Foto: andys
Púpavový med je jednou z mojich spomienok na detstvo. Takto ho varievala moja starká.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pri pohľade na dvor na chalupe som si spomenula na detstvo a na púpavový med mojej starkej. Bol najlepší, aký som kedy jedla, tak som v starej knihe receptov pohľadala recept a dcérku som poslala nazbierať púpavové kvietky.
-
2
Na jednu dávku ich potrebujeme 400 ks, najlepšie je, ak ich môžete použiť bez toho, aby ste ich museli umývať (náš dvor bol deň a pol po daždi, v oblasti, kde chodí málo áut a je dosť od cesty). Jarné kvietky sú na varenie medu najlepšie.
-
3
Kvietky som ešte poodtŕhala od stoniek, citróny som dôkladne umyla a nakrájala na plátky.
-
4
Kvety púpav a citróny som dala do 1,5 litra vody...
-
5
a nechala zovrieť. Po odstavení zo sporáku som zmes nechala odstáť 24 hodín.
-
6
Odstátu masu som precedila cez gázu...
-
7
...ešte som vytlačila všetku tekutinu.
-
8
Pridala som cukor...
-
9
... premiešala a dala variť.
-
10
Med varíme 1 a pol hodiny na miernom ohni tak, aby stále vrel, ale zároveň tak, aby nevykypel.
-
11
Hotový med naberieme do čistých vyhriatych pohárov, pevne uzavrieme a postavíme hore dnom, kým med nevychladne.
-
12
Takto pripravený med je pekne hustý a má výbornú chuť. Je účinný pri prechladnutí či proti kašľu. A najlepší na raňajky na maslovom chlebe ;)
@modrykamen - skús polovičnú dávku so želírovacím cukrom, možno by som to potom kratšie varila. Naozaj nemám skúsenosť, ale v najhoršom to použiješ ako domáce cukríky ;)
@sonatka , držím palce (mimochodom, pampeliška je jedno z najkrajších českých slovíčok ;))
@anna087 , áno, odkrytý sa varí :) Dúfam, že sa podaril.
chcem len okomentovat tento recept, kedže som varila pupavový med prvý krat a nezhustol ako sa piše v recepte. Všetko do detailu som dodržala ako je pisane v recepte, ale med za 1,5hodiny nezhustol. Ostal riedky, takže určite sa ma dlhšie varit ako je pisané tu v recepte. Pozerala som si na nete, kde som spravila chybu a med sa má varit až zakial nezhustne nie presne 1,5hodky. A treba dat pozor , lebo ak sa zas vari pridlho tak velmi stvrdne a možete ho vyhodit. Takže pozor, aby ste nedopadli ako ja ked budete postupovat podla tohoto receptu. Robila tak aj jedna znama a jej tiež nezhustol, takže viem že to nie je len moja chyba
tento rok sa mi nechcelo ho variť ale detičky mi doniesli domov 800 púpavových hlavičiek tak varím...
Môžete tiež zázvor nakrájaný na kocky povariť v mede dlhšie, cca 50-60 minút, potom ich vybrať a získate tak kandizovaný zázvor s príjemnou púpavovou príchuťou.
Dievčatá, ak je med riedky, treba ho povariť trochu dlhšie, ale opatrne, po vychladnutí ešte trochu zhustne. Dosť dôležitá je aj kvalita cukru.
Napíšem potom ako to dopadlo.
radšejj budem orezavať končeky kvetov.zely spodok s ada orezat a odobrat vôčšie kališkove listy. Mne sa viac páči, ked je med pekne žltý a vonia.
Inak dobry recept.*
Mohla by si prosim dat recept na medik z bazy ???? rastie mi za domov v zahrade, tak by som vyskusala :-) dakujem
Zdravím.Poprosim radu,spravil som pupavovy med a po tyždni sa mi spravila na vrchu plieseň, čo teraz?
Na všetkých fľaštičkách? S plesnivým už asi nič, len zlikvidovať a nabudúce dávať pozor na čistotu všetkého (až ako dospelá som pochopila, prečo sa moja starká hnevala, že som do ríbezľovej šťavy vyliala bublifuk... ;))
Něco bylo kontaminované - když ne sklenice, víčko, tak nádoba, nářadí, utěrka a nebo přímo gáza či látka na pasírování nebyla vyvařená, přežehlená. Případně gáza či látka na pasírování byla příliš řídká a unikl kousek citronu, či jiný rostlinný materiál. Možností je plno. Je to na mrtvici, příště to chce být pozornější. A nebo si vybrat recept, kde se pracuje s citrodekom.
Som v Uk a prave ho robim, nasla som si krasnu luku na farme a daleko od aut.
zhustnúť tak som ho varil 2hod