Púpavový med najlepší na svete fotorecept

andys - fotkaandys, 8. mája 2012
Púpavový med najlepší na svete (fotorecept)
Foto: andys

Púpavový med je jednou z mojich spomienok na detstvo. Takto ho varievala moja starká.

25 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 ks
2 ks
1,5 kg
1,5 l

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pri pohľade na dvor na chalupe som si spomenula na detstvo a na púpavový med mojej starkej. Bol najlepší, aký som kedy jedla, tak som v starej knihe receptov pohľadala recept a dcérku som poslala nazbierať púpavové kvietky.

    Púpavový med najlepší na svete (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na jednu dávku ich potrebujeme 400 ks, najlepšie je, ak ich môžete použiť bez toho, aby ste ich museli umývať (náš dvor bol deň a pol po daždi, v oblasti, kde chodí málo áut a je dosť od cesty). Jarné kvietky sú na varenie medu najlepšie.

    Púpavový med najlepší na svete (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kvietky som ešte poodtŕhala od stoniek, citróny som dôkladne umyla a nakrájala na plátky.

    Púpavový med najlepší na svete (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kvety púpav a citróny som dala do 1,5 litra vody...

    Púpavový med najlepší na svete (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a nechala zovrieť. Po odstavení zo sporáku som zmes nechala odstáť 24 hodín.

    Púpavový med najlepší na svete (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Odstátu masu som precedila cez gázu...

    Púpavový med najlepší na svete (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...ešte som vytlačila všetku tekutinu.

    Púpavový med najlepší na svete (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridala som cukor...

    Púpavový med najlepší na svete (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ... premiešala a dala variť.

    Púpavový med najlepší na svete (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Med varíme 1 a pol hodiny na miernom ohni tak, aby stále vrel, ale zároveň tak, aby nevykypel.

    Púpavový med najlepší na svete (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotový med naberieme do čistých vyhriatych pohárov, pevne uzavrieme a postavíme hore dnom, kým med nevychladne.

    Púpavový med najlepší na svete (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Takto pripravený med je pekne hustý a má výbornú chuť. Je účinný pri prechladnutí či proti kašľu. A najlepší na raňajky na maslovom chlebe ;)

    Púpavový med najlepší na svete (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

97 komentárov k receptu
Jooj moja stara mama ho robieval ... uz je tomu dva mesiace co zomrela a ked citam niektore recepty tu na vareche vzdy si na nu spomeniem ake to bolo ked sa o mna starala a velmi dobre si pamatam ako so susedkou tento med varievala u nas doma. Recept si ulozim aj ked davam prednost pravemu vceliemu medu a urcite si par poharov spravim na pripomenutie, tiez zijem v UK ale tu v okoli kde zijem je vela miesta kde sa uta nedostanu tak zbehnem natrhat pupavove kvety.
Ďakujem za komenty :)
@modrykamen - skús polovičnú dávku so želírovacím cukrom, možno by som to potom kratšie varila. Naozaj nemám skúsenosť, ale v najhoršom to použiješ ako domáce cukríky ;)
@andys uz ho varim,ale robim z dvojitej davky aj na rozdavanie:-)mala by som ho varit asi o nejaku hodinku viac,co povies,kolko mi tak radis aspon dve hodinky,ci uvidim podla konzistencie?po pol hodinke mi uz hnedne...
:D Dievčatá, ste ma normálne namotali... asi si idem urobiť konečne v práci prestávku a mrknúť do záhrady za firmou, či tu nie sú nejaké púpavy :D
uz je vo flasiach,mam ho trosicku svetlejsi od tvojho,a aj sa mi vidi redsi a to som ho varila skoto o 20 min. viac,mam 5 trojdecovych, 7 dvojdecovych flasticiek.Uvidime,ked uplne vychladne,ale ma krasnu farbu:-)
vynikajuci medík Dakujeme za receptik my smes pravili z 800 pupav a 3 kil cuku a bolo 9 2.5dl poharikov zajtra sii dem nazbierat dalsiu pupavu .. napadlo ma ze na zaciatku primiesat este cerstvu medovku :) ... este raz diiik ... a do toho ;)
Robim aj ja kazdy rok!!! Presne podla takehoto receptu,nasla som ho uz davno v jednom casopise.Je perfektny,veeeeeeelmi chutny a zdravy.Kazdy rok si spravim aspon 20 7dcl flias kym bude zase pupava.Prave v tychto dnoch sa chystam znova na zimnu zasobu medu ;-) v chladnicke dojedame prave poslednu flasku...niet nad pupavovy med ;-DD
Dobrý deň, robím tento medík po prvýkrát a som v štádiu, kedy som med nechala odstáť. Nie je mi jasné koľko vody som mala pridať, lebo v zozname surovín je 1 l vody a v postupe 1,5 l. Nemáte s tým niekto skúsenosť?
@andys :tiež som ho niekedy robievala,ale teraz mám problém nájsť púpavy-všade autá :-) pekne si nafotila.Napíš admin.,nech toho mimozemšťana"kritika" vymaže,kazí tu atmosféru :-(
joj, to som rada,že sa tento rcp po roku oprášil...mám ho aj v KK, ale určite by som ho prešvihla...ideme konečne na chalupu a tam minulý rok som na dvore mala tisíce púpav ale nemala rcp...určite idem vyskúšať :-)
ahoj,dnes som medík varila,dala som asi 450kvetov,2l vody a 2kg cukru-nie je taký tmavý a neviem či zhustne-varila som ho 2 hodiny-chuťove je vynikajúci-dá sa mu pomôcť keby nezhustol?
ja som mala 400 kvetov + 1,2l vody + 1,5kg cukru, varila som to 2 hodiny a vyšli mi 2x7 dcl fľaše, je pekný tmavý a hustý je dosť, ale nie až tak ako pravý včelí med. On ešte zhustne pri chladnutí, predvlani som ho mala tiež redší a minuli sme ho do čaju v pohode.
@andys - medík hotový,má krásnu farbu aj vôňu, dodržala som aj suroviny, aj postup, aj dĺžku varenia, ale vyšlo mi spolu 1,3litra. Nerozumiem,prečo menej, možno je to kvalitou cukru? Mám naloženú ešte jednu várku s pomarančom a citrónom, uvidíme, ako bude zajtra... vďaka za recept,mám z domáceho medu radosť
mne med vôbec nezhustol. Robila som z dvojitej dávky a dodržala som všetko, suroviny aj dobu varenia. Ale po 10tich hodinách v pohároch je stále úplne riedky. Čo s ním teraz :-(
Dodržiavala som všetky pokyny a aj tak mi med nezhustol,je ako voda... tak som spravila druhý s viac cukrom a ten sa už podaril... bol výborný ale už sme ho pojedli a rozdali:) tak dnes robím ďalší... púpav máme u nás strašne veľa...
Dievčatá, to ma mrzí, ak med nezhustol, dosť závisí aj od kvality cukru a veľkosti kvietkov, ak sú menšie, treba ich trochu viac. A cukor je najlepší hrubozrnný.
Dala som 550ks kvietkov,1,5 L vody a 2 kg cukru a hneď vyrezá inak... varím ho ešte len chvíľu ale už hustne pomali a aj farbu má krásnu... Každý si tento recept prispôsobí podľa seba aj keď mu na prvý krát nevyjde... A veľmi pekne ste spracovali tento recept... aj fotky :) Ďakujem za inšpiráciu.
Mňa by len zaujímalo, prečo sa to musí variť až 1 1/2h? Ved nestačí pokiaľ sa cukor rozpustí, takto sa stratia živiny. Skúsili ste skrátiť čas trebárs o polovicu? dakujem
...veľmi nezhustol, myslím že radšej treba dávať menej vody, ale do čaju sa minie aj redší...trocha mi zostalo iba tak do pohárika a teraz naň chodím a koštujem...mňam
trošku som si potreboval pripomenuť recepturu a pomohlo to :) sice nazbieral som len okolo 300 hlavok tak som množstvo ingrediencii trošku zreguloval ale pekny husty mi vyšiel aj zafarbenie je pekné :)
ja som tiez robila a mam ho bledsi a redší.ten tvoj vyzera ako pravý včelí med.ale nevadií,prvý pokus a do čaju je super.aj sirup som si urobila
ja som ho raz robila, par rokov dozadu a bol strasne riedky, skoro ako voda a po case zacal cukornatiet, nakoniec som ho vyhodila, mala som presne takyto recept, tak neviem, co sa udialo
Dobrý den,

chcem len okomentovat tento recept, kedže som varila pupavový med prvý krat a nezhustol ako sa piše v recepte. Všetko do detailu som dodržala ako je pisane v recepte, ale med za 1,5hodiny nezhustol. Ostal riedky, takže určite sa ma dlhšie varit ako je pisané tu v recepte. Pozerala som si na nete, kde som spravila chybu a med sa má varit až zakial nezhustne nie presne 1,5hodky. A treba dat pozor , lebo ak sa zas vari pridlho tak velmi stvrdne a možete ho vyhodit. Takže pozor, aby ste nedopadli ako ja ked budete postupovat podla tohoto receptu. Robila tak aj jedna znama a jej tiež nezhustol, takže viem že to nie je len moja chyba
Dělám úplně stejně, ale ať dělám, co dělám, za 1 a půl hodiny mi to nezhoustně. Vařím déle. Lépe houstne med z květů bezu. Letos už mám tento medík udělaný a uložený ve sklepě:-)
mám podobný recept ale vody len 1 L. Varievam ho každý rok a raz sa mi stalo že nezhustol ale aj ten sme zjedli - inak vždy pekne zhustne. treba ho skladovať na suchom, tmavom a chladnom mieste aby nekryštalizoval.
tento rok sa mi nechcelo ho variť ale detičky mi doniesli domov 800 púpavových hlavičiek tak varím...
Akurát varím druhú dávku :-) podarilo sa mi nájsť ešte 1000 púpav :-) obidve dávky mi ale nezhnedli a sú dosť riedke. Čím to je? Túto varím už asi 2,5 hodiny. Ten prvý aj keď je riedky je fajnučký... malý ho rád papá zmiešaný s maslom.
Tiež ho vždy na jar varím a je výborný. A pre tých, ktorí majú radi zázvor skúste ho pridať. Keď je med v štádiu varenia a do ukončenia chýba cca pol hodina pridajte na tenké plátky nakrájaný zázvor. Po uvarení do správnej hustoty med nalejte do pohárov spolu so zázvorom, ktorý takto posilní jeho liečivé účinky.
Môžete tiež zázvor nakrájaný na kocky povariť v mede dlhšie, cca 50-60 minút, potom ich vybrať a získate tak kandizovaný zázvor s príjemnou púpavovou príchuťou.
@sharona , ďakujem za dobrú radu :)
Dievčatá, ak je med riedky, treba ho povariť trochu dlhšie, ale opatrne, po vychladnutí ešte trochu zhustne. Dosť dôležitá je aj kvalita cukru.
viem že je už jún, ale nevadí. Tiež mám takýto recept od maminy, robili sme ho obe v máji a polovica už padla za obeť naším jazýčkom :)naozaj je výborný
práve som ho dorobila,je síce svetlejší od Tvojho aj dosť riedky na to,že som ho varila cez 2 hod.,ale nevadí,hádam po vychladnutí čosi ešte zhustne a na kašlík aj chlebík bude mňamkový...dakujem
Predvcerom som ho robil presne podla receptu, len som ho varil presne 2 hodiny od kedy zacal vriet. Bolo z neho 8 ks dvojdecovych poharov a pekne zhustol. Je super, dnes varim druhu varku. Skoda ze nemozem pridat aj foto.
Tento recept je spomienka na moje detstvo... :-),nerobil som ho cez 30 rokov .Vtedy som ho toľko "nakrochnil" že som s ním ešte aj mravce pri činžiaku krmil s kamarátmi :-).Cez víkend vybehneme s rodinkou niekde na lúku nazbierať púpavu a hor sa na to...
Napíšem potom ako to dopadlo.
dnes navarený z dvoch dávok, je krásne voňavý, po 2hod.varenia hustý akurát. Podľa tohto rcp robím už viac rokov a vždy je dobrý, odporúčam vyskúšať.
Mne nevyšiel podľa predstáv :-(. Chuťovo je výborný, ale riedky. Hoci som dodržala postup a varila vyše dvoch hodín. Uskladnila som do pohárov aj tak, tento týždeň skúsim znovu, len teda neviem, čo mám zlepšiť, ked som šla presne podľa receptu :-).
Keď chcete aby bol med hustejší je treba dať viac cukru /na 0,6l vody 1 kg cukru/ alebo dlhšie variť aby sa viac vody odparilo.
Ahojte vsetci kuzelnici s vareskou. Vcera som robila med podla tohoto rozpisu: 450 ks kvetov pupavy,2 citrony,1 l vody a 2 kg cukru. Varila som 1,5 hod. Podaril sa. Je pekne husty,ale dost sladky. Nabuduce pridam citrony 3 a skusim aj 1 pomaranc. Do poharov som pridala aj nakrajany zazvor. Skusala som aj povodny recept,ku ktoremu pisem koment-med bol bledsi a redsi. Ale nevadi. Vsetko sa da spotrebovat :-)
Dobry den :) presne som dodrzala postup len sa chcem opytat ze ako to je potom s tym koncom ked otocim skla na smerom na dol na veka, Ci treba pririt a ako dlho maju takto stat v teple ? dakujem :)
Ahojte, priznám sa, že ja som vo varení ľavá. Ale včera mi nedalo. Bola som ďalekooo kam chodia srnky na výlete so psom. Nazbierala som 361 púpav. Kto by ich počítal v prírode ? Počítala som až doma. Po tých 39 sa mi už nechcelo ísť :) Teraz med už chladne. A či je hustý alebo riedky a záleží na tom ? Inu môj je.
Zdravím, tiez robievam med z púpavy, je dobry aj na kašel, aj na travenie , na ra§ajky s banánom..Ja som odstranovala zelený kališok kvetov..Tu vidím, že sa to tam necháva..nevadí tam ta mliečna tekutina a zelene listky?
Skusila som to ako vy, cele kvety, ake ma to inu chut aj vôňu..
radšejj budem orezavať končeky kvetov.zely spodok s ada orezat a odobrat vôčšie kališkove listy. Mne sa viac páči, ked je med pekne žltý a vonia.
Inak dobry recept.*
@marianne69 spomienka na maminku, spolu sme ho varievali presne ako ty.Len dnes je horšie s púpavou smog, na sídlisku pozostatky po psíkoch. Jedina sa vybrať kdesi na lúky.
Ahojte dievčatá, akurát doma nemám citrón ale zato záhradu plnú púpava, chcem sa spýtať, čo sa stane ak citrón vynechám . Môžem postupovať rovnako len bez citrónu?
@Jujo1 (8.5.2018 21:25)
Na všetkých fľaštičkách? S plesnivým už asi nič, len zlikvidovať a nabudúce dávať pozor na čistotu všetkého (až ako dospelá som pochopila, prečo sa moja starká hnevala, že som do ríbezľovej šťavy vyliala bublifuk... ;))
ja som púpavový med robil cca 1mesiac do zadu. Dnes idem do skrine kde mam viac ako 15 pohárov medu narobeneho a vsetky plesnive....neviem kde je chyba nakolko technicky postup som urobil....pohare a viečka vyumyvane...


@Georg54321 (22.5.2018 12:38)
Něco bylo kontaminované - když ne sklenice, víčko, tak nádoba, nářadí, utěrka a nebo přímo gáza či látka na pasírování nebyla vyvařená, přežehlená. Případně gáza či látka na pasírování byla příliš řídká a unikl kousek citronu, či jiný rostlinný materiál. Možností je plno. Je to na mrtvici, příště to chce být pozornější. A nebo si vybrat recept, kde se pracuje s citrodekom.
no ja neviem, ale varit pupavovo-citronovy macerat znamena zabit v nom vsetko zdrave, blahodarne a chutne ... ostat moze len bezcenna cukrova hmota ... ani ziadny vcelar vam neodporuci zcukornateny vcely ed rozpustat pri vyssej tplote ako 40°C

Pridaj komentár k receptu: