Punčové kopčeky

anina43 - bez fotkyanina43, 2. decembra 2010

Medzi najobľúbenejšie koláčiky patrili u nás punčové kopčeky, ktoré pre nás s láskou pripravovala maminka. Nesmeli chýbať na slávnostne prestretom stole počas vianočných, veľkonočných Zobraziť celý popisMedzi najobľúbenejšie koláčiky patrili u nás punčové kopčeky, ktoré pre nás s láskou pripravovala maminka. Nesmeli chýbať na slávnostne prestretom stole počas vianočných, veľkonočných sviatkov alebo iných rodinných udalostiach.

20 minút
príprava

Suroviny

6 ks
140 gr
180 gr
1 lyžica
6 ks
 štipka do snehu
Plnka :
100 gr, pomleté
100 gr
200 gr
1 lyžica




Postup

  1. 1

    Vymiešame žltky s cukrom do husta, pridávame rum. Ušľaháme bielky so štipkou soli na tuhý sneh a ten zľahka striedavo s múkou zamiešame do žltkovej zmesi. Plech vyložíme papierom na pečenie, cesto rozotrieme a vo vyhriatej rúre upečieme opatrne do ružova. Upečené cesto vyklopíme, papier stiahneme a keď vychladne, okrúhlou malou formičkou alebo pomocou štamprlíka vykrojíme malé kolieska ako podklad pod kopček.

  2. 2

    Odrezky z piškoty pomrvime, pridáme cukor, lekvár, orechy a rum a zmiesime. Vytvarujeme malé kopčeky, ktoré priložíme na vykrojené kolieska. Ak nemáme orechy, môžeme ich nahradiť strúhaným kokosom. Keď sú kopčeky hotové, časť z nich polejeme citronovou alebo punčovou polevou a časť čokoládovou. Prizdobíme ich podľa vl. fantázie.

Diskusia k receptu

diabambulka
ukladam do kk, velmi rychle jednoduche a chutne, dakujem, blizia sa sviatky vyskusame:-)))
megic
uz aj ukladam a budem piect je sikovny u nas ide na drackupuncak ale kolko zase priberieme och!
hubarka35
mnam,punčaky to lubime,takže budem robit tieto kopečky,je to jednoduche...,no čoko polevu tam nedam,tá bude na inych kolačikoch....
marienka44
@Anina43 ,ja to nemam take pracne. Upeciem kosicky z krehkeho cesta /s orieskami/ a tie plnim puncovou plnkou a polejem cokoladou, prizdobim. Kosicky sa daju napiect dopredu, do zasoby. Na puncovu plnku varim sirup z cukru, vody a lekvaru, polejem piskoty polamane, pridam kakao, stavu z citrona aj pomaranca, orechy atd. Konzistencia je pastovita.
anina43
@Marienka 44, ano tvoj recept je dobrý nápad, veď každá kuchárka si recepty upravuje podľa seba, ale ja som uviedla starý recept na kopčeky ako spomienku na mladé časy a chvíle,keď maminka tieto kopčeky tvorila a my, nedočkavé deti sme sa na ne tešili.Do košíčkov sme dávali zas inú plnku, kedysi sa recepty tak nemenili ako dnes.
honestka
vsetko puncove mozem a chcem... pekna spomienka, hlavne ta puncova liata poleva bola na nich mnamky.
dorisa
Mňam, až teraz som si všimla tento výborný recept. Ukladám do mojej KK, ďakujem.
elisticka
Anicka ja som objavila az dnes receptik ukladam a urobim synovi zboznuje puncaky ...
sracz
... aj ja som syn, aj ja zbožňujem "punčáky", aj ja som Tvoj výborný domáci rcp, milá @anina43 objavil až dnes! ... ale keďže "opatrujem" svoju ešte stále zárobkovo činnú manželku, budem si ich musieť napiecť sám! Teším sa na ne, veď som predsa gazdiniak, ako ma pred časom pomenovala naša milá Sandrika!
anina43
milý @sracz , potešila ma informácia, že si objavil " punčové kopčeky " a hodláš sa ich napiecť, dúfam, že sa podaria a budú chutiť aj tvojej pani manželke. keď stáli na podnose pripadali mi ako vojaci pripravení na povel " pustite sa s nami do boja " a veru to bola vojna kto si uchmatne prvý kopček na ktorom práve uschla poleva-uniforma, biely alebo čierny kopček. krásna spomienka na čarovné detstvo a milovaných rodičov, ktorí aj z toho mála čo mali k dispozícii, dokázali nám deťom pripraviť nejakú dobrotu. na stromčeku viseli striebrenkou pomaľované šišky, v pozlátke zabalený doma vyrobený salonik z cukru, pomaľované orechy, zvuk zvončeka pri vianočnom stromčeku visiacom z dreveného stropu. ubehli roky ale ja stále túžim vrátiť sa späť do detských čias a tešiť sa z prítomnosti milovaných rodičov a brata, nedočkavo čakať na pár sladkostí a neodmysliteľné " punčové kopčeky ".




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia