Revani - šťavnatý krupicový koláčik

cesminaz - fotkacesminaz, 25. júna 2013
Revani - šťavnatý krupicový koláčik
Foto: cesminaz

Revani je "sladký" turecký hrnčekový koláčik, ktorý sa dá naozaj veľmi ľahko a rýchlo pripraviť. Je zo surovín, ktoré má každý vždy doma ;-DD Zobraziť celý popisRevani je "sladký" turecký hrnčekový koláčik, ktorý sa dá naozaj veľmi ľahko a rýchlo pripraviť. Je zo surovín, ktoré má každý vždy doma ;-DD Hrnček ma 250ml...

20 minút
príprava
20-25 minút
na 170 °C

Suroviny

2 hrnčeky
2 hrnčeky
2 hrnčeky
1 hrnček
2 ks veľké
1,5 ks
3 ks
 trošku
125 g
Sirup na zaliatie:
3 hrnčeky
2 hrnčeky
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Celé vajíčka s rozpustenym maslom,cukrom a van.cukrom vymiešame do peny.Pridáme krupicu s múkou,ktorú sme premiešali s PDP a potom mlieko,dávame múku a mlieko striedavo,aby sme vedeli lahko miešať.Cesto nesmie byt velmi husté,má byt také polohusté..lebo tá krupica sa nasaje.Ak bude prihusté,koláč nenakysne a bude tvrdý.Cesto vylejeme na vymastený,múkou posypaný pekáč,ja som mala vyšší-krajšie vyzerá potom koláčik ;-) Dáme piect do rúry na 20-25 minut,ktorú sme si rozohriali na 170°C.Skontrolujte pichnutím ihly,koláčik má byt pekný zlatohnedý.

    Revani - šťavnatý krupicový koláčik - obrázok 1
  2. 2

    Ked sa nám kolač upiekol,necháme ho vychladnúť.Kým nám chladne,si uvaríme takzvaný "sirup" z vody a cukru,kto chce môže dat aj trocha citronovej šťavy,sirup je presne ako na baklavu,no tento sa menej varí..Takže vodu s cukrom necháme varit 15minut na slabšom ohni.Pred koncom môžme dat aj citronovú šťavu do toho,asi 1-2Pl,ale to si už každý prispôsobí podla svojej chuti.Ja som dala hnedy cukor..

    Revani - šťavnatý krupicový koláčik - obrázok 2
  3. 3

    Ked nám koláč vychladol,pokrájame ho na kocky alebo špice atd,ako sa vám páči :-D Studený pokrájaný koláč pomaly naberačkou zalievame "horúcim" sirupom!! Celkom pomaličky,budete vidiet ako vtahuje koláč do seba sirup.Kto chce,môže vrch koláča posypat kokosom,alebo mletými pistáciami,orieškami atd.Nakoniec necháte koláč celkom vychladnúť.

    Revani - šťavnatý krupicový koláčik - obrázok 3
  4. 4

    Je to naozaj sladučký desertík,z ktorého vela zjest sa nedá,rýchlo "skrotí"chut na sladké :-)))) Prajem dobrú chuť..

    Revani - šťavnatý krupicový koláčik - obrázok 4
  5. 5

    ... 250ml hrnček som plnila takto.. ;-)

    Revani - šťavnatý krupicový koláčik - obrázok 5

Diskusia k receptu

zuzulienka03
tento koláč robila už moja babka a tá žiadne korene v turecku nemala... aj keď vždy sme ho robili len z polovičnej dávky a aj tak bol dosť vysoký, ale to isto záleží od veľkosti plechu....
sovka62
Robievam podobnú krupicovú piškótu v tortovej forme. Tú zalievam ešte horúcu mliekom a nechám nabobtnať. Je výborná, nie veľmi sladká, takže s hodí na ľahší obed.
Táto tvoja vyzerá veľmi dobre, ľahký nenáročný dezert, ukladám.
marianne
no ni ho,aky sikovny kolacik,velmi sa mi pac,i aj pre jeho jednoduchost..
ubka
a veru aj ja ho poznám a vôbec mi nevadí, že je napísané, že je to turecký koláčik :-) robievam aj tak ako píše @sovka , zalejem smotanou, alebo citronovým sirupom.
dogagador
mozno ho do Turecka doniesol niekto, komu ho urobila na Slovensku babka @zuzulienka03 , tam ho zacal robit kazdy az sa stal tureckym narodnym a teraz dosiel nazad prostrednictvom @Cesminaz...alebo , o co kraca, kto z koho? kolacik vyzera super, no nie?
cesminaz
@zuzulienka03 :-) ..vsetko je mozne,obcas su recepty-jedla,ktore su skoro navlas rovnake..ja to poznam ako veeeelmi sladky stavnaty turecky kolacik :-) ..vdaka tebe teraz viem,ze ho poznaju aj na slovensku,no mozno v inych obmenach :-) dakujem za komentik
cesminaz
@sovka62 ..mliekom obliatu som este nepocula..urcite vyskusam ;-) dakujem za komentik @ubka :-) urcite vyskusam aj so smotanou,moze to byt vynikajuce ;-) ..tu smotanu mam vyliat na horuci kolac?? @gabriele :-) @izabelka :-) dakujem vam za mile komentare
babidka
Nuz , neda mi aby som ho neskusila upiect .-) Vyzera tak jednoducho a urcite ma vybornu chut .Ja ho urobim do mufinkovej formy - prazdninujuce vnucatka budu mat z takeho sladuckeho olovrantu velku radost :-)))
sovka62
Tak dnes prišiel na rad. Potrebovala som niečo upiecť rýchlo, mala som na to pol hodiny. Najprv som dala variť sirup a zapla rúru, nech sa predhreje. Maslo som rozpustila rovno v sklenej mise, pridala cukor a ostatné suroviny, nič som nešľahala, len premiešala varechou, spoľahla som sa, že prášok do pečiva to zdvihne. Vyliala som do vymasteného pekáčika a šupla do rúry.
Uvarený sirup som vyliala na veľký plech, aby rýchlo vychladol, vyložila som ho dlažbu na terasu. Nemala som totiž čas čakať kým koláč vychladne, tak som dúfala, že to bude fungovať ako pri baklave - horúca sa polieva studeným sirupom, alebo studená horúcim sirupom.
Až keď som koláčik, krásny, nadýchaný vytiahla z rúry, uvedomila som si, že som ho piekla v pekáči s teflónovou vrstvou a nemôžem ho krájať nožom. Silikónový nôž nemám, tak som si pomohla plastovou cukrárskou kartou. Poliala som ho, nechala trochu vychladnúť a mohla som podávať.
Takže naozaj narýchlo, samá improvizácia a vieš aký bol výsledok? Výborný, naozaj, koláčik sa rozplýva na jazyku, má lahodnú chuť, keď som ho jedla cítila som sa ako na dovolenke v Turecku, kde som kvôli koláčom na obed aj na večeru vynechávala hlavný chod, stačilo mi predjedlo a dezert (presnejšie asi dva-tri dezerty, hehehe....).
Ďakujem ti za recept, určite som ho nepiekla posledný raz.
cesminaz
@sovka62 :-)) si ma naozaj potesila tvojim komentarom a aj pobavila!! Som rada,ze nakoniec to stym kolacikom predsalen dobre dopadlo a ze ti tak chutil ;-) Dakujem @sovka62 za vyskusanie receptu aj za tvoj komentik :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia