Foto: ancicka
Alebo májový deň a noc s pudingom.Májový preto,lebo rebarbora je najlepšia v máji. tento zákusok je fajnový osviežujúci,kyselkavý.
príprava
na 180-200 °C
Suroviny
200 g |
|
175 g |
|
200 g |
|
4 - 5 ks |
|
1 dl |
|
1 ks |
|
Na plnku: | |
500 - 600 g |
|
2 hrste |
|
od oka |
|
1 ks |
|
2 PL (na rebarboru) |
|
3 ks |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti do pudingu |
|
na posypanie koláča |
|
Postup
-
1
Najsamprv si očistíme rebarboru a pokrájame na kocky.Zasýpeme 2 PL cukru a necháme postať.Rebarbora pustí šťavu.Môže postať aj dlhšie.
-
2
Ked rebarbora šťavu pustí,tak ju scedíme do misky a k rebarbore pridáme posekané orechy.
-
3
Maslo s cukrom a žltkami vyšľaháme do peny.Bielka vyšľaháme.
-
4
K vyšľahanému maslu pridáme striedavo mlieko a múku zmiešanú s kypriacim práškom a sneh.Zamiešame.
-
5
Na vymastený a múkou vysýpaný plech potom asi polovicu striedavo uložíme cesto,/vid obr.6/ a do druhej pridáme kakao,/nemusí byť/.Mňa to len napadlo ,že čo tak urobiť ako "deň a noc":
-
6
Potom pekne rozotrieť na celý plech.
-
7
Na cesto potom rovnomerne rozsýpeme rebarboru s orechámi a jemne posýpeme škoricou a upečieme.
-
8
Kým sa pečie,tak si uvaríme puding,tak že si do scedenej šťavy s rebarbory pridáme do 1 l vodu,podľa chutí cukor,vanilku a puding.Puding má byť kyselkavý.
-
9
Na ukečený koláč vylejeme ešte horúci puding a posýpeme grankom a necháme vychladnúť.
-
10
Vychladený pokrájame a prajem dobrú chuť.
Mlieka som potom dala 2 dl.
Rebarbory som tiež dala asi dvojnásobok.
Orieškov 3 hrste a ešte jednu hrsť hrozienok.
Ostatný pomer surovín som zachovala.
A koláčik bol výborný, chutil celej rodine !!!