Pruhovaný kysnutý koláč fotorecept

pusta - fotkapusta, 10. apríla 2013
Pruhovaný kysnutý koláč (fotorecept)
Foto: pusta

Tento recept som našla na fb, meno autora neviem, je pod nickom Skorpio v Lacných receptoch. /Olcso receptek/. Páčil sa mi, tak som sa Zobraziť celý popisTento recept som našla na fb, meno autora neviem, je pod nickom Skorpio v Lacných receptoch. /Olcso receptek/. Páčil sa mi, tak som sa rozhodla ho spraviť, nie všetko je podľa autora, niektoré údaje u neho nie sú správne, musela som za pochodu opravovať. Pripomienky som mu poslala, zatiaľ bez odpovede. Koláč je však mimoriadne chutný, jemný, nadýchaný a ľahučký ako páperie, preto rp s malými úpravami pridávam.

210 minút
príprava
25 minút
na 170 °C

Suroviny

600 g
25 g
150 g
2 bal.
2 ks do cesta
1 ks na potretie
300 ml
50 g
200 ml
2 PL
5 PL do kaovej kašičky
2 PL na potretie koláča
1 PL do žĺtka na potretie koláča
1 ČL do kvásku




Postup

  1. 1

    Do vandlíka som preosiala múku, pridala som práškový cukor, vanilínový cukor, zmäknuté maslo, do priehlbinky v múke som namrvila droždie, posypala som ho kryštálovým cukrom, pridala som vlažné mlieko. /tu pôvodne autor uvádza 30 ml, upravila som celkové množstvo mlieka na 300 ml/. Kvások vykysol cca za 15 minút.

    Pruhovaný kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom si pridala 2 vaječné žltky, ...

    Pruhovaný kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...200 ml bieleho neochuteného nízkotučného jogurtu, zvyšok vlžného mlieka a všetko som dôkladne spracovala rukami.

    Pruhovaný kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vznikne mäkké, mierne lepivé cesto. Poprášila som ho jemne múkou a prikryté čistou utierkou som ho nechala na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - cca 1 hodinu.

    Pruhovaný kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnuté cesto som znovu prepracovala a rozdelila na 2 približne rovnaké časti.

    Pruhovaný kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    2 PL kakaového prášku som vymiešala so studenou vodou na roztierateľnú hladkú kašičku. Tu autor uvádza 2 PL vody na 2 PL kakaového prášku, musela som celkom pridať až 5 PL vody.

    Pruhovaný kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kakaovú kašičku som postupne zapracovala do cesta, ide to trocha ťažšie, ale netreba to vzdávať. Cesto bolo príliš lepivé, musela som pridať múku do primeranej pôvodnej konzistencie, koľko múky treba pridať, to každý zistí aktuálne sám, kým nedosiahne požadovanú konzistenciu. Obe cestá - tmavé kakaové, aj svetlé - som nechala znovu kysnúť - cca 30 minút, čo sa v pôvodnom recepte neuvádza.

    Pruhovaný kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na pomúčenej doske som rozvaľkala prvú polovicu kakaového cesta do tvaru obdlžnika cca 20x40 cm.

    Pruhovaný kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Rovnako som vyvaľkala aj prvú polovicu svetlého cesta, položila som ho na kakaové cesto, jemne som horné svetlé cesto pomocou valčeka vtlačila do spodného kakaového cesta.

    Pruhovaný kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takto pripravené cesto som stočila a vznikol tmavý závin.

    Pruhovaný kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Teraz som rozvaľkala do tvaru obdlžnika o veľkosti 20x40 cm najprv svetlé cesto, potom kakaové cesto. Na svetlé cesto dole som položila horné kakaové cesto a tiež som ho stočila, vznikol svetlý závin.

    Pruhovaný kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Oba záviny som potom položila na seba, jemne som horný svetlý závin vtlačila na dolný kakaový závin a potom zatočila do kruhu, konce som spojila...

    Pruhovaný kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...a vznikol takýto veniec, ktorý som preniesla na plech s pečiacim papierom a pod čistou utierkou som ho nechala kysnúť ešte 45 minút.

    Pruhovaný kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Asi o 22,5 minúty,v polovici kysnutia, som veniec potrela studenou vodou.

    Pruhovaný kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Po uplynutí 45-tich minút som veniec potrela žltkom, rozšľahaným s 1 PL studenej vody. Žĺtok som rozšľahala s vodou preto, aby sa pri pečení nespálil. Miesto vody môžete žltok rozšľahať s mliekom.

    Pruhovaný kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Piekla som v trúbe vyhriatej na 170 stupňov C 25 minút /autor uvádza 180 stupňov C po dobu 30 minút/. Každý si odsleduje čas i teplotu podľa svojej trúby. Pred pečením som na spodok trúby dala hrnček s horúcou vodou, aby sa koláč piekol na vlhko v pare. Koláč som nechala vychladnúť a potom som ho nakrájala. Trocha mi praskol, ale to na jeho kráse, ani chuti neubralo :-) .

    Pruhovaný kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Vychladnutý koláč som nakrájala na rezy asi 1,5 cm široké. Autor má kakaové a svetlé pruhy tesne na sebe, aj nazýva svoj koláč Pruhovaný veniec, to som si ja nedovolila. Ako dosiahol popisovaný efekt, to neviem, nie je tam pridaný fotopostup. Ak by to niekto z Vás vedel, ako sa to dá tak spraviť, bola by som veľmi rada, keby mi pridal názorné fotografie tohoto postupu. Koláč má však vynikajúcu chuť, jemné nadýchané cesto, je ľahučký ako páperie, stojí za to ho vyskúšať.Je to zreteľné aj na fotografiách. Vynikajúco chutí ku kávičke, k čaju, môže byť aj na raňajky alebo na olovrant či výborné pohostenie.

    Pruhovaný kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

cesminaz
Moja mama rori z tohto cesta rohliky,take pekne dvojfarebne a su naozaj skvele...len ona dava smotanu namiesto jogurtu.Viem si predstavit chut tvojho kolaca,urcite je velmi chutny ;-) mas ho krasny
pusta
@cezminaz , ja som to robila po prvýkrát, ale to cesto je naozaj úžasné. pochutnali sme si. dakujem za pochvalu.
medovnicek
takéto koláče veľmi rada vypekám, vďaka, že si sa podelila o recept
stacy77777
veru aj ja rada pečiem z kysnutého cesta, určite vyskúšam, veľmi pekné
valeri
tento recept mám aj ja doma ako "Koláč z Podhájskej". Tam mi ho dala jedna staršia tetuška. Vtedy som hpo dosť často pekávala a tiež som ho mala taký "viac pruhovaný". Mozno treba natenšie rozvalkať cesto, a tak stočiť. Čím je cesto tenšie, tým viac pruhov a bližšie k sebe.
paeva
perfektné, dôkladný popis, ukladám
pusta
@valeri , podobným spôsobom som už robila kysnutú bábovku, bola tiež výborná, len nemala až také jemné ľahučké a nadýchané cesto ako tento koláč.cesto ako tento koláč. Cesto som mala vyvaľkané na tenučko asi 2 mm, hrúbky. rozmýšľam nad tým, ako to spraviť, aby tie vrstvy boli na sebe a bolo ich viac. jedine čo ma napadlo, počas kysnutia každý jednotlivý závin opakovane a viac stlačiť na plocho a nadol, potom položiť kolmo na seba a znovu viac stlačiť na seba smerom kolmo nadol a až potom stočiť do kruhu do tvaru venca, samozrejme aj cesto samotné vyvaľkať aspoň na 1 mm - 0,5 mm hrúbky. čo povieš? inak veľmi pekne dakujem za konštruktívne rady.
pusta
@paeva , snažím sa vždy zrozumiteľne popísať čo a prečo to tak robím, aby mohol upiecť každý bez problémov, kto má záujem o tenktorý recept. veľmi pekne ti dakujem za ocenenie a uznanie.
gamaria
skúsila som ho pred piatimi dňami upiecť, dnes ho dojedáme a je ešte stále výborný. Krásne mramorový, výborné cesto a keď postál mne chutil ešte viac. Ja som cestá stočila, nielen dala na seba a tak som spojila konce. Mramorovanie som robila podla receptu a krásne to vyšlo. Nabudúce skúsim aj fotku pridať, diky za výborný recept..
pusta
@gamaria , veľmi ma to teší. dosť dobre si neviem predstaviť stočenie oboch ciest, jedine ak si ešte nechala podkysnúť stlačila na plocho a potom stočila obe do jedného valca. tak by to asi išlo. škoda, že nemáš foto práve tejto časti postupu a pravdaže finálny rez, ked už je upečené. veľmi pekne ti dakujem za správu.
havino
pekný recept @pusta , ukladám, možno aj dnes naň nabehnem, len mám rúru pokazenú, som bez nej, ako bez ruky. Síce mám veľkú remosku, dopečiem mäso v nej a snad podkvasím.
Podla popisu tipujem, že @gamaria , skrútila oba záviny, ako dva pri vianočke a vlastne mala jeden veniec.
pusta
@havino , to ma mrzí,že máš pokazenú rúru, bez rúry je človek fakt ako bez ruky.som veľmi zvedavá, či to išlo aj v remoske? dúfam, že sa podaril a dakujem.
nie som si istá, či skrútenie závinov ako pri vianočke vytvorí želané vodorovné úzke pruhovanie uložené tesne nad sebou.
skúsim pridať obrázok z pôvodného receptu.



pusta
@jozka2 , áno, je nesmierne nadýchaný, zo všetkých koláčov, čo som doteraz piekla.
dakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia