Pšenovník so sezónnym ovocím
Autor receptu: egresik
inšpiráciou mi bola čistinka, konkrétne týmto receptom http://www.tana-catering.blogspot.cz/2013/05/zdravy-psenovnik.html
za čo jej ďakujem
6 porcií |
20 minút príprava |
50+35 minút na 160-180 °C |
Postup
- Pšeno si odvážim nasipem do sitka (ktoré vydrží vriacu vodu) a 2x ho prelejem vriacou vodou, aby stratilo horkost. 2x obarené pšeno dám do hrnca so 4násobkom (1lier) mlieka a varíme cca 50-60 min. Osladíme v priebehu varenia.
- Kým sa to varí to premiešam to asi tak každých 10 min. Zatial si chystáme ovocie.
- Na začiatku sa nebude zdať, že by pšeno toľko tekutiny vypilo, ale stane sa tak. Po 40 min varenia začína pšeno kašovatieť a tak už stojím pri ňom a miešam častejšie a kontrolujem konzistenciu. Pšeno má byť mäkké a konzistencia asi ako kaša/ hustší puding. Teraz nechám pšeno trošku chladnúť a vyšlaháme si:
- buď 4 bielky ( tak uvádza čistinka). Ja som robila aj túto verziu v tortovej forme s jahodovo-rebarborovym vrchom. (trošku slabšie to lepí po upečení)
- alebo 2 bielky (žĺtky vložíme k pšenu, len nie úplne horúcemu)...tento variant je pri jahodových a smajlíkových koláčikoch.
Bielky pridáme k pšenu a jemne vmiešame.
- Vylejeme na plech alebo do nejakých väčších formičiek. A obložíme ovocím.
Prvý krát som to robila v tejto vysokej teflónovej panvici (iba bielková verzia) a pri pečení mi to vykypelo :( takže odporúčam piecť na veľkom prechu ako koláč alebo ako porcie ako uvidíte nižšie.
- aj takto možeme ozdobovať:
- Pečieme kým to nechytí farbu ... cca 30-40 min na 160-180 stupňov.
Viem že je to dosť rozdiel, ale prvý krát som piekla na 180 a vykypela mi, takže dalších 2 krát som už piekla na 160 iba a posledných 10 min som pridala na 180 stupňov.
Takto vykypela:
- Takto je to už lepšie: