Rezy z keksov (bezlepkové)
Autor receptu: shiwave
Z detstva si pamätám dezert, ktorý sa u nás nazýval BEBE biscuit. Robil sa, ako inak, z
bebe keksov. Od kedy som som na bezlepkovej diéte, chýbal mi. Pred pár rokmi som
však objavila rakúsky Interspär a ich vlastnú líniu bezlepkových výrobkov, kde sa dajú
kúpiť keksíky podobné tým bebe.
Používam buď Free From Knusperkekse alebo Free From Butterkekse
60 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Začnem tými keksmi. Butterkekse viac navlhnú, ale je ich o čosi viac v balení. Knusperkekse sa viac podobajú na originál bebe keksy. Ja robím vždy podľa toho čo mám doma /čo sa mi podarilo v Rakúsku kúpiť/.
Kto je zdravý a nemusí dodržiavať bezlepkovú diétu, môže tento recept robiť s originál BEBE keksami.
Používala som maslo minus L, ale kto nemusí vylúčiť laktózu zo stravy, môže použiť aj úplne obyčajné maslo.
- V 3,5dl vody uvaríme vanilkový cukor a zlatý klas. Hmotu si necháme poriadne vychladnúť.
- Do misky si pripravíme na šľahanie: 15dg práškového cukru, 15dg masla, žĺtko a trochu rumu. /Rum treba iba podľa chuti. Keď sme boli deti, mamina nedávala žiadny, teraz ja dávam niekedy aj pol deci./
Šľaháme dokým hmota nie je úplne biela, a teda poriadne vyšľahaná.
- Zlatý klas pridáme a zamiešame do vyšľahanej zmesi až keď je studený.
- Zmes je stále biela. Pridáme kakao, ktoré ju zafarbí. /Dala som asi 5 lyžíc, ale niekedy treba viac inokedy menej. Záleží to od kakaa, ktoré používame./
Pokiaľ tento recept budete robiť z klasických lepkových bebe keksov, naskytá sa možnosť urobiť tento koláč dvojfarebný - ku kakaovým keksom dať bielu plnku /bez kakaa/ a ku tým klasickým keksom dať kakaovú plnku. Vtedy si ju treba rozdeliť na dve časti a iba do jednej pridať kakao.
- Pripravíme si veľký kus alobalu a začíname natierať plnku na keksíky. Ukladáme ich na ležato vedľa seba, lepíme ich k sebe plnkou. Odporúčam robiť radšej kratšie, lebo sa to môže v polovici zlomiť a už to nie je také estetické. :)
Takže ponalepujeme k sebe keksíky plnkou. Na záver plnkou ponatierame celý útvar /kvádrik/ a posýpame kokosom. Pomocou alobalu si poposúvame "kvádrik" a posypeme kokosom celý.
- Nakoniec to celé poriadne zabalíme do alobalu a dáme do chladničky stuhnúť /ideálne cez noc/.
Krájame ŠIKMO, aby sme dosiahli pekný prúžkovaný efekt. :)