Rohlíčky zo sádla fotorecept

hag - bez fotkyhag, 14. marca 2013
Rohlíčky zo sádla (fotorecept)
Foto: hag

Receptúra, zdedená po maminke. Tá ju dostala približne pred šesťdesiatimi rokmi od jednej staručkej tety, keď sa vydala k Bratislave "na Maďare". Sú to koláčiky, ktoré nikdy nechýbali na vianočnom či veľkonočnom stole. Maminka už nežije a ja som rada, že tie moje majú rovnakú chuť ako tie jej a vždy, keď ich pečiem, premietam si v mysli jej pohyby, rozprávanie či spev pri pečení, keď som sa pri nej len motala po kuchyni. Možno nevyzerajú vábne, ale sú rozprávkové :)

20 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
170 g (sádlo mleté)
1 ČL
štipka
1
200 ml
250 g
Ostatné:
 na potretie
 na obalenie
 na obalenie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z uvedených surovín vymiesime cesto. Dáme odležať na studené miesto (do chladničky) prikryté fóliou do druhého dňa. Uviedla som množstvo surovín podľa pôvodného receptu, ja robievam minimálne z trojnásobnej dávky. Vyjdu mi približne tri troška väčšie bochníky, ako je na obrázku.

    Rohlíčky zo sádla (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 2mm a rozdelíme radielkom na štvorčeky

    Rohlíčky zo sádla (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Naplníme makovou, orechovou plnkou alebo slivkovým lekvárom

    Rohlíčky zo sádla (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Recept na plnky nedávam, je to klasika ako do závinov. Robím ich hustejšie, aby koláčiky nepraskali a plnka nevytiekla. Cesto je veľmi jemné.

    Rohlíčky zo sádla (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Každý štvorček zatočíme tak, aby koniec cesta bol vždy na spodnej strane koláčika a okraje zatlačíme prstami. Kedysi sme ich robievali väčšie a aj sme ich zakrúcali do tvaru rohlíčka, ale takto nám vyhovujú viac. Hotové natrieme rozšľahaným vajíčkom

    Rohlíčky zo sádla (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dáme piecť na 200°C približne na 20 minút. Sledujeme, ak sú už ružové, sú hotové. Ešte teplé obaľujeme v práškovom cukre s vanilkou.

    Rohlíčky zo sádla (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

34 komentárov k receptu
používateľ nemá avatar
hag
Siska asi nejakým stuženým tukom, kedysi som to skúšala, keď som nemala sádlo, ale nebolo to ono. Inak sa správalo aj cesto, aj koláčiky boli tvrdšie. Tieto sa rozplývajú na jazyku.
dakujem hag, ja viem, su uzasne, len moj manzel sadlo nemoze
boli velmi tvrde so stuzenym tukom? ani trosku sa "nepodobali" na tie so sadlom?
@hag , pochopila som dobre, že sa do týchto koláčikov dáva surové pomleté sadlo? Ďakujem za odpoveď. Vyzerajú veľmi fajnovo, robievam tiež sadlové, ale tam ide vytopená masť.
vyzeraju vyborne, aj ja mam ten rcp ale este som ich nerobila, len pre pana jana nenahradzajte sadlo stuzenym tukom, len to nie, ked uz, navrhovala by som mast
@hag , krásne prezentovaný recept!Sadlovniky(tak sme ich volali u nás )
piekla moja mama ,veľmi chutné , ale ťažké na môj žalúdok.Vdaka za pripomienku ,take už nemám možnosť ochutnať ....
až sem cítim ich omamnú vôňu, škoda, že nemám to sádlo - moja mamka ho prezývala vnútorné a ten úvod, ktorým si vlastne vzdala hold maminke je veľmi milý
doteraz som pouzivala sadlo na sposob listkoveho cesta a volame to sadelnaky a robim slivkove satocky a tycinky, teraz skusim podla teba
----->KK
používateľ nemá avatar
hag
rennatte tieto sa tak nenafúknu ako tie lístkové. Aj tie robievam ako lekvárové šatôčky. Toto sa mi zdá jemnejšie.
aj my zvykneme robit sadelniky. Prekladane ako listkove cesto. Mali by vydrzat chutne aj 2 mesiace. Ale to zial neviem ohodnotit lebo nam tak chutia ze sa po nich iba zaprasi za par dni. A kde v BA kupujes to sadlo, lebo je s tym problem. dakujem za tip
používateľ nemá avatar
hag
slavka11, mám známych na dedine pri Bratislave, ktorí robia zabíjačky. Aj švagriná žijúca na dedine ešte občas zabíja, tak mi dohodí. Ale počula som, že u Orbána na Nivách sa to dá zohnať. Mimochodom, toto nie je prekladané cesto, hoci aj to robievam. A naozaj vydržia dlho. Teda u mamy vždy vydržali. U nás nestíham piecť, mám veľkú rodinu :)
Úžasné, recept mojej mamky, vždy ich robila po zabíjačke. Všetci sme ich milovali a mne sa nezachoval recept. Väčšiu radosť ste mi nemohli urobiť, ďakujem.
krásny receptík..tiež ho mám niekde v zbierke receptov po babke, mali sme to veľmi radi ako deti...ďakujem za pripomenutie, musím ich urobiť
este vcera po precitani receptu som vybrala z mrazaku sadlo, ale nemala som smotanu tak som dala biely jogurt a takto sa mi podarili satky, tvarohove aj makove a orechove, dakujem za recept


hmm skoda my takych znamych nemame. Ale dakujem ze tip. Nam sa raz podarilo zohnat u Orbana vo Vrakuni ale tiez vacsinou ho nemaju. Je to uzkoprofilovy tovar :D

Pridaj komentár k receptu: