Rillettes bravčové francúzske fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 18. januára 2013
Rillettes bravčové francúzske (fotorecept)
Foto: frezia68

Tento recept som objavila v časopise Šarm a či je pravý francúzsky?Tvrdia že áno,tak som ho skúsila.Hoci nie je to najzdravší....ba priam nezdravý,ale sú Zobraziť celý popisTento recept som objavila v časopise Šarm a či je pravý francúzsky?Tvrdia že áno,tak som ho skúsila.Hoci nie je to najzdravší....ba priam nezdravý,ale sú fašiangy a priznám sa,že tá zdĺhavá príprava stála za ochutnávku.

8
porcií
30 minút
príprava
360 minút
tepelná úprava

Suroviny

1000 g alebo krkovička
800 g
370 ml
150 ml




Postup

  1. 1

    Najprv navštívime dobrého mäsiara,ktorý má všetko potrebné a oproti receptu som kúpila aj kúsok kože,len tak 150 g.Lebo recept z časopisu som porovnala s niektorými z internetu a tam doporučovali.Komu vadí,bude sa pridržiavať receptu.Teda pripravíme si potrebné:

    Rillettes bravčové francúzske (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Slaninu nakrájame na kocky cca 3x3 cm ...

    Rillettes bravčové francúzske (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a dáme vytopiť do hrubostenného hrnca.Pomaly roztopíme a miešame,až kým sa nesfarbí do zlata.

    Rillettes bravčové francúzske (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mäso nakrájame na väčšie kúsky,ako slaninu...

    Rillettes bravčové francúzske (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a pomaly pridávame k vytopenej slanine.Zalejeme vodou a necháme zovrieť.V odkrytom hrnci necháme bublaťasi hodinu,potom celkom zmiernime oheň,prikryjeme a necháme variť ešte 2 hod. celkom pomaly.Ak sa začne smažiť,prilejeme trocha vody.Po dvoch hodinách rillettes ( rijet) osolíme,okoreníme a pridáme kože,nakrájané na drobné kocky.Kto nemá rád,nekúpi a nepridá.Alebo dá vcelku a vyhodí. Preto som ani nedala do rozpisu.Ale ja mám rada aj v huspenine a kolagén krášli a omladzuje :-)Teraz sa má podliať bielym vínom,ale keďže som víno nemala,zasa som pridala trocha vody.Odkryté varíme na malom plameni asi dve hodiny.

    Rillettes bravčové francúzske (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po skončení varenia ochutnáme,pridáme soľ,MČK podľa potreby a necháme chladnúť asi hodinu.Pripravíme si nádoby,do ktorých uložíme hotové rillettes.Z hrnca odoberieme tuk a rozvarené mäso niekoľko minút premiešavame.Potom ho dierovanou lyžicou preložíme do porcelánovej nádoby,alebo do fliaš na zaváranie a zalejeme odobratým tukom.Takto vyzerá po ukončení dusenia.HOTOVO! Už je večer a osvetlenie blbé,tak aj fotka vyzerá :-( V niektorých regiónoch Francúzska vraj hotové pomelú,niekde len poštuchajú ako zemiaky a niekde premiešajú,ja som len premiešavala.

    Rillettes bravčové francúzske (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Necháme vychladnúť a zakryté voskovým papierom uložíme do chladničky.(voskový papier som nemala,dá sa aj takto snáď) Najlepšie rillettes chutia natreté na opečenom chlebe (ja s cesnakom). Zdĺhavé a trocha pracné,ale chutný výsledok a využitie? Na chlebíčky,pod vajíčka na praženicu,pre návštevu...krásne vonia a dá sa aj zmraziť.Je to dobrota,vychutnávam a onedlho zasa navarím.Tu sa chladí pred tým,než som zaliala odobratým tukom.

    Rillettes bravčové francúzske (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A tu už vychladené a zaliate tukom čaká na ochutnávku.Nezaliala som hrubo masťou,zvyšnú využijem pri varení.Vraj mraziť sa má až po dvoch dňoch uskladnenia,takže modrá nádobka pôjde do mrazničky.Ak niekto vyskúša,tak DOBRÚ CHUŤ!

    Rillettes bravčové francúzske (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

marijanka712
@frezia68 vypadá to dobre - musím odskúšať mne sa zdá že aj tie kože majú svoj význam, ale ako hovoríš každý podla svojej chute- u nás je proti tomu chudobnejšia huspenina pretože toľko mäska nemám v porcii síce aj to záleží podla toho ako si to naporcujete ale myslím si , že má to svoju podobnosť ,Však stojí za to odskúšať aj Francúzku kuchyňu , ktorá má svoj cveng aj u nás.... tak šup s ním do kk a natýžden ideme obchádzať mäsiarne.Ešte velmi zaujímavý spôsob prípravy a musím ta pochváliť za podrobný rozpis, ktorý je priam lopatistický.....aj pre neskúsených
dodo46
@frezia68
Takéto jedlá mám veľmi rád. Sú bez dusičnanov, farbív, Ečiek, bezlepkové, neobsahujú glutamany, ale 5 hodín to vyrábať je na mňa príliš veľa . Škoda- veľmi by som si na tom pochutil, ale až pôjdem do Francie , tak si to objednám.
tiginko
už viem čo nám urobím na lyžovačku. Robievala som bežne bravčové pečené v masti zaliate, ale vyskúšam tento spôsob. Mňam...
dodo46
@tiginko
keď sa tak pozerám na tvoj nik , tak už ťa vidím ako stojíš 8 hodín
/podľa videa/ pri sporáku a pospevuješ si :-))))))
pepan
Chcem sa spytat ako dlho to vydrzi bez sterilizacie.
frezia68
@pepan :varila som to prvýkrát a v časopise sa nepísalo o dĺžke uskladnenia.Ale pátrala som na nete v diskusiách a tam ktosi písal,že mal zabudnuté vo fľaši s viečkom v komore 1/2 roka a výborné :-)
frezia68
@tiginko :nedaj sa odradiť @dodkom46 ,len škvarky treba trocha postrážiťa potom už buble bez Teba a ak si doma,trocha nakukneš do hrnca......:-)))))))
medulienka122
verím tomu, že je to dobrota, my teraz chodíme na "preventívky", výsledky sú jedna katastrofa, ale keď bude po všetkom a doktor v nedohľadne, urobím, aj keď to dlho trvá, ale keď je väčšie množstvo, tak sa oplatí, zatiaľ môžem len pregĺgať ...
tiginko
@dodo46 ja sa určite vynájdem, nenechávam sa varením terorizovať. Už som rozmýšľala, že to skrátim papiňákom...možno to nebude originál rijet, ale verím, že aj tak to bude dobré ;-). Veď dáš to variť, nastavíš budík a medzitým si pospevuješ, alebo pospávaš :-)
tetrisss
Vsak s tym nemusite za tu dobu nic robit, ak mate hrubostenny hrniec. Robievam ich, horuce dam do flasticiek od tatarky a zatvorim, cim sa chladnutim samy zatvoria a vydrzia a vydrzia, no sice ani dlho nie, lebo ich zjeme. Inak som robila aj s kozou, teda s kožou, aby sa niekto nepomylil :), a lepsie boli bez. Ale inak vrelo doporucujem, aj s tym original vinom, super chut.
dodo46
nechám to na vás. Ženy majú väčšiu trpezlivosť a výdrž pri takýchto
činnostiach. Ja by som s tým po hodine praštil. Potrebujem veľa a čo najrýchlejšie na tanieri. Ale držím palce varechárkam , ktoré sa do toho pustia aby vydržali, lebo konečný efekt musí byť bohovský.
dodo46
nechám to na vás. Ženy majú väčšiu trpezlivosť a výdrž pri takýchto
činnostiach. Ja by som s tým po hodine praštil. Potrebujem veľa a čo najrýchlejšie na tanieri. Ale držím palce varechárkam , ktoré sa do toho pustia aby vydržali, lebo konečný efekt musí byť bohovský.
tatranka
Obdivujem tvoj krásne spracovaný recept.Ak si to robila prvý krát,môj obdiv stúpa.Vydarené a určite chutné.
frezia68
@dodko46 : ďakujem za zdupľovaný komentár,ja Ťa veľmi rada čítam :-))) ale naozaj:Ak by som mala funkčnú ježibabkinu metlu,donesiem koštovku :-)))
helca103
nikdy som to nerobila ale podľa popisu to musí byť fantastické. Pre istotu si to aj vytlačím a určite čoskoro urobím.
marikafil
robila som vlani, jasné, nie je to žiadny rýchly obed - mali sme to ako nátierku na chlieb so šalátom alebo s niečím kyslým - a je to úplne super mňamka! a to víno tam treba, neľutujte ho tam dať.
starkamajka
Milá frezia,lepší rp si už nemohla datˇ.Už je v kk aj vytlačený a v pláne na urobenie je hneď tento týždeň,keď kúpim nejakú slaninku.Mám už prečítaných viacero týchto receptov-výborné na chlebík
evanaaa
Milá @frezia68 , asi len ja som úplne nepochopila......vytápame slaninu, keď je už vytopená na škvarky, ale nie úplne, začneme pridávať mäso, tú vytopenú masť tam necháme všetku? A ak to potom zalejem vodou - akou, asi horúcou, nie?, nebude to kypieť a prskať do tej masti? A v prípade, že nedám víno, tak miesto neho, tých 150 ml dám vodu+370ml pôvodne pridaná voda? Alebo len množstvo tej vody?
frezia68
@evana :slaninu vytopím do zlata,ako škvarky a potom pridávam mäso a masť tam ostáva,zalejem vodou.A je vraj dobré pridať aj víno a až budem zasa robiť,určite pridám a nedám kožu.Vyskúšam originál recept z časopisu Šarm.Tuk sa odoberá až keď je hotové a vlastne varí sa to v tuku,vo vode a víne.Ak nedáš víno,prilej vodu v tom istom množstve a neboj,vyvrie.Mäso pridávaš pomaly a potom vodu-neprská,ak nedáš naraz-šup-šup :-)))
evanaaa
Vďaka, @frezia68 , teda masť nechať, len som si nevedela predstaviť liať vodu (víno) do horúcej masti, asi treba pomaly a opatrne.
sracz
... no ta dzifče mojo, Ti še ňezdaš, aľe varic i pošmakovac sebe znaš! Krásna práca milá @frezia68 - už sa teším na rekapituláciu Tvojho postupu a reakciu mojej spolustolovníčky!!! Ďakujem!!!
2010
Dnes som kupil pomaly hrniec , vycital som ze to je jednoduchsie robit v nom, vsetko sa tam nahadze prida vino a po 8 hodinach hotove ..., robim trochu ine davam viac byliniek a miesam masa plus udene koleno -rillettes je sposob pripravy nie jeden recept je to v podstate hruba pastika.
frezia68
@2010 :ďakujem za komentár a priznám sa Ti,že tie kože mi trocha vadili,je to "tuhšie" a nedobre sa natiera na hrianku.Už budem robiť bez kože,lebo ako píšeš-hrubá paštika a nie studenina.
2010
Nestacilo este ani vychladnut :-)


modrykamen
Pomalé varenie má svoje čaro. Dakedy boli liatinové smaltované hrnce a v nich sa na kraji šporáka pomaly varilo v podstate bez miešania. Aj moji predkovia pomaly varili mäso nakrájané na malé kúsky ( alebo na veľké kusy, ako rezne) v masti, naliali do pohárov a zavarili. Vydržalo to aj do druhej zabíjačky. To bola pohotovosť pre rýchle pohostenie so zemiakmi, alebo natreté na chlieb. Tá koža mala tiež svoj význam, kolagén z nich po stuhnutí zmesy pekne viaže. Ďakujem za pripomenutie.
frezia68
@2010 : Krásne ! Predpokladala som,že pridáš recept,zaujíma ma,aké bylinky si použil,asi si nerobil hrianky?Ale ak je ešte teplé,ani netreba :-))),akurát ten cesnak na chlebe je fajn,tak dobrú chuť!
farbuska
Robila som rillettes podľa iného receptu (ale veľmi podobného) s dobou varenia 8 hodín. Je to vynikajúce a roboty nie je veľa, lebo sa to pomaly varí takmer samé, len občas dozrieť a premiešať. Práve idem robiť znova. Mrazí sa to veľmi dobre a netrpí ani chuť, ani konzistencia.
kimlo
@2010 (6.3.2013 06:16)

Včera som kúpil pomalý hrniec, hľadám vhodné recepty, nože pridaj ten Tvoj ako si robil rillettes...
siisa
@Kimlo (20.7.2016 07:28)

Aj ja už dlhšie ho chcem kúpiť, teraz si počkám čo povieš ty naň....daj potom vedieť ako si spokojný :) či nespokojný....dikes
kimlo
Večer som dal doň bravčové mäso a huby... ľudia keby ste cítili tú vôňu, susedia sa iste zalizovali...


frezia68
@Kimlo :Hlavná vec,že si sa Ty zalizoval,tak dobrú chuť !Asi sa ten pomalý hrniec oplatí mať?
kimlo
@Frezia68 (21.7.2016 08:54)

Určite áno, cez víkend v ňom idem okrem iného robiť práve Rillettes, robí sa 8 hodín...
2010
@kimlo som na cestach ked pridem pozriem, ale vela receptov som stratil.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia