Pšenovník so sezónnym ovocím

Autor receptu: egresik

inšpiráciou mi bola čistinka, konkrétne týmto receptom http://www.tana-catering.blogspot.cz/2013/05/zdravy-psenovnik.html za čo jej ďakujem

6
porcií
20 minút
príprava
50+35 minút
na 160-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pšeno si odvážim nasipem do sitka (ktoré vydrží vriacu vodu) a 2x ho prelejem vriacou vodou, aby stratilo horkost. 2x obarené pšeno dám do hrnca so 4násobkom (1lier) mlieka a varíme cca 50-60 min. Osladíme v priebehu varenia.
  2. Kým sa to varí to premiešam to asi tak každých 10 min. Zatial si chystáme ovocie.
  3. Na začiatku sa nebude zdať, že by pšeno toľko tekutiny vypilo, ale stane sa tak. Po 40 min varenia začína pšeno kašovatieť a tak už stojím pri ňom a miešam častejšie a kontrolujem konzistenciu. Pšeno má byť mäkké a konzistencia asi ako kaša/ hustší puding. Teraz nechám pšeno trošku chladnúť a vyšlaháme si: - buď 4 bielky ( tak uvádza čistinka). Ja som robila aj túto verziu v tortovej forme s jahodovo-rebarborovym vrchom. (trošku slabšie to lepí po upečení) - alebo 2 bielky (žĺtky vložíme k pšenu, len nie úplne horúcemu)...tento variant je pri jahodových a smajlíkových koláčikoch. Bielky pridáme k pšenu a jemne vmiešame.
  4. Vylejeme na plech alebo do nejakých väčších formičiek. A obložíme ovocím. Prvý krát som to robila v tejto vysokej teflónovej panvici (iba bielková verzia) a pri pečení mi to vykypelo :( takže odporúčam piecť na veľkom prechu ako koláč alebo ako porcie ako uvidíte nižšie.
  5. aj takto možeme ozdobovať:
  6. Pečieme kým to nechytí farbu ... cca 30-40 min na 160-180 stupňov. Viem že je to dosť rozdiel, ale prvý krát som piekla na 180 a vykypela mi, takže dalších 2 krát som už piekla na 160 iba a posledných 10 min som pridala na 180 stupňov. Takto vykypela:
  7. Takto je to už lepšie: