Foto: hag
Receptúra, zdedená po maminke. Tá ju dostala približne pred šesťdesiatimi rokmi od jednej staručkej tety, keď sa vydala k Bratislave "na Maďare". Sú to Zobraziť celý popisReceptúra, zdedená po maminke. Tá ju dostala približne pred šesťdesiatimi rokmi od jednej staručkej tety, keď sa vydala k Bratislave "na Maďare". Sú to koláčiky, ktoré nikdy nechýbali na vianočnom či veľkonočnom stole. Maminka už nežije a ja som rada, že tie moje majú rovnakú chuť ako tie jej a vždy, keď ich pečiem, premietam si v mysli jej pohyby, rozprávanie či spev pri pečení, keď som sa pri nej len motala po kuchyni. Možno nevyzerajú vábne, ale sú rozprávkové :)
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
170 g (sádlo mleté) |
|
1 ČL |
|
štipka |
|
1 |
|
200 ml |
|
250 g |
|
Ostatné: | |
na potretie |
|
na obalenie |
|
na obalenie |
|
Postup
-
1
Z uvedených surovín vymiesime cesto. Dáme odležať na studené miesto (do chladničky) prikryté fóliou do druhého dňa. Uviedla som množstvo surovín podľa pôvodného receptu, ja robievam minimálne z trojnásobnej dávky. Vyjdu mi približne tri troška väčšie bochníky, ako je na obrázku.
-
2
Na druhý deň cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 2mm a rozdelíme radielkom na štvorčeky
-
3
Naplníme makovou, orechovou plnkou alebo slivkovým lekvárom
-
4
Recept na plnky nedávam, je to klasika ako do závinov. Robím ich hustejšie, aby koláčiky nepraskali a plnka nevytiekla. Cesto je veľmi jemné.
-
5
Každý štvorček zatočíme tak, aby koniec cesta bol vždy na spodnej strane koláčika a okraje zatlačíme prstami. Kedysi sme ich robievali väčšie a aj sme ich zakrúcali do tvaru rohlíčka, ale takto nám vyhovujú viac. Hotové natrieme rozšľahaným vajíčkom
-
6
Dáme piecť na 200°C približne na 20 minút. Sledujeme, ak sú už ružové, sú hotové. Ešte teplé obaľujeme v práškovom cukre s vanilkou.
boli velmi tvrde so stuzenym tukom? ani trosku sa "nepodobali" na tie so sadlom?
piekla moja mama ,veľmi chutné , ale ťažké na môj žalúdok.Vdaka za pripomienku ,take už nemám možnosť ochutnať ....
zkoda, ze ja ich nemam z coho upiect a vyskusat.
----->KK
ty-i mnohé dalšie varecháčky-ste neuveriteľne aktívne a akčné..obdivujem...:-)
boli velmi tvrde so stuzenym tukom? ani trosku sa "nepodobali" na tie so sadlom?
piekla moja mama ,veľmi chutné , ale ťažké na môj žalúdok.Vdaka za pripomienku ,take už nemám možnosť ochutnať ....
zkoda, ze ja ich nemam z coho upiect a vyskusat.
----->KK
ty-i mnohé dalšie varecháčky-ste neuveriteľne aktívne a akčné..obdivujem...:-)