Raňajkové bochníčky

ivet74 - bez fotkyivet74, 8. decembra 2013
Raňajkové bochníčky
Foto: ivet74

Príprava tohto pečiva je jednoduchá a jeho výsledok ma zakaždým fascinuje.. že z pár surovín máme doma na stole chutné pečivo :-). Ak použijete Zobraziť celý popisPríprava tohto pečiva je jednoduchá a jeho výsledok ma zakaždým fascinuje.. že z pár surovín máme doma na stole chutné pečivo :-). Ak použijete bielu múku, budú chuťou najviac pripomínať ciabatty. Je na vás ako si rozvrhnete čas potrebný na kysnutie, ktoré prebieha v chlade, a následne pečenie. Ja cesto zarábam večer a na druhý deň ráno pečiem, takže sa jedná o víkendové pečivo :-). Je prudko návykové, tak ako každý doma upečený chlieb, pečivo :-)

12
porcií
20 minút
príprava
15 minút
na 250 °C

Suroviny

540 g
400 ml
1 PL
1 1/4 ČL
10 g

Online leták

Postup

  1. 1

    V dostatočne veľkej mise (cesto kysnutím zdvoj-až-strojnásobí množstvo - ale stalo sa mi už, že moc nenarástlo, lebo.. lebo drožie?, ale pečením sa pekne nafúklo) vo vode rozpustíme med a droždie. Vsypeme osolenú múku a vareškou alebo ručným mixérom s nádstavcami na kysnuté cesto, cesto prehnetieme.

  2. 2

    Misu aj s cestom vložíme do igelitovej tašky, alebo vzduchotesne zakryjeme potravinovou fóliou a vložíme do chladničky. Je dobré, ak takto odpočíva aspoň 10 hodín.

  3. 3

    Ráno (alebo ako Vám to vychádza) si na pracovnej doske pomúčite obdĺžnik na cca 60x20 cm. Vyberte z chladničky misu s cestom a do stredu pomúčenej plochy presuňte cesto. Ako ste si už všimli, je dosť tekuté, takže práca s ním bude trošku "babravá". Cesto vytiahnite do strán na pomúčenu plochu tak, aby Vám vznikol taký dlhý slíž. Cesto po dĺžke preložte tak, aby Vám vznikol ešte užší slíž. Taký ako je na obrázku :-)

    Raňajkové bochníčky - obrázok 3
  4. 4

    Teraz máte rôzne možnosti :-). Buď nedáte nič (ako je na úvodnom obrázku) alebo cesto potriete slanou vodou a posypete slnečnicovými, tekvicovými alebo akými len chcete semienkami. Super chrumkavé pečivo dostanete ak ho posypete kukuričnou múkou :-). Ostrým nožom nakrájajte tento slížik na cca 12 kúskov.

  5. 5

    Zapnite si rúru na 250 stupňov a vložte do nej plytký plech. Zatial si na další plytký plech, alebo nejakú nehorľavú podložku o veľkosti plechu, aký máte v rúre, položte papier na pečenie, trochu ho "postrašte" múkou a presuňte naň nakrájané kúsky cesta. Úplne stačí ak podkysnú za dobu, za akú sa Vám rozhicuje rúra. Keď je rúra vyhriata, opatrne presuňte pečiaci papier aj s budúcimi bochníčkami na vyhriaty plech. Bochníčky sa pečú cca 15 mins. Záleží od rúry a farby kôrky akú chcete dosiahnuť. Prajem dobrú chuť! :-)

Diskusia k receptu

mimit
Velmi pekne. U nas nedostat rohliky, takze prijimam akekolvek napady na pecivo s radostou. U mna mas *****.
1x ivet74
hanica
Zaujímavý recept, vyskúšam. A propos - je nutné dať do rúry najskôr prázdny plech, a až potom naň poklásť bochníčky?
1x ivet74
ivet74
Dakujem :-). @hanica tym nahriatim plechu sa simuluju podmienky, ake su v pekarskych peciach. Horuci plech od spodu zabezpeci, ze sa pri takejto vysokej teplote bude pecivo piect rovnomerne a bude mat chrumkavu korku aj od spodu :-). Je to v podstate sposob akym sa pecu aj bagety ale aj napr. nemieseny chlieb. Inak som to ani neskusala :-), mozem nabuduce a napisem aky bol rozdiel..
tatranocka
Pripomínajú žemle delikatesky a tie mi chutia.Žiadne gúľanie a výsledok fajnový,máš *****.
1x ivet74
damisa
uložené, večer zarobím a zajtra sa pečú..
damisa
uložené, večer zarobím a zajtra sa pečú..
damisa
upečené a pomaly aj zjedené, chuťou nám pripomínajú bosniaky už budú u nás pravidelne na raňajky. Ďakujem za recept
valeri
Akurát ich vkladám do trúby, som strašne zvedavá, ako sa mi podaria :-))
používateľ nemá avatar
uhi
uhi
Vyskúšate! Vynikajúce! Veľmi jednoduché!
ivet74
super :-) ja som prave zarobila na zajtrajsie ranajky, cesto rezane celozrnnou hladkou mukou ;-)
beatacsontosova
krásne vykyslo, s cestom sa dobre pracovalo, mne z toho vyšlo 10 krásnych kúskov, nadýchané, chrumkavé, jednoznačne ostáva v KK :-)
1x ivet74
beatacsontosova
@ivet74 už som ho robila niekoľkokrát, už iba odoka zmiešavam múky, keďže viem, akú hustotu to má mať, tak sa mi to zakaždým podarí, skúšala som aj hladkú špaldovú, aj celozrnnú múku, aj semiačka (ľanové, tekvicové, slnečnicové, sezamové), či už do cesta alebo iba na vrch, už som dávala aj vykysnuté cesto naporcované na bochníčky do mrazničky a potom som ho vytiahla a rovno piekla (zapla som rúru na 240°C, do studenej rúry som dala bochníčky, potrela trošku vodou a upiekla, čas som ale neustriehla, netuším, ako dlho som ich piekla, pozerala som na farbu :-) ), zakaždým sa mi vydarili, chcem ešte vyskúšať vytvarovať z toho rožky alebo kaiserky, zatiaľ som nenašla lepšie cesto ako toto, má ale jedinú obrovskú chybu - nikdy ho nie je dosť :-) cez víkend som robila 2 várky, včera som piekla na dnešné raňajky do práce už posledné...
1x ivet74
frezia
Vcera vecer som spravila cesto, dnes upiekla, vysli mi 2 rozky a 6 zemliciek. Posypala som ich sezamom, su skutocne vyborne. Dakujem za recept.
1x ivet74
mimit
Velmi pekne. U nas nedostat rohliky, takze prijimam akekolvek napady na pecivo s radostou. U mna mas *****.
1x ivet74
hanica
Zaujímavý recept, vyskúšam. A propos - je nutné dať do rúry najskôr prázdny plech, a až potom naň poklásť bochníčky?
1x ivet74
ivet74
Dakujem :-). @hanica tym nahriatim plechu sa simuluju podmienky, ake su v pekarskych peciach. Horuci plech od spodu zabezpeci, ze sa pri takejto vysokej teplote bude pecivo piect rovnomerne a bude mat chrumkavu korku aj od spodu :-). Je to v podstate sposob akym sa pecu aj bagety ale aj napr. nemieseny chlieb. Inak som to ani neskusala :-), mozem nabuduce a napisem aky bol rozdiel..
tatranocka
Pripomínajú žemle delikatesky a tie mi chutia.Žiadne gúľanie a výsledok fajnový,máš *****.
1x ivet74
damisa
uložené, večer zarobím a zajtra sa pečú..
damisa
uložené, večer zarobím a zajtra sa pečú..
damisa
upečené a pomaly aj zjedené, chuťou nám pripomínajú bosniaky už budú u nás pravidelne na raňajky. Ďakujem za recept
valeri
Akurát ich vkladám do trúby, som strašne zvedavá, ako sa mi podaria :-))
používateľ nemá avatar
uhi
uhi
Vyskúšate! Vynikajúce! Veľmi jednoduché!
ivet74
super :-) ja som prave zarobila na zajtrajsie ranajky, cesto rezane celozrnnou hladkou mukou ;-)
beatacsontosova
krásne vykyslo, s cestom sa dobre pracovalo, mne z toho vyšlo 10 krásnych kúskov, nadýchané, chrumkavé, jednoznačne ostáva v KK :-)
1x ivet74
beatacsontosova
@ivet74 už som ho robila niekoľkokrát, už iba odoka zmiešavam múky, keďže viem, akú hustotu to má mať, tak sa mi to zakaždým podarí, skúšala som aj hladkú špaldovú, aj celozrnnú múku, aj semiačka (ľanové, tekvicové, slnečnicové, sezamové), či už do cesta alebo iba na vrch, už som dávala aj vykysnuté cesto naporcované na bochníčky do mrazničky a potom som ho vytiahla a rovno piekla (zapla som rúru na 240°C, do studenej rúry som dala bochníčky, potrela trošku vodou a upiekla, čas som ale neustriehla, netuším, ako dlho som ich piekla, pozerala som na farbu :-) ), zakaždým sa mi vydarili, chcem ešte vyskúšať vytvarovať z toho rožky alebo kaiserky, zatiaľ som nenašla lepšie cesto ako toto, má ale jedinú obrovskú chybu - nikdy ho nie je dosť :-) cez víkend som robila 2 várky, včera som piekla na dnešné raňajky do práce už posledné...
1x ivet74
frezia
Vcera vecer som spravila cesto, dnes upiekla, vysli mi 2 rozky a 6 zemliciek. Posypala som ich sezamom, su skutocne vyborne. Dakujem za recept.
1x ivet74