Rožková žemľovka s jablkami (fotorecept)

Autor receptu: rennatte

Z rožkov, žemlí, vianočky, použime to, čo zostalo z predošlého dňa.

6
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. rožky nakrájame na kolieska a zalejeme teplým osladeným mliekom
  2. očistíme si jabĺčka, jadrovníky odložíme do sáčku do chladničky a na prechádzke po lese odovzdáme lesnej zvery, šupky rozložíme na plech a dáme sušiť cez deň von na vzduch, na noc schováme a v zime si vylepšíme čaj voňavými šupkami
  3. očistené jabĺčka postrúhame, pridáme cukor a škoricový cukor, premiešame
  4. maslo, cukor a žĺtka vymiešame na kém
  5. pridáme k namočeným rožkom, premiešame
  6. polovicu zmesi dáme na vymastený pekáč, na to jabĺčka, môžeme pridať hrozienka, ja len na polovicu
  7. prikryjeme druhou polovicou rožkovej zmesi, prikryjeme alobalom a dáme piecť
  8. šťavu z jabĺk si odložíme
  9. po 15 minutách pečenia odokryjeme, pečieme bez alobalu asi 5 minút, zatiaľ vyšľaháme tuhý sneh a navrstvíme na žemľovku, ozdobíme grankom
  10. dopečieme do zlatista. Odloženú šťavu z jabĺk zriedime s vodou podľa chuti a polejeme porciu na tanieri. Dobrú chuť.