Púpavový med najlepší na svete fotorecept

andys - fotkaandys, 8. mája 2012
Púpavový med najlepší na svete (fotorecept)
Foto: andys

Púpavový med je jednou z mojich spomienok na detstvo. Takto ho varievala moja starká.

25 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 ks
2 ks
1,5 kg
1,5 l

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pri pohľade na dvor na chalupe som si spomenula na detstvo a na púpavový med mojej starkej. Bol najlepší, aký som kedy jedla, tak som v starej knihe receptov pohľadala recept a dcérku som poslala nazbierať púpavové kvietky.

    Púpavový med najlepší na svete (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na jednu dávku ich potrebujeme 400 ks, najlepšie je, ak ich môžete použiť bez toho, aby ste ich museli umývať (náš dvor bol deň a pol po daždi, v oblasti, kde chodí málo áut a je dosť od cesty). Jarné kvietky sú na varenie medu najlepšie.

    Púpavový med najlepší na svete (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kvietky som ešte poodtŕhala od stoniek, citróny som dôkladne umyla a nakrájala na plátky.

    Púpavový med najlepší na svete (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kvety púpav a citróny som dala do 1,5 litra vody...

    Púpavový med najlepší na svete (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a nechala zovrieť. Po odstavení zo sporáku som zmes nechala odstáť 24 hodín.

    Púpavový med najlepší na svete (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Odstátu masu som precedila cez gázu...

    Púpavový med najlepší na svete (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...ešte som vytlačila všetku tekutinu.

    Púpavový med najlepší na svete (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridala som cukor...

    Púpavový med najlepší na svete (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ... premiešala a dala variť.

    Púpavový med najlepší na svete (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Med varíme 1 a pol hodiny na miernom ohni tak, aby stále vrel, ale zároveň tak, aby nevykypel.

    Púpavový med najlepší na svete (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotový med naberieme do čistých vyhriatych pohárov, pevne uzavrieme a postavíme hore dnom, kým med nevychladne.

    Púpavový med najlepší na svete (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Takto pripravený med je pekne hustý a má výbornú chuť. Je účinný pri prechladnutí či proti kašľu. A najlepší na raňajky na maslovom chlebe ;)

    Púpavový med najlepší na svete (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

andys
@marianne , z uvedenej dávky je cca 5 malých a 1 veľký pohár ako na obrázku (malé sú 250 g, veľký neviem).
varkejty
nadhera skoda ze na nasom dvore nesu pupavy :) zacnelo sa mi za domovom,som totiz v anglicku :-)
frauakbari
Ten istý recept (len z polovičnej dávky) som tu zverejnila asi pred mesiacom ...len ja to nemám nafotené,lebo u nás ešte nebolo púpav...predbehla si ma :D
1x markam
elekra
Krásne nafotené a medík je naozaj veľmi chutný, vyskúšala som.....
olusa
fiiiha, tak to som nevedela že sa med može urobiť aj bez vciel :) Inak pekný recept.
cica2
krásny recept! Tiež som robievala takýto med, je výborný :-)
ethanel
Jooj moja stara mama ho robieval ... uz je tomu dva mesiace co zomrela a ked citam niektore recepty tu na vareche vzdy si na nu spomeniem ake to bolo ked sa o mna starala a velmi dobre si pamatam ako so susedkou tento med varievala u nas doma. Recept si ulozim aj ked davam prednost pravemu vceliemu medu a urcite si par poharov spravim na pripomenutie, tiez zijem v UK ale tu v okoli kde zijem je vela miesta kde sa uta nedostanu tak zbehnem natrhat pupavove kvety.
modrykamen
Starká hovorievala, že na priedušky a kašeľ veľmi dobrý. Bohužiaľ ja cukor nemôžem. Dalo by sa to urobiť so želíricovacím cukrom pre diabetikov?
eldina
ja ho dávam aj do čaju,namiesto cukru./alebo aj bazový sirup/..vlani som ho toľko naklohnila,že tento rok som nemusela..:)
eldina
a zabudla som-pri varení vonia celý dom púpavou..mňam..:)
dorisa
krásne spracovaný recept, medík robievam aj ja, je výborný.
andys
Ďakujem za komenty :)
@modrykamen - skús polovičnú dávku so želírovacím cukrom, možno by som to potom kratšie varila. Naozaj nemám skúsenosť, ale v najhoršom to použiješ ako domáce cukríky ;)
izabella929
robievam si ho každý rok, pretože je vynikajúcim liekom na priedušky....veľmi dobrý recept...pekný ho máš.)
jarunka
Moze sa hadam pouzit aj hnedy cukor z cukrovej trstiny. Ja som este nikdy nerobila.
sonatka
Mam rada med a tak moc dekuji za recept mam na zahrade mnoho pampelisek a tak hura do prace! xo
havino
som sa ho narobila dosť, každý rok veru, ked boli deti malé, normálne si spomínam na jeho chuť ešte teraz na jazyku, dobrý bol
marianne69
@andys uz ho varim,ale robim z dvojitej davky aj na rozdavanie:-)mala by som ho varit asi o nejaku hodinku viac,co povies,kolko mi tak radis aspon dve hodinky,ci uvidim podla konzistencie?po pol hodinke mi uz hnedne...
jankalili
:D Dievčatá, ste ma normálne namotali... asi si idem urobiť konečne v práci prestávku a mrknúť do záhrady za firmou, či tu nie sú nejaké púpavy :D
andys
@marianne69 , určite ho nevar dlhšie, potom bude moc hustý (po vychladnutí ešte zhustne).
@sonatka , držím palce (mimochodom, pampeliška je jedno z najkrajších českých slovíčok ;))
marianne69
uz je vo flasiach,mam ho trosicku svetlejsi od tvojho,a aj sa mi vidi redsi a to som ho varila skoto o 20 min. viac,mam 5 trojdecovych, 7 dvojdecovych flasticiek.Uvidime,ked uplne vychladne,ale ma krasnu farbu:-)
tiziana
aj ja by som vyskúšala, ale vidím už len biele púpavy :( tak asi nabudúci rok :-) krásny recept!
lubka272
Urobila som ho má krásnu farbu akurát sa mi zdá riedky , neviem čím to je?
lubka272
no varila som ho dve hodiny ale asi som mohla dlhšie :/ nevadí
sharona
Aj ja robievam, chutí nám. A medík sa dá urobiť aj z bazových kvetov a materinej dúšky.
puri108
vynikajuci medík Dakujeme za receptik my smes pravili z 800 pupav a 3 kil cuku a bolo 9 2.5dl poharikov zajtra sii dem nazbierat dalsiu pupavu .. napadlo ma ze na zaciatku primiesat este cerstvu medovku :) ... este raz diiik ... a do toho ;)
cesminaz
Robim aj ja kazdy rok!!! Presne podla takehoto receptu,nasla som ho uz davno v jednom casopise.Je perfektny,veeeeeeelmi chutny a zdravy.Kazdy rok si spravim aspon 20 7dcl flias kym bude zase pupava.Prave v tychto dnoch sa chystam znova na zimnu zasobu medu ;-) v chladnicke dojedame prave poslednu flasku...niet nad pupavovy med ;-DD
truskawka
Dobrý deň, robím tento medík po prvýkrát a som v štádiu, kedy som med nechala odstáť. Nie je mi jasné koľko vody som mala pridať, lebo v zozname surovín je 1 l vody a v postupe 1,5 l. Nemáte s tým niekto skúsenosť?
frezia68
@andys :tiež som ho niekedy robievala,ale teraz mám problém nájsť púpavy-všade autá :-) pekne si nafotila.Napíš admin.,nech toho mimozemšťana"kritika" vymaže,kazí tu atmosféru :-(
zdenka1009
joj, to som rada,že sa tento rcp po roku oprášil...mám ho aj v KK, ale určite by som ho prešvihla...ideme konečne na chalupu a tam minulý rok som na dvore mala tisíce púpav ale nemala rcp...určite idem vyskúšať :-)
luss44
ešteže som zablúdila k tomuto receptu, inak by som zabudla tento rok navariť medík, práve sa mi dovára, pekne rozvoniava.
moko
ahoj,dnes som medík varila,dala som asi 450kvetov,2l vody a 2kg cukru-nie je taký tmavý a neviem či zhustne-varila som ho 2 hodiny-chuťove je vynikajúci-dá sa mu pomôcť keby nezhustol?
luss44
ja som mala 400 kvetov + 1,2l vody + 1,5kg cukru, varila som to 2 hodiny a vyšli mi 2x7 dcl fľaše, je pekný tmavý a hustý je dosť, ale nie až tak ako pravý včelí med. On ešte zhustne pri chladnutí, predvlani som ho mala tiež redší a minuli sme ho do čaju v pohode.
stacy77777
@andys - medík hotový,má krásnu farbu aj vôňu, dodržala som aj suroviny, aj postup, aj dĺžku varenia, ale vyšlo mi spolu 1,3litra. Nerozumiem,prečo menej, možno je to kvalitou cukru? Mám naloženú ešte jednu várku s pomarančom a citrónom, uvidíme, ako bude zajtra... vďaka za recept,mám z domáceho medu radosť
paploska
skvelý recept, verím, že sa k nemu ešte túto sezónu dostanem. KK
kejtinka
mne med vôbec nezhustol. Robila som z dvojitej dávky a dodržala som všetko, suroviny aj dobu varenia. Ale po 10tich hodinách v pohároch je stále úplne riedky. Čo s ním teraz :-(
natalika
Dodržiavala som všetky pokyny a aj tak mi med nezhustol,je ako voda... tak som spravila druhý s viac cukrom a ten sa už podaril... bol výborný ale už sme ho pojedli a rozdali:) tak dnes robím ďalší... púpav máme u nás strašne veľa...
andys
Dievčatá, to ma mrzí, ak med nezhustol, dosť závisí aj od kvality cukru a veľkosti kvietkov, ak sú menšie, treba ich trochu viac. A cukor je najlepší hrubozrnný.
natalika
Dala som 550ks kvietkov,1,5 L vody a 2 kg cukru a hneď vyrezá inak... varím ho ešte len chvíľu ale už hustne pomali a aj farbu má krásnu... Každý si tento recept prispôsobí podľa seba aj keď mu na prvý krát nevyjde... A veľmi pekne ste spracovali tento recept... aj fotky :) Ďakujem za inšpiráciu.
anaj11
Mňa by len zaujímalo, prečo sa to musí variť až 1 1/2h? Ved nestačí pokiaľ sa cukor rozpustí, takto sa stratia živiny. Skúsili ste skrátiť čas trebárs o polovicu? dakujem
moko
...veľmi nezhustol, myslím že radšej treba dávať menej vody, ale do čaju sa minie aj redší...trocha mi zostalo iba tak do pohárika a teraz naň chodím a koštujem...mňam
stacy77777
mne zhustol pekne, podľa návodu, použila som náš považský cukor,možno na tom je dačo
miroslav1976
trošku som si potreboval pripomenuť recepturu a pomohlo to :) sice nazbieral som len okolo 300 hlavok tak som množstvo ingrediencii trošku zreguloval ale pekny husty mi vyšiel aj zafarbenie je pekné :)
radliky
Pupavy su uz uvarene odychuju,zajtra ho dorobim a som zvedavi :)
anna087
Práve varím med zo 4 dávok,len neviem či ho mám variť odokrytý,alebo zakrytý,alebo je to jedno? :)
andys
Ďakujem vám všetkým :)
@anna087 , áno, odkrytý sa varí :) Dúfam, že sa podaril.
pitbul
ja som tiez robila a mam ho bledsi a redší.ten tvoj vyzera ako pravý včelí med.ale nevadií,prvý pokus a do čaju je super.aj sirup som si urobila
afataga
ja som ho raz robila, par rokov dozadu a bol strasne riedky, skoro ako voda a po case zacal cukornatiet, nakoniec som ho vyhodila, mala som presne takyto recept, tak neviem, co sa udialo
angast
asi si mala mäkkú vodu a zabudla si ho zahustiť solamylom , alebo si mala dať želírovací cukor
netopier
Dobrý den,

chcem len okomentovat tento recept, kedže som varila pupavový med prvý krat a nezhustol ako sa piše v recepte. Všetko do detailu som dodržala ako je pisane v recepte, ale med za 1,5hodiny nezhustol. Ostal riedky, takže určite sa ma dlhšie varit ako je pisané tu v recepte. Pozerala som si na nete, kde som spravila chybu a med sa má varit až zakial nezhustne nie presne 1,5hodky. A treba dat pozor , lebo ak sa zas vari pridlho tak velmi stvrdne a možete ho vyhodit. Takže pozor, aby ste nedopadli ako ja ked budete postupovat podla tohoto receptu. Robila tak aj jedna znama a jej tiež nezhustol, takže viem že to nie je len moja chyba
remcula
Dělám úplně stejně, ale ať dělám, co dělám, za 1 a půl hodiny mi to nezhoustně. Vařím déle. Lépe houstne med z květů bezu. Letos už mám tento medík udělaný a uložený ve sklepě:-)
surincicka
mám podobný recept ale vody len 1 L. Varievam ho každý rok a raz sa mi stalo že nezhustol ale aj ten sme zjedli - inak vždy pekne zhustne. treba ho skladovať na suchom, tmavom a chladnom mieste aby nekryštalizoval.
tento rok sa mi nechcelo ho variť ale detičky mi doniesli domov 800 púpavových hlavičiek tak varím...
potvora1
Akurát varím druhú dávku :-) podarilo sa mi nájsť ešte 1000 púpav :-) obidve dávky mi ale nezhnedli a sú dosť riedke. Čím to je? Túto varím už asi 2,5 hodiny. Ten prvý aj keď je riedky je fajnučký... malý ho rád papá zmiešaný s maslom.
sharona
Tiež ho vždy na jar varím a je výborný. A pre tých, ktorí majú radi zázvor skúste ho pridať. Keď je med v štádiu varenia a do ukončenia chýba cca pol hodina pridajte na tenké plátky nakrájaný zázvor. Po uvarení do správnej hustoty med nalejte do pohárov spolu so zázvorom, ktorý takto posilní jeho liečivé účinky.
Môžete tiež zázvor nakrájaný na kocky povariť v mede dlhšie, cca 50-60 minút, potom ich vybrať a získate tak kandizovaný zázvor s príjemnou púpavovou príchuťou.
andys
@sharona , ďakujem za dobrú radu :)
Dievčatá, ak je med riedky, treba ho povariť trochu dlhšie, ale opatrne, po vychladnutí ešte trochu zhustne. Dosť dôležitá je aj kvalita cukru.
odyl
viem že je už jún, ale nevadí. Tiež mám takýto recept od maminy, robili sme ho obe v máji a polovica už padla za obeť naším jazýčkom :)naozaj je výborný
kicsike13
ďakujem za receptík,v sobotu pojdeme nazbierať s drahým púpavu a pojdem variť :)
petka200
@sharona Proím Vás, ako ste robili medik z bazy a metrinej dušky? ten by som tiež chcela vyskušať. dakujem
ivetka1981
práve som ho dorobila,je síce svetlejší od Tvojho aj dosť riedky na to,že som ho varila cez 2 hod.,ale nevadí,hádam po vychladnutí čosi ešte zhustne a na kašlík aj chlebík bude mňamkový...dakujem
lupinkovci
dakujeme za recept :-) este sme nikdy med nerobili, ale toto je uzasna mnamka,,,,,,isli sme presne podla receptu a mame ho krasny a velmi chutny :-)
lubo99
Predvcerom som ho robil presne podla receptu, len som ho varil presne 2 hodiny od kedy zacal vriet. Bolo z neho 8 ks dvojdecovych poharov a pekne zhustol. Je super, dnes varim druhu varku. Skoda ze nemozem pridat aj foto.
saigy
Tento recept je spomienka na moje detstvo... :-),nerobil som ho cez 30 rokov .Vtedy som ho toľko "nakrochnil" že som s ním ešte aj mravce pri činžiaku krmil s kamarátmi :-).Cez víkend vybehneme s rodinkou niekde na lúku nazbierať púpavu a hor sa na to...
Napíšem potom ako to dopadlo.
luss44
dnes navarený z dvoch dávok, je krásne voňavý, po 2hod.varenia hustý akurát. Podľa tohto rcp robím už viac rokov a vždy je dobrý, odporúčam vyskúšať.
lindchen
Mne nevyšiel podľa predstáv :-(. Chuťovo je výborný, ale riedky. Hoci som dodržala postup a varila vyše dvoch hodín. Uskladnila som do pohárov aj tak, tento týždeň skúsim znovu, len teda neviem, čo mám zlepšiť, ked som šla presne podľa receptu :-).
vejana77
tiez som sa do neho dnes pustila prvy krat a vysiel na jednicku.uz som spraskala 2krajce chleba s medikom.,dakujem za recept.,
batko
Keď chcete aby bol med hustejší je treba dať viac cukru /na 0,6l vody 1 kg cukru/ alebo dlhšie variť aby sa viac vody odparilo.
beataf
Je to úžasný recept skúsila som ho a vydaril sa a to mám 12 rokov. Ďakujem strašne strašne moc za recept :)
nena73
Ahojte vsetci kuzelnici s vareskou. Vcera som robila med podla tohoto rozpisu: 450 ks kvetov pupavy,2 citrony,1 l vody a 2 kg cukru. Varila som 1,5 hod. Podaril sa. Je pekne husty,ale dost sladky. Nabuduce pridam citrony 3 a skusim aj 1 pomaranc. Do poharov som pridala aj nakrajany zazvor. Skusala som aj povodny recept,ku ktoremu pisem koment-med bol bledsi a redsi. Ale nevadi. Vsetko sa da spotrebovat :-)
andreamamka
Dobry den :) presne som dodrzala postup len sa chcem opytat ze ako to je potom s tym koncom ked otocim skla na smerom na dol na veka, Ci treba pririt a ako dlho maju takto stat v teple ? dakujem :)
luss44
@andreamamka ja poháre neprikrývam, len otočím hore dnom na utierku a nechám tak do rána, resp. kým vychladnú
drobulik22
Akurat skusam tento medik podľa tohto receptu tak som riadne zvedava ci zhustne ked vela som čítala ze nie.uvidíme ako sa podari mne dam vediet
rastlinka78
Ahojte, priznám sa, že ja som vo varení ľavá. Ale včera mi nedalo. Bola som ďalekooo kam chodia srnky na výlete so psom. Nazbierala som 361 púpav. Kto by ich počítal v prírode ? Počítala som až doma. Po tých 39 sa mi už nechcelo ísť :) Teraz med už chladne. A či je hustý alebo riedky a záleží na tom ? Inu môj je.
kikili
Zdravím, tiez robievam med z púpavy, je dobry aj na kašel, aj na travenie , na ra§ajky s banánom..Ja som odstranovala zelený kališok kvetov..Tu vidím, že sa to tam necháva..nevadí tam ta mliečna tekutina a zelene listky?
kikili
Skusila som to ako vy, cele kvety, ake ma to inu chut aj vôňu..
radšejj budem orezavať končeky kvetov.zely spodok s ada orezat a odobrat vôčšie kališkove listy. Mne sa viac páči, ked je med pekne žltý a vonia.
Inak dobry recept.*
stanuska75
@Sharona (23.7.2012 22:42)

Mohla by si prosim dat recept na medik z bazy ???? rastie mi za domov v zahrade, tak by som vyskusala :-) dakujem
tinca
@marianne69 spomienka na maminku, spolu sme ho varievali presne ako ty.Len dnes je horšie s púpavou smog, na sídlisku pozostatky po psíkoch. Jedina sa vybrať kdesi na lúky.
nika7
Výborný receptík, vyskúšané a medík je úžasný a chutný.
tallivera
Ahojte dievčatá, akurát doma nemám citrón ale zato záhradu plnú púpava, chcem sa spýtať, čo sa stane ak citrón vynechám . Môžem postupovať rovnako len bez citrónu?
tallivera
Bývame na takej samotke a nechceme sa mi čakať kým sa dostanem do obchodu
jujo1
@Andys (27.4.2018 21:47)

Zdravím.Poprosim radu,spravil som pupavovy med a po tyždni sa mi spravila na vrchu plieseň, čo teraz?
andys
@Jujo1 (8.5.2018 21:25)
Na všetkých fľaštičkách? S plesnivým už asi nič, len zlikvidovať a nabudúce dávať pozor na čistotu všetkého (až ako dospelá som pochopila, prečo sa moja starká hnevala, že som do ríbezľovej šťavy vyliala bublifuk... ;))
georg54321
ja som púpavový med robil cca 1mesiac do zadu. Dnes idem do skrine kde mam viac ako 15 pohárov medu narobeneho a vsetky plesnive....neviem kde je chyba nakolko technicky postup som urobil....pohare a viečka vyumyvane...


haji
@Georg54321 (22.5.2018 12:38)
Něco bylo kontaminované - když ne sklenice, víčko, tak nádoba, nářadí, utěrka a nebo přímo gáza či látka na pasírování nebyla vyvařená, přežehlená. Případně gáza či látka na pasírování byla příliš řídká a unikl kousek citronu, či jiný rostlinný materiál. Možností je plno. Je to na mrtvici, příště to chce být pozornější. A nebo si vybrat recept, kde se pracuje s citrodekom.
welwet
no ja neviem, ale varit pupavovo-citronovy macerat znamena zabit v nom vsetko zdrave, blahodarne a chutne ... ostat moze len bezcenna cukrova hmota ... ani ziadny vcelar vam neodporuci zcukornateny vcely ed rozpustat pri vyssej tplote ako 40°C
tom82
Môžem použiť steviovy cukor miesto klasického?
bibijana
Ahojte :) vyborny recept, mam ho diskusany! ja pridavam este aj zazvor, a kurkumu. Je potom trosku pikantnejsi :) a vzdy jednu varku varim aj s kokosovym a este aj s trstinovym cukrom. Med je tmavsi, a hustejsi, ako melasa :)