Raňajkové bochníčky

Autor receptu: ivet74

Príprava tohto pečiva je jednoduchá a jeho výsledok ma zakaždým fascinuje.. že z pár surovín máme doma na stole chutné pečivo :-). Ak použijete bielu múku, budú chuťou najviac pripomínať ciabatty. Je na vás ako si rozvrhnete čas potrebný na kysnutie, ktoré prebieha v chlade, a následne pečenie. Ja cesto zarábam večer a na druhý deň ráno pečiem, takže sa jedná o víkendové pečivo :-). Je prudko návykové, tak ako každý doma upečený chlieb, pečivo :-)

12
porcií
20 minút
príprava
15 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. V dostatočne veľkej mise (cesto kysnutím zdvoj-až-strojnásobí množstvo - ale stalo sa mi už, že moc nenarástlo, lebo.. lebo drožie?, ale pečením sa pekne nafúklo) vo vode rozpustíme med a droždie. Vsypeme osolenú múku a vareškou alebo ručným mixérom s nádstavcami na kysnuté cesto, cesto prehnetieme.
  2. Misu aj s cestom vložíme do igelitovej tašky, alebo vzduchotesne zakryjeme potravinovou fóliou a vložíme do chladničky. Je dobré, ak takto odpočíva aspoň 10 hodín.
  3. Ráno (alebo ako Vám to vychádza) si na pracovnej doske pomúčite obdĺžnik na cca 60x20 cm. Vyberte z chladničky misu s cestom a do stredu pomúčenej plochy presuňte cesto. Ako ste si už všimli, je dosť tekuté, takže práca s ním bude trošku "babravá". Cesto vytiahnite do strán na pomúčenu plochu tak, aby Vám vznikol taký dlhý slíž. Cesto po dĺžke preložte tak, aby Vám vznikol ešte užší slíž. Taký ako je na obrázku :-)
  4. Teraz máte rôzne možnosti :-). Buď nedáte nič (ako je na úvodnom obrázku) alebo cesto potriete slanou vodou a posypete slnečnicovými, tekvicovými alebo akými len chcete semienkami. Super chrumkavé pečivo dostanete ak ho posypete kukuričnou múkou :-). Ostrým nožom nakrájajte tento slížik na cca 12 kúskov.
  5. Zapnite si rúru na 250 stupňov a vložte do nej plytký plech. Zatial si na další plytký plech, alebo nejakú nehorľavú podložku o veľkosti plechu, aký máte v rúre, položte papier na pečenie, trochu ho "postrašte" múkou a presuňte naň nakrájané kúsky cesta. Úplne stačí ak podkysnú za dobu, za akú sa Vám rozhicuje rúra. Keď je rúra vyhriata, opatrne presuňte pečiaci papier aj s budúcimi bochníčkami na vyhriaty plech. Bochníčky sa pečú cca 15 mins. Záleží od rúry a farby kôrky akú chcete dosiahnuť. Prajem dobrú chuť! :-)