Rizoto s mladými cuketami a šunkovou salámou fotorecept

sracz - fotkasracz, 29. januára 2013
Rizoto s mladými cuketami a  šunkovou salámou (fotorecept)
Foto: sracz

Touto ľahkostráviteľnou pochúťkou som si krásne „šplhol“ u svojeho najsamlepšejšieho JA! Naviac som ani nemusel dlho rozmýšľať, lebo som iba doplnil svoj rcp: http://varecha.pravda.sk/recepty/ryza-so-zahradkarskymi-prebytkami-tentoraz-s-m/31235-recept.html Zobraziť celý popisTouto ľahkostráviteľnou pochúťkou som si krásne „šplhol“ u svojeho najsamlepšejšieho JA! Naviac som ani nemusel dlho rozmýšľať, lebo som iba doplnil svoj rcp: http://varecha.pravda.sk/recepty/ryza-so-zahradkarskymi-prebytkami-tentoraz-s-m/31235-recept.html o pokrájaný šunkový salám a šalotku nahradil červenou cibuľou! „Šedivý kamarát“ dobre padol aj tentoraz. Po Vianočných a Novoročných plných stoloch, bolo múdre dobre odľahčiť bruškám!

4÷6
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
2÷3 PL
500 ml
150÷200 ml
250 ml
250÷300 g
1 ks
podľa chuti g alebo vegeta
250÷300 g
200 ml
podľa chuti




Postup

  1. 1

    začíname, všetko na „pľac“ a pri fotení sa ráčte usmievať!!!

    Rizoto s mladými cuketami a  šunkovou salámou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pokračujeme – na dno hlbšieho hrnca nastrúhame červenú cibuľu, kto rád plače menej, tak si ju môže pokrájať na drobno; pokropíme ju 2÷3 PL ololeja a necháme chvíľku porestovať, až je cibuľka priehľadná; potom ju zaliať ~ 500 ml kuracieho vývaru a asi 200 ml polosladkého vína,

    Rizoto s mladými cuketami a  šunkovou salámou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom postrúhať kôru z jedného citróna a

    Rizoto s mladými cuketami a  šunkovou salámou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    šťavu z neho priliať do variaceho sa základu; zvyšný čas som využil na pokrájanie mladých cukiet s hodvábnou konzistenciou, umytie 250 ml ryže a natrhanie čerstvých lístočkov z konárikov petržlenovej vňate

    Rizoto s mladými cuketami a  šunkovou salámou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pokrájal som šunkovú salámu

    Rizoto s mladými cuketami a  šunkovou salámou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    po chvíľočke základ prevrel, presypeme doň zo sitka premytú a odkvapkanú ryžu, premiešame a zakrátko pridáme pokrájané cuketky, postrúhanú kôru z umytého citróna, kocky pokrájanej šunkovej salámy, zamiešame a dochutíme soľou a čerstvým MČK; premiešame a necháme povariť – celé mi to trvalo maximálne 20´

    Rizoto s mladými cuketami a  šunkovou salámou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    povrch ryže zasypeme riadnou hrsťou lístkov petržlenovej vňate, jemne premiešame a necháme odpariť ostatok prebytočnej tekutiny (naopak, ak je potrebné, podlejeme)

    Rizoto s mladými cuketami a  šunkovou salámou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    podával som s kolieskami čerstvo pokrájaných paradajok a avokáda a zapili smE zvyškom „Sivého kamaráta“ – na budúce varenie musímE kúpiť ďalšieho!!!

    Rizoto s mladými cuketami a  šunkovou salámou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pretože od podledného fotenia nám trošku nasnežilo, rozmarín-bohatier sa obliekol do bieleho a na hriadke, so striebornou jedličkou, zapózovali v peknom kontraste!

    Rizoto s mladými cuketami a  šunkovou salámou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

izabella929
@sracz..op äť prekásny recept.-)) ako krásne farebne ladené.-)))všetky jedlá , v ktorých je ryža zbožňujem .-))rozmarín máš prekrásny.-)pekne naaranžované všetko.-))ako by řekli bratři Česi..,jseš kabrňák,,.-)))mech sa darí vám obom.-)
ariela6
pekny receptik tiež varievam taketo lahke jedla som s tebou
violetacamorova
Tusim si budem musiet otvorit v mojej KK rubriku rizoto, lebo tu pridavate varechacikovia jedno rizoto za druhym. Aj toto tvoje mi mily @sracz bude chutit, mas ho pekne naservirovane. A tvojmu rozmarinu to aj dnes pristane s tou bielou....
medulienka122
@sracz-u , ako som čítala recept, až som sa zľakla, že tam nebude ani štipka od mäska. Vydýchla som si až pri bode č. 5, našťastie to zachránila šunka! Vieš, toľko zdravej zeleniny - to by ma zabilo:-)). Máš to pekne naservírované na peknom tanieri - ja som zaťažená na porcelán, tak to viem oceniť:-)
radost
joooj-cukinky ja mám rada-ale tie vlastné-čo na roli slniečko vyhrieva a polieva voda čo zhora padá...tak počkám si-na lepšie časy..ak požijem-sa úrody dožijem..
nuž-ale-tvojmu najsamlepšiemu JA závidím-ešteže ste tak daleko-že všetko to-čo ja nemám-nevidím...:-))))))
viem-závisť je hrozná...idem si dať aspoň pohár vína-nech sa zmyje tá moja vina...:-)))
pekný deň a na zdravíčko....
radost
@sracz...a ešte: tvoje rozšliapané zemiačky sa môjmu najsamlepšiemu ja /nech sa ti aspoň v niečom vyrovnám/ tak zaľúbili-aj včera ich chcel na večeru...tak veru...:-)))on je taký zemiakový pán-celkom jednoduché to mám...:-)))
tatranka
Pekný a zrejme aj chutný recept.Naozaj farebne lákavý a to je čo povedať pri pekne na-servírovanom jedle.
sracz
A Ty milá @izabella929 - … si kočka, si kočka, si kočka, perfektne urobená, … ďakujem a všetko naj… naj aj u Vás doma!
sracz
Vítaj na palube milá @ariela6 a ďakujem za krátko, jasne a stručne!!!
sracz
Rizoto na všetky spôsoby!!! Tak to môžem aj ja! Mám to asi po mojich predkoch po meči a brat Imi tiež nezaostáva, podobne ako jeho traja synovia! Ďakujem, @violetacamorova – si milá! Rozmarín je naozaj bohatier, otužilý a “sparťanské, či skôr sibírske” klíma mu vyhovuje oveľa lepšie, ako “mojkanie” v bavlnke!!!
sracz
Tak tento (ale aj africký a iné) porcelán som si “splašil” kvôli Varecha.sk milá @medulienka122 – aj keď najsamradšej mám čistý biely! Čo Ťa nezabije to Ťa určite posilní!!! Ďakujem za priazeň i za hodnotenie! Pradiem od blaženosti!

sracz
Cuketky používam už naozaj dávno! Päťatridsať liet, dobrých!
Chutia mi k obedu, či k večeri a veruže i ráno! I vďaka ním ma nerátajú, medzi podvyživených, či, nedajbože, chorých!
Vínečko ľúbim, hlavne z Moravy južnej, ľudí mám rád, nátury družné!
Každému vždy Slnko, nikdy šero, s úctou praje Šrác – Fero!
Ďakujem @radost – milá – nech sprevádza Ťa šťastná chvíľa!
sracz
Milá @medulienka122 – nezáviď, nepochybuj – vínko je mliečkom starcov (čo to trepem, ľudí vyššieho stredného veku)!!! Celých 7/24 počas dlhého roku, ráno v to nevynímajúc!!!
sracz
Aj Tebe zo srdca ďakujem, @tatranka milá! Moje pozdravenie úctivé aj do Kežmarku! Vysoko si vážimi Tvoj názor a dovolim si odporučiť aj tento môj rcp do Tvojej priazne a pozornosti. Vyskúšaj a naozaj budem rád, ak dáš vedieť, ako Ti chutilo!!!
askadaniela
mily @sracz , dneska padlo na obed vhod, aj s polosladkym tokajikom :-) a domacim salatikom. Dakujem za inspiráciu, aj ja som rizotova, ale neviem, zial po kom z mojich predkov. Od rodicov som sa to nedozvedela :-). Otec sa vzdy vedel smiat, este ked zil, ze som taka rizotarka :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia