Rezy z keksov (bezlepkové)

Autor receptu: shiwave

Z detstva si pamätám dezert, ktorý sa u nás nazýval BEBE biscuit. Robil sa, ako inak, z bebe keksov. Od kedy som som na bezlepkovej diéte, chýbal mi. Pred pár rokmi som však objavila rakúsky Interspär a ich vlastnú líniu bezlepkových výrobkov, kde sa dajú kúpiť keksíky podobné tým bebe. Používam buď Free From Knusperkekse alebo Free From Butterkekse

60 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Začnem tými keksmi. Butterkekse viac navlhnú, ale je ich o čosi viac v balení. Knusperkekse sa viac podobajú na originál bebe keksy. Ja robím vždy podľa toho čo mám doma /čo sa mi podarilo v Rakúsku kúpiť/. Kto je zdravý a nemusí dodržiavať bezlepkovú diétu, môže tento recept robiť s originál BEBE keksami. Používala som maslo minus L, ale kto nemusí vylúčiť laktózu zo stravy, môže použiť aj úplne obyčajné maslo.
  2. V 3,5dl vody uvaríme vanilkový cukor a zlatý klas. Hmotu si necháme poriadne vychladnúť.
  3. Do misky si pripravíme na šľahanie: 15dg práškového cukru, 15dg masla, žĺtko a trochu rumu. /Rum treba iba podľa chuti. Keď sme boli deti, mamina nedávala žiadny, teraz ja dávam niekedy aj pol deci./ Šľaháme dokým hmota nie je úplne biela, a teda poriadne vyšľahaná.
  4. Zlatý klas pridáme a zamiešame do vyšľahanej zmesi až keď je studený.
  5. Zmes je stále biela. Pridáme kakao, ktoré ju zafarbí. /Dala som asi 5 lyžíc, ale niekedy treba viac inokedy menej. Záleží to od kakaa, ktoré používame./ Pokiaľ tento recept budete robiť z klasických lepkových bebe keksov, naskytá sa možnosť urobiť tento koláč dvojfarebný - ku kakaovým keksom dať bielu plnku /bez kakaa/ a ku tým klasickým keksom dať kakaovú plnku. Vtedy si ju treba rozdeliť na dve časti a iba do jednej pridať kakao.
  6. Pripravíme si veľký kus alobalu a začíname natierať plnku na keksíky. Ukladáme ich na ležato vedľa seba, lepíme ich k sebe plnkou. Odporúčam robiť radšej kratšie, lebo sa to môže v polovici zlomiť a už to nie je také estetické. :) Takže ponalepujeme k sebe keksíky plnkou. Na záver plnkou ponatierame celý útvar /kvádrik/ a posýpame kokosom. Pomocou alobalu si poposúvame "kvádrik" a posypeme kokosom celý.
  7. Nakoniec to celé poriadne zabalíme do alobalu a dáme do chladničky stuhnúť /ideálne cez noc/. Krájame ŠIKMO, aby sme dosiahli pekný prúžkovaný efekt. :)