Pšenovník so sezónnym ovocím

egresik - bez fotkyegresik, 28. mája 2013
Pšenovník so sezónnym ovocím
Foto: egresik

inšpiráciou mi bola čistinka, konkrétne týmto receptom http://www.tana-catering.blogspot.cz/2013/05/zdravy-psenovnik.html za čo jej ďakujem

6
porcií
20 minút
príprava
50+35 minút
na 160-180 °C

Suroviny

250 g
1 l alebo jablčný džús
1 dcl alebo 2-3 PL alebo trstinového, škoricového, vanilkového alebo bieleho cukru
4 ks alebo 2 celé vajíčka




Postup

  1. 1

    Pšeno si odvážim nasipem do sitka (ktoré vydrží vriacu vodu) a 2x ho prelejem vriacou vodou, aby stratilo horkost. 2x obarené pšeno dám do hrnca so 4násobkom (1lier) mlieka a varíme cca 50-60 min. Osladíme v priebehu varenia.

    Pšenovník so sezónnym ovocím - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa to varí to premiešam to asi tak každých 10 min. Zatial si chystáme ovocie.

    Pšenovník so sezónnym ovocím - obrázok 2
  3. 3

    Na začiatku sa nebude zdať, že by pšeno toľko tekutiny vypilo, ale stane sa tak. Po 40 min varenia začína pšeno kašovatieť a tak už stojím pri ňom a miešam častejšie a kontrolujem konzistenciu. Pšeno má byť mäkké a konzistencia asi ako kaša/ hustší puding. Teraz nechám pšeno trošku chladnúť a vyšlaháme si: - buď 4 bielky ( tak uvádza čistinka). Ja som robila aj túto verziu v tortovej forme s jahodovo-rebarborovym vrchom. (trošku slabšie to lepí po upečení) - alebo 2 bielky (žĺtky vložíme k pšenu, len nie úplne horúcemu)...tento variant je pri jahodových a smajlíkových koláčikoch. Bielky pridáme k pšenu a jemne vmiešame.

    Pšenovník so sezónnym ovocím - obrázok 3
  4. 4

    Vylejeme na plech alebo do nejakých väčších formičiek. A obložíme ovocím. Prvý krát som to robila v tejto vysokej teflónovej panvici (iba bielková verzia) a pri pečení mi to vykypelo :( takže odporúčam piecť na veľkom prechu ako koláč alebo ako porcie ako uvidíte nižšie.

    Pšenovník so sezónnym ovocím - obrázok 4
  5. 5

    aj takto možeme ozdobovať:

    Pšenovník so sezónnym ovocím - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme kým to nechytí farbu ... cca 30-40 min na 160-180 stupňov. Viem že je to dosť rozdiel, ale prvý krát som piekla na 180 a vykypela mi, takže dalších 2 krát som už piekla na 160 iba a posledných 10 min som pridala na 180 stupňov. Takto vykypela:

    Pšenovník so sezónnym ovocím - obrázok 6
  7. 7

    Takto je to už lepšie:

    Pšenovník so sezónnym ovocím - obrázok 7

Diskusia k receptu

gabikapb
Krásne, a aký krásny a šikovný pomocník, vidieť, že to robí s obrovským zanietením a láskou - ukladám si, niekedy skúsim :-)
farbuska
ďakujem za recept, včera som upiekla. počas varenia základnej kaše som do mlieka pridala kúsok celej škorice a 3 celé tobolky zeleného kardamónu. použila som trstinový cukor a vhodila som trochu drvených orechov, ktoré zostali z iného receptu. použila som 3 celé vajcia, stačili by aj 2, ako je uvedené v recepte. pšenovník je veľmi dobrý, zostane v jedálničku.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia