Raclette (fotorecept)

Autor receptu: jarco

Mám trochu dilemu, či sa toto dá vôbec nazvať receptom :-) Ale platí, že jednoduché veci sú najlepšie a toto je naozaj dobré. Raclette je druh syra, ktorý sa pripravuje zapečený so zemiakmi. Zároveň je to názov spôsobu stolovania, pri ktorom si stolovníci sami pripravujú svoje porcie priamo za stolom, a popri zapekaní syra so zemiakmi si môžu aj niečo ugrilovať. Podobne ako fondue je to skôr zimné jedlo, v tomto ročnom období sa dobre sedí za stolom pri horúcom grile.

4
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Potrebujete špeciálnu súpravu na raclette. Je to vlastne stolový elektrický gril. Pod výhrevnou špirálou je miesto na malé zapekacie panvičky, hore je platňa, na ktorej sa dá čokoľvek grilovať. Drahšie súpravy majú mramorovú platňu, lacnejšie kovovú.
  2. Ošúpem si zemiaky, nakrájam ich na plátky hrubé 0,5 až 1 cm a dám variť (pozor na kvalitu zemaikov, na raclette treba nazaj dobré zemiaky). Ja varím zemiaky na pare "al dente", ale nech si ich každý uvarí ako mu je milé. Treba ich mierne osoliť a v žiadnom prípade by nemali byť rozvarené.
  3. Kým sa varia zemiaky, nakrájam si na malé kúsky polotvrdý francúzsky syr Raclette. Ja drahý a dosť ťažko sa zháňa, no neoplatí sa veľmi experimentovať s alternatívami.

    No existuje aj výnimka - dobré skúsenosti pri príprave raclette mám s iným francúzskym syrom, kozím Tomme de Chévre, nám chutí možno ešte lepšie ako originál. Na jednu osobu by ste mali rátať 100 až 150 gramov syra.
  4. Nakrájam si prílohovú zeleninu - čerstvú, zaváranú, nakladanú, podľa chuti a možností. Ak chcem využiť aj hornú platňu grilu, pripravím si malé kúsky mäsa, šampiňónov, baklažánu, cukety, apod.
  5. Zapnem si gril. Do zapekacích panvičiek uložím vrstvu zemiakových plátkov, na ne bohato syra, a dám zapekať.
  6. Keď syr začína hnednúť, zavolám rodinu k stolu. K zapekacím panvičkám patrí aj malá plastová alebo drevená škrabka, ktorou si jej obsah premiestnite na tanier. Stoluje sa podobne ako keď si robíte fondue, jedna osoba spotrebuje tri až štyri panvičky so zemiakmi a zapečeným syrom, ktoré si sama pripravuje priamo za stolom.