Punčák pre Alčinku

zlota1 - bez fotkyzlota1, 23. novembra 2013
Punčák pre Alčinku
Foto: zlota1
30 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
200 g
6 PL vriaca
1/2 bal.
4 ks
sirup:
200 ml
50 ml
50 ml
1/2 fľaštičky




Postup

  1. 1

    vajíčka rozklepneme,oddelíme žĺtok od bielka.Z bielkov ušľaháme pevný sneh a odložíme bokom.Žĺtka vymiešame s cukrom dopenista,pomaly po lyžiciach pridávame horúcu vodu za stáleho šľahania,potom múku a kypriaci prášok.Nakoniec zľahka vmiešame už len rukou sneh,odoberieme tretinu cesta,ostatok dáme ihneď piect do predhriatej rúry.Do zbytnej tretiny primiešame červené farbivo,vylejeme na plech a dáme tiež upiecť.

  2. 2

    Vychladnutý biely korpus rozdelíme na dve polovice.Medztým si pripravíme sirup,zmišaním všetkých ingredienciií na sirup.časti vychladnutého korpusu potrieme bohato marhuľovým džemom.Na jednu natrtú polovicu položíme farebný korpus,ktorý polejeme pripraveným sirupom,ktorý lejeme postupne,skôr po lyžičkách,aby cesto prijalo všetku tekutinu.Navrch dáme poslednú časť korpusu,natretou časťou dolu.Zarovnáme okraje.

  3. 3

    Punčovú polevu v prášku rozrobíme podľa návodu a navrstvíme na koláč.Necháme dobre stuhnúť,najlepšie až do druhého dňa.Krájame ostrým nožom.Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

sovka62
Dlhé roky bol punčák môj najobľúbenejší zákusok. Prestala som ho jesť, keď sa fondantová poleva nahradila rôznymi cukrovými napodobeninami. Jedla som ho len vtedy, ako som ho upiekla sama a fondant som si spravila doma. Teraz sa s ním už nikto trápiť nemusí, dá sa kúpiť hotový a je to bez námahy. Tak niekdy skús, naozaj je to rozdiel, vo výzore zákusku aj v chuti.
tatranocka
@sovka62 ešte cukrové napodobeniny by som prežila,ale kúpila som strýkovi balené (cca 200gr) a polevu tvorila neidentifikovateľná hmota - tuhá margarínová škrupina.Niečo otrasné.Tu fakt iné neostáva,len si upiecť 30 porcií a rozdať po susedoch,aby ste si pochutnali a urobili zadosť aj svojmu zdraviu,keď potrebujete 1-2 zákusky.
iwuska
fuj, tak tu margarinovu skrupinu dobre poznam a koli nej uz takmer vobec nekupujem punocove rezy. fakt len sem tam vidim tu prapodivnu cukrovu hmotu, ktora mi este relativne chuti, ale uz ju vo vacsine nahradila volaka nechutna ruzova tukova krusta, ble. mne osobne vobec nechutila ani puncova poleva z prasku, rovnako ako ani puncova aroma, tiez to nestoji za nic. o tom, ake "zdrave" to musi byt, ani nehovorim