Rizoto s mladými cuketami a šunkovou salámou fotorecept
Foto: sracz
Touto ľahkostráviteľnou pochúťkou som si krásne „šplhol“ u svojeho najsamlepšejšieho JA! Naviac som ani nemusel dlho rozmýšľať, lebo som iba doplnil svoj rcp: http://varecha.pravda.sk/recepty/ryza-so-zahradkarskymi-prebytkami-tentoraz-s-m/31235-recept.html Zobraziť celý popisTouto ľahkostráviteľnou pochúťkou som si krásne „šplhol“ u svojeho najsamlepšejšieho JA! Naviac som ani nemusel dlho rozmýšľať, lebo som iba doplnil svoj rcp: http://varecha.pravda.sk/recepty/ryza-so-zahradkarskymi-prebytkami-tentoraz-s-m/31235-recept.html o pokrájaný šunkový salám a šalotku nahradil červenou cibuľou! „Šedivý kamarát“ dobre padol aj tentoraz. Po Vianočných a Novoročných plných stoloch, bolo múdre dobre odľahčiť bruškám!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 ks |
|
2÷3 PL |
|
500 ml |
|
150÷200 ml |
|
250 ml |
|
250÷300 g |
|
1 ks |
|
podľa chuti g alebo vegeta |
|
250÷300 g |
|
200 ml |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
začíname, všetko na „pľac“ a pri fotení sa ráčte usmievať!!!
-
2
pokračujeme – na dno hlbšieho hrnca nastrúhame červenú cibuľu, kto rád plače menej, tak si ju môže pokrájať na drobno; pokropíme ju 2÷3 PL ololeja a necháme chvíľku porestovať, až je cibuľka priehľadná; potom ju zaliať ~ 500 ml kuracieho vývaru a asi 200 ml polosladkého vína,
-
3
potom postrúhať kôru z jedného citróna a
-
4
šťavu z neho priliať do variaceho sa základu; zvyšný čas som využil na pokrájanie mladých cukiet s hodvábnou konzistenciou, umytie 250 ml ryže a natrhanie čerstvých lístočkov z konárikov petržlenovej vňate
-
5
pokrájal som šunkovú salámu
-
6
po chvíľočke základ prevrel, presypeme doň zo sitka premytú a odkvapkanú ryžu, premiešame a zakrátko pridáme pokrájané cuketky, postrúhanú kôru z umytého citróna, kocky pokrájanej šunkovej salámy, zamiešame a dochutíme soľou a čerstvým MČK; premiešame a necháme povariť – celé mi to trvalo maximálne 20´
-
7
povrch ryže zasypeme riadnou hrsťou lístkov petržlenovej vňate, jemne premiešame a necháme odpariť ostatok prebytočnej tekutiny (naopak, ak je potrebné, podlejeme)
-
8
podával som s kolieskami čerstvo pokrájaných paradajok a avokáda a zapili smE zvyškom „Sivého kamaráta“ – na budúce varenie musímE kúpiť ďalšieho!!!
-
9
pretože od podledného fotenia nám trošku nasnežilo, rozmarín-bohatier sa obliekol do bieleho a na hriadke, so striebornou jedličkou, zapózovali v peknom kontraste!
nuž-ale-tvojmu najsamlepšiemu JA závidím-ešteže ste tak daleko-že všetko to-čo ja nemám-nevidím...:-))))))
viem-závisť je hrozná...idem si dať aspoň pohár vína-nech sa zmyje tá moja vina...:-)))
pekný deň a na zdravíčko....
Chutia mi k obedu, či k večeri a veruže i ráno! I vďaka ním ma nerátajú, medzi podvyživených, či, nedajbože, chorých!
Vínečko ľúbim, hlavne z Moravy južnej, ľudí mám rád, nátury družné!
Každému vždy Slnko, nikdy šero, s úctou praje Šrác – Fero!
Ďakujem @radost – milá – nech sprevádza Ťa šťastná chvíľa!