Rizoto so zajačími chrbátmi a pórom fotorecept

sracz - fotkasracz, 4. septembra 2015
Rizoto so zajačími chrbátmi a pórom (fotorecept)
Foto: sracz

Z času na čas ma „prepadne“ chuť na dáku gastronomickú lahôdku v mojom poňatí. Možno sa s podobným „fenoménom“ stretávate aj Vy. Tentoraz to Zobraziť celý popisZ času na čas ma „prepadne“ chuť na dáku gastronomickú lahôdku v mojom poňatí. Možno sa s podobným „fenoménom“ stretávate aj Vy. Tentoraz to „postihlo“ rizoto à la náš Tati. Jeden z mojich obľúbených majstrov kuchárov je Emeril John Lagasse, ktorý tvrdí, že pravé „risotto“ sa musí pripravovať počas 22´ nepretržitého miešania. Ja radšej rizoto dľa našich mamiek a babiek, nie „mazľavý glej“! Teraz som ho zostavil z perkeltu zo zajačích chrbátov s restovaným čerstvým pórom a bolo „prudko jedlé“!

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
90-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

podľa chti g
2 PL
2 PL
4 - 6 ks
1 ks
1 ks
1 ks
1 ks
3 - 4 strúčiky
1 PL
1 PL
1 ČL
1200 - 1500 ml (vývar mäsový)
podľa potreby g
podľa potreby ks




Postup

  1. 1

    na štart, pripravte sa! Pozóóór! Vpred!!! Teraz to platí pre základnú zostavu mojich „rizoto ingrediencií“! Ale presne tak nás, už pred viac ako 50 rokmi, „vyprevádzal“ na dráhu štadióna La Franconi, náš obľúbený perfect telocvikár a tréner kpt. Láďa Horáček. Dopočul som sa, že v trenérskej ľahkoatletickej praxi pokračoval v Slovnaft_e Bratislava. Žižkárenské telocvikárske „kvarteto“ Hloužek, Válek, Horáček, Lavrinc držalo laťku fyzickej prípravy poriadne vysoko a nimi vedené hodiny telesnej prípravy, ale aj tréningy v mnohých športových odvetviach, mohli byť „metodikami“ pre telocvikárov a trénerov celého sveta! Aj ja im úprimne ďakujem a nikdy na nich nezabudnem!

    Rizoto so zajačími chrbátmi a pórom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    odblanené, umyté a osušené zajačie chrbáty som pokrájal na „gustušné“ kúsky, ktoré som osolil, posypal čerstvo mletým čiernym korením (čMČK) a čerstvo mletou borievkou (jalovcom)

    Rizoto so zajačími chrbátmi a pórom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    opiekol som ich na masť_olejovej „emulzii“, ~ 7´ obojstranne

    Rizoto so zajačími chrbátmi a pórom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    potom som ich vyložil na pomocný tanier

    Rizoto so zajačími chrbátmi a pórom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a na výpeku orestoval postrúhanú červenú cibuľu a pokrájaný väčší pór

    Rizoto so zajačími chrbátmi a pórom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    orestovaný „podklad“ som nadstavil pokrájanou paprikou aj s jadrovníkom a paradajkou

    Rizoto so zajačími chrbátmi a pórom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    po zmäknutí (5÷7´) som vmiešal 3 pretlačené strúčiky cesnaku, PL mletej červenej sladkej papriky, PL korenia na kuracie mäso a ML pikantného guľášovo klobásového korenia,

    Rizoto so zajačími chrbátmi a pórom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ~ po 2÷3´ som do základu vrátil opečené kúsky zajačích chrbátov

    Rizoto so zajačími chrbátmi a pórom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    zo 5´ podusil

    Rizoto so zajačími chrbátmi a pórom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 11

    ~ po 90´, keď sa už mäso oddeľovalo od kosti, som ho opäť vybral a do šťavy vsypal nie celých 500 g premytej ryže a doplnil tekutinu tak, aby jej bolo ~ 10 mm nad úrovňou ryže

    Rizoto so zajačími chrbátmi a pórom (fotorecept) - obrázok 11
  11. 12

    v priebehu varenia som do hrnca vrátil pokrájané mäso zajačích chrbátov pooberané z kostí (3÷4 ks som nechal dlhšie pre dekoráciu) a ~ po 7÷8´ hotovo (to ľahko zistíte ochutnaním a konzistenciou hotového rizota)

    Rizoto so zajačími chrbátmi a pórom (fotorecept) - obrázok 12
  12. 13

    servíroval som s nastrúhaným „parmigiano-reggiano cheese“, ale dovoľujem si Vás ubezpečiť, že s postrúhaným údeným liptovským oštiepkom je moje rizoto „najsamlepšejšie“ (žiaľ moje zásoby sa minuli a nové ešte „nedorazili“); každú porciu som ozdobil bazaličkou voňavou, dlhšími kúskami mäsa a cviklovou prílohou s chrenom a čerstvou uhorkou

    Rizoto so zajačími chrbátmi a pórom (fotorecept) - obrázok 13
  13. 14

    možno, že tento pohľad Vás osloví chutnejšie a „srdečnejšie“

    Rizoto so zajačími chrbátmi a pórom (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

patroveckypitrs
Tak takúto gastronomickú lahôdku by som si dal hneď od majstra kuchára. Myslím že by sa mi až hrčky za ušami robili, pri takomto 5***** jedle a ukladám do K.K.
používateľ nemá avatar
123
123
milý "šrác", krásny recept-tiež nemusím miešané rizoto, hviezdičkujem plný počet 5, už iba toho králika...aj keď v supermarketoch nie je núdza...a možno sa zadarí aj od známych.../-všetko ostatné by bolo...
izabella929
@sracz ,krásne chutné a nie len pre oči ,ale aj dušu..zajačinka patrí medzi moje obľúbené mäská..tiež ma čaká domáca zajačinka v rodnom kraji, takže si opäť pochutnám..)šikovný kuchárik, máš môj obdiv..)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia