Rezy z keksov (bezlepkové)

shiwave - fotkashiwave, 29. januára 2012
Rezy z keksov (bezlepkové)
Foto: shiwave

Z detstva si pamätám dezert, ktorý sa u nás nazýval BEBE biscuit. Robil sa, ako inak, z bebe keksov. Od kedy som som na Zobraziť celý popisZ detstva si pamätám dezert, ktorý sa u nás nazýval BEBE biscuit. Robil sa, ako inak, z bebe keksov. Od kedy som som na bezlepkovej diéte, chýbal mi. Pred pár rokmi som však objavila rakúsky Interspär a ich vlastnú líniu bezlepkových výrobkov, kde sa dajú kúpiť keksíky podobné tým bebe. Používam buď Free From Knusperkekse alebo Free From Butterkekse

60 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Plnka:
3,5 dl
1 ks
1 ks
15 dg
15 dg
1 ks surové
0,3 dl
5 lyžíc
 na obaľovanie
4 bal
alebo:
4 bal




Postup

  1. 1

    Začnem tými keksmi. Butterkekse viac navlhnú, ale je ich o čosi viac v balení. Knusperkekse sa viac podobajú na originál bebe keksy. Ja robím vždy podľa toho čo mám doma /čo sa mi podarilo v Rakúsku kúpiť/. Kto je zdravý a nemusí dodržiavať bezlepkovú diétu, môže tento recept robiť s originál BEBE keksami. Používala som maslo minus L, ale kto nemusí vylúčiť laktózu zo stravy, môže použiť aj úplne obyčajné maslo.

  2. 2

    V 3,5dl vody uvaríme vanilkový cukor a zlatý klas. Hmotu si necháme poriadne vychladnúť.

  3. 3

    Do misky si pripravíme na šľahanie: 15dg práškového cukru, 15dg masla, žĺtko a trochu rumu. /Rum treba iba podľa chuti. Keď sme boli deti, mamina nedávala žiadny, teraz ja dávam niekedy aj pol deci./ Šľaháme dokým hmota nie je úplne biela, a teda poriadne vyšľahaná.

  4. 4

    Zlatý klas pridáme a zamiešame do vyšľahanej zmesi až keď je studený.

  5. 5

    Zmes je stále biela. Pridáme kakao, ktoré ju zafarbí. /Dala som asi 5 lyžíc, ale niekedy treba viac inokedy menej. Záleží to od kakaa, ktoré používame./ Pokiaľ tento recept budete robiť z klasických lepkových bebe keksov, naskytá sa možnosť urobiť tento koláč dvojfarebný - ku kakaovým keksom dať bielu plnku /bez kakaa/ a ku tým klasickým keksom dať kakaovú plnku. Vtedy si ju treba rozdeliť na dve časti a iba do jednej pridať kakao.

  6. 6

    Pripravíme si veľký kus alobalu a začíname natierať plnku na keksíky. Ukladáme ich na ležato vedľa seba, lepíme ich k sebe plnkou. Odporúčam robiť radšej kratšie, lebo sa to môže v polovici zlomiť a už to nie je také estetické. :) Takže ponalepujeme k sebe keksíky plnkou. Na záver plnkou ponatierame celý útvar /kvádrik/ a posýpame kokosom. Pomocou alobalu si poposúvame "kvádrik" a posypeme kokosom celý.

  7. 7

    Nakoniec to celé poriadne zabalíme do alobalu a dáme do chladničky stuhnúť /ideálne cez noc/. Krájame ŠIKMO, aby sme dosiahli pekný prúžkovaný efekt. :)

Diskusia k receptu

letisia
Ďakujem, že si mi pripomenula tento dezert môjho detstva. My sme používali Marína keksy alebo BEBE. Ukladám a znovu po rokoch urobím.
bubuayogi
my robime nieco podobne..teda podobne, no..skor uplne detinske :)....kakaove bebe zliepame vanilkovym pribinacikom..ale aj tvoj recept musi byt prijemna mlska
sneica
to moze byt dobreee...vyskusam a vyskusam aj s pribinacikom...:)
elisticka
jej ja som veru premyslala ako to nahradit.. no od nas nik nechodi do Rakuska ale dcera si urcite da kupit:-))
sovka62
Podobné som robievala z keksov Indián, ktoré som zlepovala vyšľahanou šľahačkou. Po odstátí som ich šľahačkou natrela aj zvrchu aj z bokov a hotovo. Ale keksy Indián už nie sú to čo bývali, tak som už riadne dávno nerobila.
shiwave
vidím, že táto pochúťka a jej obdoby, boli súčasťou mnohých domácností ;)
ja teda vyskúšam doma spraviť aj verziu z marína keksov, resp. aj tie kakaové bebe keksy s pribináčikom :) pre tých zdravých v rodine ;)))

a @elisticka určite nech si dá kúpiť, Interspär má fajn výrobky. a dajú sa nielen v Rakúsku, ale aj v Čechách kúpiť :) kupujem od nich všeličo - od múk, cez keksy až po keiserky.
evanaaa
My chodíme do Eurospar, možno aj tam sa nájdu podobné keksíky.
shiwave
@evanaaa Eurospär, Interspär = Spär = bezlepková línia produktov free from :) takže určite tam nájdeš tie keksíky
shiwave
@nanacel tie som veru dlho nepoznala, až minule som ich videla v obchode :) mne samotné veľmi nechutia tie keksy, ale takto keď je z nich spravený takýto dezertík - to už je o inom ;)
tak verím, že ti to vyjde pekne a bude sa to dať aj pekne krájať :) daj vedieť :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia