Rožková žemľovka s jablkami (fotorecept)
Autor receptu: rennatte
Z rožkov, žemlí, vianočky, použime to, čo zostalo z predošlého dňa.
6 porcií |
30 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- rožky nakrájame na kolieska a zalejeme teplým osladeným mliekom
- očistíme si jabĺčka, jadrovníky odložíme do sáčku do chladničky a na prechádzke po lese odovzdáme lesnej zvery, šupky rozložíme na plech a dáme sušiť cez deň von na vzduch, na noc schováme a v zime si vylepšíme čaj voňavými šupkami
- očistené jabĺčka postrúhame, pridáme cukor a škoricový cukor, premiešame
- maslo, cukor a žĺtka vymiešame na kém
- pridáme k namočeným rožkom, premiešame
- polovicu zmesi dáme na vymastený pekáč, na to jabĺčka, môžeme pridať hrozienka, ja len na polovicu
- prikryjeme druhou polovicou rožkovej zmesi, prikryjeme alobalom a dáme piecť
- šťavu z jabĺk si odložíme
- po 15 minutách pečenia odokryjeme, pečieme bez alobalu asi 5 minút, zatiaľ vyšľaháme tuhý sneh a navrstvíme na žemľovku, ozdobíme grankom
- dopečieme do zlatista. Odloženú šťavu z jabĺk zriedime s vodou podľa chuti a polejeme porciu na tanieri. Dobrú chuť.