Rohlíčky zo sádla fotorecept

hag - bez fotkyhag, 14. marca 2013
Rohlíčky zo sádla (fotorecept)
Foto: hag

Receptúra, zdedená po maminke. Tá ju dostala približne pred šesťdesiatimi rokmi od jednej staručkej tety, keď sa vydala k Bratislave "na Maďare". Sú to Zobraziť celý popisReceptúra, zdedená po maminke. Tá ju dostala približne pred šesťdesiatimi rokmi od jednej staručkej tety, keď sa vydala k Bratislave "na Maďare". Sú to koláčiky, ktoré nikdy nechýbali na vianočnom či veľkonočnom stole. Maminka už nežije a ja som rada, že tie moje majú rovnakú chuť ako tie jej a vždy, keď ich pečiem, premietam si v mysli jej pohyby, rozprávanie či spev pri pečení, keď som sa pri nej len motala po kuchyni. Možno nevyzerajú vábne, ale sú rozprávkové :)

20 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
170 g (sádlo mleté)
1 ČL
štipka
1
200 ml
250 g
Ostatné:
 na potretie
 na obalenie
 na obalenie




Postup

  1. 1

    Z uvedených surovín vymiesime cesto. Dáme odležať na studené miesto (do chladničky) prikryté fóliou do druhého dňa. Uviedla som množstvo surovín podľa pôvodného receptu, ja robievam minimálne z trojnásobnej dávky. Vyjdu mi približne tri troška väčšie bochníky, ako je na obrázku.

    Rohlíčky zo sádla (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 2mm a rozdelíme radielkom na štvorčeky

    Rohlíčky zo sádla (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Naplníme makovou, orechovou plnkou alebo slivkovým lekvárom

    Rohlíčky zo sádla (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Recept na plnky nedávam, je to klasika ako do závinov. Robím ich hustejšie, aby koláčiky nepraskali a plnka nevytiekla. Cesto je veľmi jemné.

    Rohlíčky zo sádla (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Každý štvorček zatočíme tak, aby koniec cesta bol vždy na spodnej strane koláčika a okraje zatlačíme prstami. Kedysi sme ich robievali väčšie a aj sme ich zakrúcali do tvaru rohlíčka, ale takto nám vyhovujú viac. Hotové natrieme rozšľahaným vajíčkom

    Rohlíčky zo sádla (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dáme piecť na 200°C približne na 20 minút. Sledujeme, ak sú už ružové, sú hotové. Ešte teplé obaľujeme v práškovom cukre s vanilkou.

    Rohlíčky zo sádla (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

marcy
výborný nostalgický recept....nemám stopené sadlo,ale ukladám :-)
izabella929
v eľmi skvelé rohlíčky.))..robievam sadlovníky aj ja...už mám sadlo v mrazničke...
siska76
super, u nas ich robi len babka, volame ich hajose, su skvele, len sa chcem opytat, to sadlo sa da nahradit niecim inym?
používateľ nemá avatar
hag
hag
Siska asi nejakým stuženým tukom, kedysi som to skúšala, keď som nemala sádlo, ale nebolo to ono. Inak sa správalo aj cesto, aj koláčiky boli tvrdšie. Tieto sa rozplývajú na jazyku.
siska76
dakujem hag, ja viem, su uzasne, len moj manzel sadlo nemoze
boli velmi tvrde so stuzenym tukom? ani trosku sa "nepodobali" na tie so sadlom?
modrykamen
Takéto rožky robila moja mamina a vždy boli vynjkajúce. Ja som na ne akosi pozabudol. Ide do KK.
soncya
@hag , pochopila som dobre, že sa do týchto koláčikov dáva surové pomleté sadlo? Ďakujem za odpoveď. Vyzerajú veľmi fajnovo, robievam tiež sadlové, ale tam ide vytopená masť.
používateľ nemá avatar
hag
hag
soncya áno, pomleté surové sadlo. Ale pozor, nie surová slanina.
ola111
Ako aj @marcy napísala,nostalgický recept aj pre mňa,na chuť týchto vynikajúcich rožtekov sa nedá zabudnúť,som rada,že si mi ich pripomenula :)
gordonko
sadlovníky milujem - makové , len to sadlo ( šál ) neni zakaždým k zonatiu
afataga
vyzeraju vyborne, aj ja mam ten rcp ale este som ich nerobila, len pre pana jana nenahradzajte sadlo stuzenym tukom, len to nie, ked uz, navrhovala by som mast
babav
@hag , krásne prezentovaný recept!Sadlovniky(tak sme ich volali u nás )
piekla moja mama ,veľmi chutné , ale ťažké na môj žalúdok.Vdaka za pripomienku ,take už nemám možnosť ochutnať ....
violeta
Ja som take nikdy nejedla, ak zozeniem sadlo, vyskusam :-D
ancicka
Sadlovníky,to je starý recept.Ja si sadlovníky pamätám ešte z detstva.
používateľ nemá avatar
hag
hag
Ďakujem veľmi pekne za komentáre. Som rada, že si sadlovníky ešte mnohí pamätajú :)
helanka
aj nasi ich spominali a teraz konecne viem o ake sadlo sa to jedna.
zkoda, ze ja ich nemam z coho upiect a vyskusat.
používateľ nemá avatar
hag
hag
Helanka, keď budeš na Slovensku, určite to zoženieš a možno aj vyskúšaš.
medovnicek
až sem cítim ich omamnú vôňu, škoda, že nemám to sádlo - moja mamka ho prezývala vnútorné a ten úvod, ktorým si vlastne vzdala hold maminke je veľmi milý
rennatte
doteraz som pouzivala sadlo na sposob listkoveho cesta a volame to sadelnaky a robim slivkove satocky a tycinky, teraz skusim podla teba
----->KK
používateľ nemá avatar
hag
hag
rennatte tieto sa tak nenafúknu ako tie lístkové. Aj tie robievam ako lekvárové šatôčky. Toto sa mi zdá jemnejšie.
slavka11
aj my zvykneme robit sadelniky. Prekladane ako listkove cesto. Mali by vydrzat chutne aj 2 mesiace. Ale to zial neviem ohodnotit lebo nam tak chutia ze sa po nich iba zaprasi za par dni. A kde v BA kupujes to sadlo, lebo je s tym problem. dakujem za tip
používateľ nemá avatar
hag
hag
slavka11, mám známych na dedine pri Bratislave, ktorí robia zabíjačky. Aj švagriná žijúca na dedine ešte občas zabíja, tak mi dohodí. Ale počula som, že u Orbána na Nivách sa to dá zohnať. Mimochodom, toto nie je prekladané cesto, hoci aj to robievam. A naozaj vydržia dlho. Teda u mamy vždy vydržali. U nás nestíham piecť, mám veľkú rodinu :)
cervenka
Úžasné, recept mojej mamky, vždy ich robila po zabíjačke. Všetci sme ich milovali a mne sa nezachoval recept. Väčšiu radosť ste mi nemohli urobiť, ďakujem.
používateľ nemá avatar
hag
hag
cervenka veľmi sa teším, môj prvý recept na Vareche teda stál za to :)
iva63
krásny receptík..tiež ho mám niekde v zbierke receptov po babke, mali sme to veľmi radi ako deti...ďakujem za pripomenutie, musím ich urobiť
rennatte
este vcera po precitani receptu som vybrala z mrazaku sadlo, ale nemala som smotanu tak som dala biely jogurt a takto sa mi podarili satky, tvarohove aj makove a orechove, dakujem za recept


radost
@rennatte
ty-i mnohé dalšie varecháčky-ste neuveriteľne aktívne a akčné..obdivujem...:-)
používateľ nemá avatar
hag
hag
rennatte, krásne sa ti podarili. Dúfam, že vám chutili :)
slavka11
hmm skoda my takych znamych nemame. Ale dakujem ze tip. Nam sa raz podarilo zohnat u Orbana vo Vrakuni ale tiez vacsinou ho nemaju. Je to uzkoprofilovy tovar :D
evanaaa
Na sádelníky aj na ich chuť sa pamätám, len škoda, že sádlo je nedostihnuteľný tovar a že sa bežne nepredáva.
používateľ nemá avatar
hag
hag
dievčatá, ktoré chcete sadlo, napíšte mi na hag@szm.sk , možno by som vám vedela poradiť
marcy
výborný nostalgický recept....nemám stopené sadlo,ale ukladám :-)
izabella929
v eľmi skvelé rohlíčky.))..robievam sadlovníky aj ja...už mám sadlo v mrazničke...
siska76
super, u nas ich robi len babka, volame ich hajose, su skvele, len sa chcem opytat, to sadlo sa da nahradit niecim inym?
používateľ nemá avatar
hag
hag
Siska asi nejakým stuženým tukom, kedysi som to skúšala, keď som nemala sádlo, ale nebolo to ono. Inak sa správalo aj cesto, aj koláčiky boli tvrdšie. Tieto sa rozplývajú na jazyku.
siska76
dakujem hag, ja viem, su uzasne, len moj manzel sadlo nemoze
boli velmi tvrde so stuzenym tukom? ani trosku sa "nepodobali" na tie so sadlom?
modrykamen
Takéto rožky robila moja mamina a vždy boli vynjkajúce. Ja som na ne akosi pozabudol. Ide do KK.
soncya
@hag , pochopila som dobre, že sa do týchto koláčikov dáva surové pomleté sadlo? Ďakujem za odpoveď. Vyzerajú veľmi fajnovo, robievam tiež sadlové, ale tam ide vytopená masť.
používateľ nemá avatar
hag
hag
soncya áno, pomleté surové sadlo. Ale pozor, nie surová slanina.
ola111
Ako aj @marcy napísala,nostalgický recept aj pre mňa,na chuť týchto vynikajúcich rožtekov sa nedá zabudnúť,som rada,že si mi ich pripomenula :)
gordonko
sadlovníky milujem - makové , len to sadlo ( šál ) neni zakaždým k zonatiu
afataga
vyzeraju vyborne, aj ja mam ten rcp ale este som ich nerobila, len pre pana jana nenahradzajte sadlo stuzenym tukom, len to nie, ked uz, navrhovala by som mast
babav
@hag , krásne prezentovaný recept!Sadlovniky(tak sme ich volali u nás )
piekla moja mama ,veľmi chutné , ale ťažké na môj žalúdok.Vdaka za pripomienku ,take už nemám možnosť ochutnať ....
violeta
Ja som take nikdy nejedla, ak zozeniem sadlo, vyskusam :-D
ancicka
Sadlovníky,to je starý recept.Ja si sadlovníky pamätám ešte z detstva.
používateľ nemá avatar
hag
hag
Ďakujem veľmi pekne za komentáre. Som rada, že si sadlovníky ešte mnohí pamätajú :)
helanka
aj nasi ich spominali a teraz konecne viem o ake sadlo sa to jedna.
zkoda, ze ja ich nemam z coho upiect a vyskusat.
používateľ nemá avatar
hag
hag
Helanka, keď budeš na Slovensku, určite to zoženieš a možno aj vyskúšaš.
medovnicek
až sem cítim ich omamnú vôňu, škoda, že nemám to sádlo - moja mamka ho prezývala vnútorné a ten úvod, ktorým si vlastne vzdala hold maminke je veľmi milý
rennatte
doteraz som pouzivala sadlo na sposob listkoveho cesta a volame to sadelnaky a robim slivkove satocky a tycinky, teraz skusim podla teba
----->KK
používateľ nemá avatar
hag
hag
rennatte tieto sa tak nenafúknu ako tie lístkové. Aj tie robievam ako lekvárové šatôčky. Toto sa mi zdá jemnejšie.
slavka11
aj my zvykneme robit sadelniky. Prekladane ako listkove cesto. Mali by vydrzat chutne aj 2 mesiace. Ale to zial neviem ohodnotit lebo nam tak chutia ze sa po nich iba zaprasi za par dni. A kde v BA kupujes to sadlo, lebo je s tym problem. dakujem za tip
používateľ nemá avatar
hag
hag
slavka11, mám známych na dedine pri Bratislave, ktorí robia zabíjačky. Aj švagriná žijúca na dedine ešte občas zabíja, tak mi dohodí. Ale počula som, že u Orbána na Nivách sa to dá zohnať. Mimochodom, toto nie je prekladané cesto, hoci aj to robievam. A naozaj vydržia dlho. Teda u mamy vždy vydržali. U nás nestíham piecť, mám veľkú rodinu :)
cervenka
Úžasné, recept mojej mamky, vždy ich robila po zabíjačke. Všetci sme ich milovali a mne sa nezachoval recept. Väčšiu radosť ste mi nemohli urobiť, ďakujem.
používateľ nemá avatar
hag
hag
cervenka veľmi sa teším, môj prvý recept na Vareche teda stál za to :)
iva63
krásny receptík..tiež ho mám niekde v zbierke receptov po babke, mali sme to veľmi radi ako deti...ďakujem za pripomenutie, musím ich urobiť
rennatte
este vcera po precitani receptu som vybrala z mrazaku sadlo, ale nemala som smotanu tak som dala biely jogurt a takto sa mi podarili satky, tvarohove aj makove a orechove, dakujem za recept


radost
@rennatte
ty-i mnohé dalšie varecháčky-ste neuveriteľne aktívne a akčné..obdivujem...:-)
používateľ nemá avatar
hag
hag
rennatte, krásne sa ti podarili. Dúfam, že vám chutili :)
slavka11
hmm skoda my takych znamych nemame. Ale dakujem ze tip. Nam sa raz podarilo zohnat u Orbana vo Vrakuni ale tiez vacsinou ho nemaju. Je to uzkoprofilovy tovar :D
evanaaa
Na sádelníky aj na ich chuť sa pamätám, len škoda, že sádlo je nedostihnuteľný tovar a že sa bežne nepredáva.
používateľ nemá avatar
hag
hag
dievčatá, ktoré chcete sadlo, napíšte mi na hag@szm.sk , možno by som vám vedela poradiť




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia