Foto: frezia68
Tento recept som objavila v časopise Šarm a či je pravý francúzsky?Tvrdia že áno,tak som ho skúsila.Hoci nie je to najzdravší....ba priam nezdravý,ale sú Zobraziť celý popisTento recept som objavila v časopise Šarm a či je pravý francúzsky?Tvrdia že áno,tak som ho skúsila.Hoci nie je to najzdravší....ba priam nezdravý,ale sú fašiangy a priznám sa,že tá zdĺhavá príprava stála za ochutnávku.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Najprv navštívime dobrého mäsiara,ktorý má všetko potrebné a oproti receptu som kúpila aj kúsok kože,len tak 150 g.Lebo recept z časopisu som porovnala s niektorými z internetu a tam doporučovali.Komu vadí,bude sa pridržiavať receptu.Teda pripravíme si potrebné:
-
2
Slaninu nakrájame na kocky cca 3x3 cm ...
-
3
a dáme vytopiť do hrubostenného hrnca.Pomaly roztopíme a miešame,až kým sa nesfarbí do zlata.
-
4
Mäso nakrájame na väčšie kúsky,ako slaninu...
-
5
a pomaly pridávame k vytopenej slanine.Zalejeme vodou a necháme zovrieť.V odkrytom hrnci necháme bublaťasi hodinu,potom celkom zmiernime oheň,prikryjeme a necháme variť ešte 2 hod. celkom pomaly.Ak sa začne smažiť,prilejeme trocha vody.Po dvoch hodinách rillettes ( rijet) osolíme,okoreníme a pridáme kože,nakrájané na drobné kocky.Kto nemá rád,nekúpi a nepridá.Alebo dá vcelku a vyhodí. Preto som ani nedala do rozpisu.Ale ja mám rada aj v huspenine a kolagén krášli a omladzuje :-)Teraz sa má podliať bielym vínom,ale keďže som víno nemala,zasa som pridala trocha vody.Odkryté varíme na malom plameni asi dve hodiny.
-
6
Po skončení varenia ochutnáme,pridáme soľ,MČK podľa potreby a necháme chladnúť asi hodinu.Pripravíme si nádoby,do ktorých uložíme hotové rillettes.Z hrnca odoberieme tuk a rozvarené mäso niekoľko minút premiešavame.Potom ho dierovanou lyžicou preložíme do porcelánovej nádoby,alebo do fliaš na zaváranie a zalejeme odobratým tukom.Takto vyzerá po ukončení dusenia.HOTOVO! Už je večer a osvetlenie blbé,tak aj fotka vyzerá :-( V niektorých regiónoch Francúzska vraj hotové pomelú,niekde len poštuchajú ako zemiaky a niekde premiešajú,ja som len premiešavala.
-
7
Necháme vychladnúť a zakryté voskovým papierom uložíme do chladničky.(voskový papier som nemala,dá sa aj takto snáď) Najlepšie rillettes chutia natreté na opečenom chlebe (ja s cesnakom). Zdĺhavé a trocha pracné,ale chutný výsledok a využitie? Na chlebíčky,pod vajíčka na praženicu,pre návštevu...krásne vonia a dá sa aj zmraziť.Je to dobrota,vychutnávam a onedlho zasa navarím.Tu sa chladí pred tým,než som zaliala odobratým tukom.
-
8
A tu už vychladené a zaliate tukom čaká na ochutnávku.Nezaliala som hrubo masťou,zvyšnú využijem pri varení.Vraj mraziť sa má až po dvoch dňoch uskladnenia,takže modrá nádobka pôjde do mrazničky.Ak niekto vyskúša,tak DOBRÚ CHUŤ!
Takéto jedlá mám veľmi rád. Sú bez dusičnanov, farbív, Ečiek, bezlepkové, neobsahujú glutamany, ale 5 hodín to vyrábať je na mňa príliš veľa . Škoda- veľmi by som si na tom pochutil, ale až pôjdem do Francie , tak si to objednám.
olivovakucharka.webgarden.cz/maso/rillettes-de-connerre-rijet-d.html...
a tady vyrobek i s chlebem
keď sa tak pozerám na tvoj nik , tak už ťa vidím ako stojíš 8 hodín
/podľa videa/ pri sporáku a pospevuješ si :-))))))
činnostiach. Ja by som s tým po hodine praštil. Potrebujem veľa a čo najrýchlejšie na tanieri. Ale držím palce varechárkam , ktoré sa do toho pustia aby vydržali, lebo konečný efekt musí byť bohovský.
činnostiach. Ja by som s tým po hodine praštil. Potrebujem veľa a čo najrýchlejšie na tanieri. Ale držím palce varechárkam , ktoré sa do toho pustia aby vydržali, lebo konečný efekt musí byť bohovský.
Včera som kúpil pomalý hrniec, hľadám vhodné recepty, nože pridaj ten Tvoj ako si robil rillettes...
Aj ja už dlhšie ho chcem kúpiť, teraz si počkám čo povieš ty naň....daj potom vedieť ako si spokojný :) či nespokojný....dikes
Určite áno, cez víkend v ňom idem okrem iného robiť práve Rillettes, robí sa 8 hodín...