Rohlíčky zo sádla fotorecept

hag - bez fotkyhag, Veľký Biel, 14. marca 2013
Rohlíčky zo sádla (fotorecept)
Foto: hag

Receptúra, zdedená po maminke. Tá ju dostala približne pred šesťdesiatimi rokmi od jednej staručkej tety, keď sa vydala k Bratislave "na Maďare". Sú to koláčiky, ktoré nikdy nechýbali na vianočnom či veľkonočnom stole. Maminka už nežije a ja som rada, že tie moje majú rovnakú chuť ako tie jej a vždy, keď ich pečiem, premietam si v mysli jej pohyby, rozprávanie či spev pri pečení, keď som sa pri nej len motala po kuchyni. Možno nevyzerajú vábne, ale sú rozprávkové :)

20 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
170 g (sádlo mleté)
1 ČL
štipka
1
200 ml
250 g
Ostatné:
 na potretie
 na obalenie
 na obalenie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z uvedených surovín vymiesime cesto. Dáme odležať na studené miesto (do chladničky) prikryté fóliou do druhého dňa. Uviedla som množstvo surovín podľa pôvodného receptu, ja robievam minimálne z trojnásobnej dávky. Vyjdu mi približne tri troška väčšie bochníky, ako je na obrázku.

    Rohlíčky zo sádla (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 2mm a rozdelíme radielkom na štvorčeky

    Rohlíčky zo sádla (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Naplníme makovou, orechovou plnkou alebo slivkovým lekvárom

    Rohlíčky zo sádla (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Recept na plnky nedávam, je to klasika ako do závinov. Robím ich hustejšie, aby koláčiky nepraskali a plnka nevytiekla. Cesto je veľmi jemné.

    Rohlíčky zo sádla (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Každý štvorček zatočíme tak, aby koniec cesta bol vždy na spodnej strane koláčika a okraje zatlačíme prstami. Kedysi sme ich robievali väčšie a aj sme ich zakrúcali do tvaru rohlíčka, ale takto nám vyhovujú viac. Hotové natrieme rozšľahaným vajíčkom

    Rohlíčky zo sádla (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dáme piecť na 200°C približne na 20 minút. Sledujeme, ak sú už ružové, sú hotové. Ešte teplé obaľujeme v práškovom cukre s vanilkou.

    Rohlíčky zo sádla (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Úžasné, recept mojej mamky, vždy ich robila po zabíjačke. Všetci sme ich milovali a mne sa nezachoval recept. Väčšiu radosť ste mi nemohli urobiť, ďakujem.
používateľ nemá avatar
hag
slavka11, mám známych na dedine pri Bratislave, ktorí robia zabíjačky. Aj švagriná žijúca na dedine ešte občas zabíja, tak mi dohodí. Ale počula som, že u Orbána na Nivách sa to dá zohnať. Mimochodom, toto nie je prekladané cesto, hoci aj to robievam. A naozaj vydržia dlho. Teda u mamy vždy vydržali. U nás nestíham piecť, mám veľkú rodinu :)