Revani - šťavnatý krupicový koláčik
Autor receptu: cesminaz
Revani je "sladký" turecký hrnčekový koláčik, ktorý sa dá naozaj veľmi ľahko a rýchlo pripraviť. Je zo surovín, ktoré má každý vždy doma ;-DD Hrnček ma 250ml...
20 minút príprava |
20-25 minút na 170 °C |
Postup
- Celé vajíčka s rozpustenym maslom,cukrom a van.cukrom vymiešame do peny.Pridáme krupicu s múkou,ktorú sme premiešali s PDP a potom mlieko,dávame múku a mlieko striedavo,aby sme vedeli lahko miešať.Cesto nesmie byt velmi husté,má byt také polohusté..lebo tá krupica sa nasaje.Ak bude prihusté,koláč nenakysne a bude tvrdý.Cesto vylejeme na vymastený,múkou posypaný pekáč,ja som mala vyšší-krajšie vyzerá potom koláčik ;-) Dáme piect do rúry na 20-25 minut,ktorú sme si rozohriali na 170°C.Skontrolujte pichnutím ihly,koláčik má byt pekný zlatohnedý.
- Ked sa nám kolač upiekol,necháme ho vychladnúť.Kým nám chladne,si uvaríme takzvaný "sirup" z vody a cukru,kto chce môže dat aj trocha citronovej šťavy,sirup je presne ako na baklavu,no tento sa menej varí..Takže vodu s cukrom necháme varit 15minut na slabšom ohni.Pred koncom môžme dat aj citronovú šťavu do toho,asi 1-2Pl,ale to si už každý prispôsobí podla svojej chuti.Ja som dala hnedy cukor..
- Ked nám koláč vychladol,pokrájame ho na kocky alebo špice atd,ako sa vám páči :-D Studený pokrájaný koláč pomaly naberačkou zalievame "horúcim" sirupom!! Celkom pomaličky,budete vidiet ako vtahuje koláč do seba sirup.Kto chce,môže vrch koláča posypat kokosom,alebo mletými pistáciami,orieškami atd.Nakoniec necháte koláč celkom vychladnúť.
- Je to naozaj sladučký desertík,z ktorého vela zjest sa nedá,rýchlo "skrotí"chut na sladké :-))))
Prajem dobrú chuť..
- ... 250ml hrnček som plnila takto.. ;-)