Pruhovaný kysnutý koláč (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento recept som našla na fb, meno autora neviem, je pod nickom Skorpio v Lacných receptoch. /Olcso receptek/. Páčil sa mi, tak som sa rozhodla ho spraviť, nie všetko je podľa autora, niektoré údaje u neho nie sú správne, musela som za pochodu opravovať. Pripomienky som mu poslala, zatiaľ bez odpovede. Koláč je však mimoriadne chutný, jemný, nadýchaný a ľahučký ako páperie, preto rp s malými úpravami pridávam.

210 minút
príprava
25 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vandlíka som preosiala múku, pridala som práškový cukor, vanilínový cukor, zmäknuté maslo, do priehlbinky v múke som namrvila droždie, posypala som ho kryštálovým cukrom, pridala som vlažné mlieko. /tu pôvodne autor uvádza 30 ml, upravila som celkové množstvo mlieka na 300 ml/. Kvások vykysol cca za 15 minút.
  2. Potom si pridala 2 vaječné žltky, ...
  3. ...200 ml bieleho neochuteného nízkotučného jogurtu, zvyšok vlžného mlieka a všetko som dôkladne spracovala rukami.
  4. Vznikne mäkké, mierne lepivé cesto. Poprášila som ho jemne múkou a prikryté čistou utierkou som ho nechala na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - cca 1 hodinu.
  5. Vykysnuté cesto som znovu prepracovala a rozdelila na 2 približne rovnaké časti.
  6. 2 PL kakaového prášku som vymiešala so studenou vodou na roztierateľnú hladkú kašičku. Tu autor uvádza 2 PL vody na 2 PL kakaového prášku, musela som celkom pridať až 5 PL vody.
  7. Kakaovú kašičku som postupne zapracovala do cesta, ide to trocha ťažšie, ale netreba to vzdávať. Cesto bolo príliš lepivé, musela som pridať múku do primeranej pôvodnej konzistencie, koľko múky treba pridať, to každý zistí aktuálne sám, kým nedosiahne požadovanú konzistenciu. Obe cestá - tmavé kakaové, aj svetlé - som nechala znovu kysnúť - cca 30 minút, čo sa v pôvodnom recepte neuvádza.
  8. Na pomúčenej doske som rozvaľkala prvú polovicu kakaového cesta do tvaru obdlžnika cca 20x40 cm.
  9. Rovnako som vyvaľkala aj prvú polovicu svetlého cesta, položila som ho na kakaové cesto, jemne som horné svetlé cesto pomocou valčeka vtlačila do spodného kakaového cesta.
  10. Takto pripravené cesto som stočila a vznikol tmavý závin.
  11. Teraz som rozvaľkala do tvaru obdlžnika o veľkosti 20x40 cm najprv svetlé cesto, potom kakaové cesto. Na svetlé cesto dole som položila horné kakaové cesto a tiež som ho stočila, vznikol svetlý závin.
  12. Oba záviny som potom položila na seba, jemne som horný svetlý závin vtlačila na dolný kakaový závin a potom zatočila do kruhu, konce som spojila...
  13. ...a vznikol takýto veniec, ktorý som preniesla na plech s pečiacim papierom a pod čistou utierkou som ho nechala kysnúť ešte 45 minút.
  14. Asi o 22,5 minúty,v polovici kysnutia, som veniec potrela studenou vodou.
  15. Po uplynutí 45-tich minút som veniec potrela žltkom, rozšľahaným s 1 PL studenej vody. Žĺtok som rozšľahala s vodou preto, aby sa pri pečení nespálil. Miesto vody môžete žltok rozšľahať s mliekom.
  16. Piekla som v trúbe vyhriatej na 170 stupňov C 25 minút /autor uvádza 180 stupňov C po dobu 30 minút/. Každý si odsleduje čas i teplotu podľa svojej trúby. Pred pečením som na spodok trúby dala hrnček s horúcou vodou, aby sa koláč piekol na vlhko v pare. Koláč som nechala vychladnúť a potom som ho nakrájala. Trocha mi praskol, ale to na jeho kráse, ani chuti neubralo :-) .
  17. Vychladnutý koláč som nakrájala na rezy asi 1,5 cm široké. Autor má kakaové a svetlé pruhy tesne na sebe, aj nazýva svoj koláč Pruhovaný veniec, to som si ja nedovolila. Ako dosiahol popisovaný efekt, to neviem, nie je tam pridaný fotopostup. Ak by to niekto z Vás vedel, ako sa to dá tak spraviť, bola by som veľmi rada, keby mi pridal názorné fotografie tohoto postupu. Koláč má však vynikajúcu chuť, jemné nadýchané cesto, je ľahučký ako páperie, stojí za to ho vyskúšať.Je to zreteľné aj na fotografiách. Vynikajúco chutí ku kávičke, k čaju, môže byť aj na raňajky alebo na olovrant či výborné pohostenie.