Rillettes bravčové francúzske (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Tento recept som objavila v časopise Šarm a či je pravý francúzsky?Tvrdia že áno,tak som ho skúsila.Hoci nie je to najzdravší....ba priam nezdravý,ale sú fašiangy a priznám sa,že tá zdĺhavá príprava stála za ochutnávku.

8
porcií
30 minút
príprava
360 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv navštívime dobrého mäsiara,ktorý má všetko potrebné a oproti receptu som kúpila aj kúsok kože,len tak 150 g.Lebo recept z časopisu som porovnala s niektorými z internetu a tam doporučovali.Komu vadí,bude sa pridržiavať receptu.Teda pripravíme si potrebné:
  2. Slaninu nakrájame na kocky cca 3x3 cm ...
  3. a dáme vytopiť do hrubostenného hrnca.Pomaly roztopíme a miešame,až kým sa nesfarbí do zlata.
  4. Mäso nakrájame na väčšie kúsky,ako slaninu...
  5. a pomaly pridávame k vytopenej slanine.Zalejeme vodou a necháme zovrieť.V odkrytom hrnci necháme bublaťasi hodinu,potom celkom zmiernime oheň,prikryjeme a necháme variť ešte 2 hod. celkom pomaly.Ak sa začne smažiť,prilejeme trocha vody.Po dvoch hodinách rillettes ( rijet) osolíme,okoreníme a pridáme kože,nakrájané na drobné kocky.Kto nemá rád,nekúpi a nepridá.Alebo dá vcelku a vyhodí. Preto som ani nedala do rozpisu.Ale ja mám rada aj v huspenine a kolagén krášli a omladzuje :-)Teraz sa má podliať bielym vínom,ale keďže som víno nemala,zasa som pridala trocha vody.Odkryté varíme na malom plameni asi dve hodiny.
  6. Po skončení varenia ochutnáme,pridáme soľ,MČK podľa potreby a necháme chladnúť asi hodinu.Pripravíme si nádoby,do ktorých uložíme hotové rillettes.Z hrnca odoberieme tuk a rozvarené mäso niekoľko minút premiešavame.Potom ho dierovanou lyžicou preložíme do porcelánovej nádoby,alebo do fliaš na zaváranie a zalejeme odobratým tukom.Takto vyzerá po ukončení dusenia.HOTOVO! Už je večer a osvetlenie blbé,tak aj fotka vyzerá :-( V niektorých regiónoch Francúzska vraj hotové pomelú,niekde len poštuchajú ako zemiaky a niekde premiešajú,ja som len premiešavala.
  7. Necháme vychladnúť a zakryté voskovým papierom uložíme do chladničky.(voskový papier som nemala,dá sa aj takto snáď) Najlepšie rillettes chutia natreté na opečenom chlebe (ja s cesnakom). Zdĺhavé a trocha pracné,ale chutný výsledok a využitie? Na chlebíčky,pod vajíčka na praženicu,pre návštevu...krásne vonia a dá sa aj zmraziť.Je to dobrota,vychutnávam a onedlho zasa navarím.Tu sa chladí pred tým,než som zaliala odobratým tukom.
  8. A tu už vychladené a zaliate tukom čaká na ochutnávku.Nezaliala som hrubo masťou,zvyšnú využijem pri varení.Vraj mraziť sa má až po dvoch dňoch uskladnenia,takže modrá nádobka pôjde do mrazničky.Ak niekto vyskúša,tak DOBRÚ CHUŤ!