Foto: cesminaz
Revani je "sladký" turecký hrnčekový koláčik, ktorý sa dá naozaj veľmi ľahko a rýchlo pripraviť. Je zo surovín, ktoré má každý vždy doma ;-DD Zobraziť celý popisRevani je "sladký" turecký hrnčekový koláčik, ktorý sa dá naozaj veľmi ľahko a rýchlo pripraviť. Je zo surovín, ktoré má každý vždy doma ;-DD Hrnček ma 250ml...
príprava
na 170 °C
Suroviny
2 hrnčeky |
|
2 hrnčeky |
|
2 hrnčeky |
|
1 hrnček |
|
2 ks veľké |
|
1,5 ks |
|
3 ks |
|
trošku |
|
125 g |
|
Sirup na zaliatie: | |
3 hrnčeky |
|
2 hrnčeky |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Celé vajíčka s rozpustenym maslom,cukrom a van.cukrom vymiešame do peny.Pridáme krupicu s múkou,ktorú sme premiešali s PDP a potom mlieko,dávame múku a mlieko striedavo,aby sme vedeli lahko miešať.Cesto nesmie byt velmi husté,má byt také polohusté..lebo tá krupica sa nasaje.Ak bude prihusté,koláč nenakysne a bude tvrdý.Cesto vylejeme na vymastený,múkou posypaný pekáč,ja som mala vyšší-krajšie vyzerá potom koláčik ;-) Dáme piect do rúry na 20-25 minut,ktorú sme si rozohriali na 170°C.Skontrolujte pichnutím ihly,koláčik má byt pekný zlatohnedý.
-
2
Ked sa nám kolač upiekol,necháme ho vychladnúť.Kým nám chladne,si uvaríme takzvaný "sirup" z vody a cukru,kto chce môže dat aj trocha citronovej šťavy,sirup je presne ako na baklavu,no tento sa menej varí..Takže vodu s cukrom necháme varit 15minut na slabšom ohni.Pred koncom môžme dat aj citronovú šťavu do toho,asi 1-2Pl,ale to si už každý prispôsobí podla svojej chuti.Ja som dala hnedy cukor..
-
3
Ked nám koláč vychladol,pokrájame ho na kocky alebo špice atd,ako sa vám páči :-D Studený pokrájaný koláč pomaly naberačkou zalievame "horúcim" sirupom!! Celkom pomaličky,budete vidiet ako vtahuje koláč do seba sirup.Kto chce,môže vrch koláča posypat kokosom,alebo mletými pistáciami,orieškami atd.Nakoniec necháte koláč celkom vychladnúť.
-
4
Je to naozaj sladučký desertík,z ktorého vela zjest sa nedá,rýchlo "skrotí"chut na sladké :-)))) Prajem dobrú chuť..
-
5
... 250ml hrnček som plnila takto.. ;-)
Táto tvoja vyzerá veľmi dobre, ľahký nenáročný dezert, ukladám.
Uvarený sirup som vyliala na veľký plech, aby rýchlo vychladol, vyložila som ho dlažbu na terasu. Nemala som totiž čas čakať kým koláč vychladne, tak som dúfala, že to bude fungovať ako pri baklave - horúca sa polieva studeným sirupom, alebo studená horúcim sirupom.
Až keď som koláčik, krásny, nadýchaný vytiahla z rúry, uvedomila som si, že som ho piekla v pekáči s teflónovou vrstvou a nemôžem ho krájať nožom. Silikónový nôž nemám, tak som si pomohla plastovou cukrárskou kartou. Poliala som ho, nechala trochu vychladnúť a mohla som podávať.
Takže naozaj narýchlo, samá improvizácia a vieš aký bol výsledok? Výborný, naozaj, koláčik sa rozplýva na jazyku, má lahodnú chuť, keď som ho jedla cítila som sa ako na dovolenke v Turecku, kde som kvôli koláčom na obed aj na večeru vynechávala hlavný chod, stačilo mi predjedlo a dezert (presnejšie asi dva-tri dezerty, hehehe....).
Ďakujem ti za recept, určite som ho nepiekla posledný raz.