Rizoto s hráškom a hubami

mirkajan - fotkamirkajan, 12. decembra 2012
Rizoto s hráškom a hubami
Foto: mirkajan

Toto je variácia na talianske rizoto, ktoré v poslednej dobe veľmi zachutilo mojim dcéram.

4-5
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g (Arborio,Carnaroli)
2 ks
250 g čerstvé
200 g mrazený
2 dcl
1-1,5 l
 strúhaný




Postup

  1. 1

    Kuracie prsia nakrájame na kocky, šampiňóny na štvrťky. Na panvici rozohrejeme olivový olej a na ňom restujeme do zlata nakrájané šampiňóny. Potom pridáme nakrájané kuracie prsia, ktoré tiež opražíme (spolu so šampiňónmi). Keď je mäso a šampiňóny opražené, pridáme ryžu (nepremývame), spolu pražíme cca 2 minúty.

  2. 2

    Zalejeme vínom a na miernom ohni za občasného miešania necháme odpariť. Potom po naberačkách pridávame vriaci kurací vývar, občas premiešavame, ďaľšiu naberačku pridáme vždy, keď tekutina vsiakne. Asi po 15 minútach pridáme aj hrášok a pokračujeme vo varení, kým ryža nie je al dente. Tesne pred dokončením vmiešame hrsť nastrúhaného parmezánu. Rizoto nesmie byť suché, má byť krémové. Na tanieri posypeme strúhaným parmezánom podľa chuti.

  3. 3

    Robievame doma aj klasické slovenské rizoto, ale v poslednej dobe bodujú práve rôzne varianty talianskeho rizota. Tak snáď zachutí aj vám...

Diskusia k receptu

mirkamt
Rizotá idú aj u nás, určite čoskoro vyskúšam ;-)
rea1
rizoto je dobrý výmysel. u nás najviac ide hríbovo-hráškové, dávam doň aj čerstvé (alebo mrazené) dubáky/suchohríby aj sušené. sušené aj s vodou, v ktorej sa máčali. (minule kolegyňa hovorila, že ona vodu, v ktorej namočí sušené hríby, vylieva). spravím aj toto tvoje rizoto, pekne vyzerá. :-).
mirkatarby
Milujem rizoto a celkom dobre je aj s obycajnej okruhlej ryze.V Anglicku som kupovala arborio,ale tu je dost drahe.Vyskusala som okruhlu ryzu a chuti rovnako dobre.
nonna
Dobré, ale vynechám mäso, možno nahradím brokolicou alebo karfiolom. A víno predpokladám suché. Ukladám do KK.
mirkajan
Áno, víno suché, ja iné ani nekupujem, takže ma to ano nenapadlo upresňovať. A mäso sa dá samozrejme vynechať, ja som mala kuracie mäso v chladničke, tak som ho použila, keby mäso nebolo, bude varianta vegetariánska...
douglas
Nam sa na rizoto osvedcila ryza paraboiled, minule som mala rizoto s husacim masom, bez zeleniny; bolo uvarene vyborne, az "hutne" jedlo.
Pekny rcp. :).
radox1
ja pouzivam ryzu arborio.pridanim na zaver par platkov studeneho masla dosiahnete lepsiu kremovitost.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia