Rohlíčky zo sádla (fotorecept)

Autor receptu: hag

Receptúra, zdedená po maminke. Tá ju dostala približne pred šesťdesiatimi rokmi od jednej staručkej tety, keď sa vydala k Bratislave "na Maďare". Sú to koláčiky, ktoré nikdy nechýbali na vianočnom či veľkonočnom stole. Maminka už nežije a ja som rada, že tie moje majú rovnakú chuť ako tie jej a vždy, keď ich pečiem, premietam si v mysli jej pohyby, rozprávanie či spev pri pečení, keď som sa pri nej len motala po kuchyni. Možno nevyzerajú vábne, ale sú rozprávkové :)

20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Z uvedených surovín vymiesime cesto. Dáme odležať na studené miesto (do chladničky) prikryté fóliou do druhého dňa. Uviedla som množstvo surovín podľa pôvodného receptu, ja robievam minimálne z trojnásobnej dávky. Vyjdu mi približne tri troška väčšie bochníky, ako je na obrázku.
  2. Na druhý deň cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 2mm a rozdelíme radielkom na štvorčeky
  3. Naplníme makovou, orechovou plnkou alebo slivkovým lekvárom
  4. Recept na plnky nedávam, je to klasika ako do závinov. Robím ich hustejšie, aby koláčiky nepraskali a plnka nevytiekla. Cesto je veľmi jemné.
  5. Každý štvorček zatočíme tak, aby koniec cesta bol vždy na spodnej strane koláčika a okraje zatlačíme prstami. Kedysi sme ich robievali väčšie a aj sme ich zakrúcali do tvaru rohlíčka, ale takto nám vyhovujú viac. Hotové natrieme rozšľahaným vajíčkom
  6. Dáme piecť na 200°C približne na 20 minút. Sledujeme, ak sú už ružové, sú hotové. Ešte teplé obaľujeme v práškovom cukre s vanilkou.