Predjedlo z melóna Galia a prosciutto crudo fotorecept

pusta - fotkapusta, 16. júla 2014
Predjedlo z melóna Galia a prosciutto crudo (fotorecept)
Foto: pusta

Ide o veľmi jednoduché a chutné osviežujúce slávnostné predjedlo. Melón Galia sa vyšľachtil Dr. Zvi Karch v Izraeli, je známy ako Galia melón, tiež známy ako Sarda سردا (Urdu) v juhovýchodnej Ázii, má pevnú, šťavnatú bledo-zelenú dužinu, jeho zrelosť sa hodnotí podľa vône. Pestuje sa v Portugalsku, v Španielsku, Maroku, Brazílii, na juhu USA, v strednej Amerike, Grécku, Turecku, Egypte a Izraeli.

4-6
porcie
10 minút
príprava

Suroviny

1 ks cca á 1 kg
12 plátkov
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravila som melón Galia, ktorý vážil 1 kg, tento melón má hrubú vráskavú žltú šupku a šťavnatú sladkú bledo-zelenú pevnú dužinu, zrelosť sa nehodnotí podľa mäkkosti, ale podľa intenzívnej vône.

    Predjedlo z melóna Galia a prosciutto crudo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Melón som rozkrojila na dve polovice, potom na štvrtiny a každú štvrtinu ešte na 3 diely, celkom vzniklo 12 malých približne rovnakých dielov.

    Predjedlo z melóna Galia a prosciutto crudo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vydlabala som vnútro pomocou ostrej hrany polievkovej lyžice a ostrým nožom som po vonkajšom obvode odkrojila šupku.

    Predjedlo z melóna Galia a prosciutto crudo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Každý diel som obalila tenučkým plátkom prosciutto crudo, okorenila čerstvo mletým korením a upevnila som prosciutto zabodnutím farebného bodielka do melóna, pomocou ktorého sa predjedlo ľahko naberalo na tanieriky a šikovne konzumovalo.

    Predjedlo z melóna Galia a prosciutto crudo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ide o veľmi jednoduché, rýchle,mimoriadne obľúbené a rozšírené osviežujúce ľahké predjedlo vynikajúcej osviežujúcej chuti s kontrastom slaného prosciutta so sladkým a dobre vychladeným melónom,ktorý výborne dopĺňa a vzbudzuje chuť čerstvo mleté čierne korenie podávaným pri slávnostných príležitostiach, považuje sa za veľkú pochúťku.

    Predjedlo z melóna Galia a prosciutto crudo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávala som s čerstvými domácimi pletienkami so sezamom, bolo to milé posedenie pri večeri so vzácnou návštevou.

    Predjedlo z melóna Galia a prosciutto crudo (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

pusta
@Meg , nepísala som o tom vôbec nič, kde je rozšírené toto predjedlo, nie je však rozšírené iba v samotnom Taliansku.
písala som o melóne Galia, kde všade je rozšírený.
megdesign
@pusta a totok je co? :

"je to veľmi obľúbené a rozšírené slávnostné predjedlo"

A to je len o dva komentare vyssie napisane..... Ax jaj... zas mosis mat pravdu za kazdu cenu ;)
pusta
@Meg , a aký máš problém teraz?
zmienila som sa aspoň slovkom o tom, že v Taliansku je to známe predjedlo?
ešte raz - písala som len o melóne Galia, kde je rozšírený.
čo mi chceš dokázať tentokrát??? :-)
je tu predsa veľa iných oveľa krajších receptov, kde máš o čom diskutovať...
prajem ti úspešný a príjemný deň.
pusta
@safran , hej, je to kombinácia, ktorá nesklame a veľmi obľúbená.
dakujem.
pusta
@zolik , netreba sa nikoho zastávať, o tom to nie je :-)
som rada, že aj u vás vo Schwitzerlande je to veľmi rozšírené a obľúbené predjedlo menom Apéro, čo hovorí o tom, že nie je známe výhradne v samotnom Taliansku.
dakujem.
pusta
@melounek , však o to ide, melón + sušená šubka, ktorú môžeš použiť akúkoľvek, len nech je sušená - napr. parmská, serano...iná.
no vida, aj na Morave známe, to ma veľmi teší :-)
aj ty potvrdzuješ, že je to veľmi obľúbeníé a rozšírené predjedlo.
dakujem ti.
1x pusta
pusta
@pacinka , áno je to rozšírené predjedlo aj na slovenských rautových stoloch a presne ako hovoríš, v rôznych formách.
zrejme máš pravdu aj v druhej časti komentára :-)
ja som často bola účastníčkou rôznych veľkých banketov, kongresov, diplomatických recepcií na vysokej úrovni - u nás i v zahraničí, kde sa toto skvelé predjedlo podávalo aj s mnohými inými dobrotami.
mali sme na večeru vzácnu návštevu, spomenula som si a prichystala som im túto lahôdku ako predjedlo, veľmi nám všetkým chutilo.
som rada, že ho poznáš aj ty a potvrdzuješ jeho obľúbenosť a rozšírenosť.
dakujem ti.
pusta
Milá@tatranka - Martuška moja, nie, nedávam nikomu lekcie chutného a aj pekného papkania :-)
mali sme milú a vzácnu návštevu, spomenula som si a pripravila, bolo veľmi
chutné toto slávnostné predjedlo, v tomto teple naozaj výborné, jednoduché a rýchlo hotové, len som sa rada podelila aj s varecháčmi o túto dobrotu.
vidíš, aj tvoja dcéra ju pozná, veľmi toto predjedlo chválila a teší ma, že aj tebe sa páči.
dakujem ti za krásne uznanie, veľmi si to vážim.
megdesign
@pusta tak este raz a pomaly:

Napisala si, citujem: "je to veľmi obľúbené a rozšírené slávnostné predjedlo". To, ze je to najviac rozsirene v Italii si samozrejme nenapisala, co si avsak mala... ;) To som napisal az ja... Kapis to?;)

Pisal som to na margo toho, ze si vedela z rukava vysypat, kde aky melon maju, kto slachtil a pod. Ale to, kde jedlo vzniklo, uz nie... ;) Pre mna je podstatna informacia ta, ake to je jedlo...

Ty si ho vsak treskla Spanielom, Turkom a dokonca aj zidom do ich narodnej kuchyne...
pusta
dobre @Meg
naposledy:
nepísala som o predjedle nič viac, ako to, že je mimoriadne obľúbené a rozšírené
nikomu som ho netreskla, ako si sa vyjadril.
písala som v úvode o tom, kde všade sa melón Galia pestuje a to je pravda, vyšľachtil ho v roku 1973 Dr. Zvi Karch v Izraeli.
a bodka.
prajem ti pekný podvečer a vymotaj sa už konečne zo svojho červeného súkna :-))))
alebo si kľudne v ňom zostaň. už ti neodpoviem.
pusta
@astheart , však ja sa vôbec nehádam :-)
ja som vôbec nikde netvrdila, že ide výlučne o talianske predjedlo, to tvrdí niekto iný :-)))
naopak, napísala som len, že ide o mimoriadne rozšírené a obľúbené predjedlo, a nič viac.
samozrejme, že sú rôzne formy úpravy a podávania.
ty ho dokonca poznáš z Normandie, čiže potvrdzuješ to, čo som napísala. :-)
áno, je to výborné.
dakujem za to a pravdaže, aj za link, ktorý si pridala.
pusta
@bozulka , som veľmi rada, že tento recept poznáš veľa rokov, po prvýkrát si jedla ty túto lahôdku v Grécku, čo zase vraví o rozšírenosti a mimoriadnej obľube tohto predjedla.
je to vynikajúce jedlo najmä v lete a preto som tento recept pridala.
zdieľam tvoj názor úplne, súhlasím.
dakujem ti.
megdesign
@all je jedno, ci je predjedlo rozsirene na Omaha plazi v Normandii, alebo v Polsku. Podstatne je, ze je to typicky Talianske predjedlo:

"A classic Italian-style appetizer for summer: prosciutto-wrapped melon"

Preto zaradenie receptu do Spanielskej, Tureckej a dokonca zidovskej kuchyne je zavadzajuce a scestne.

Aj bryndzove halusky su rozsirene v Cechach a Polsku /mozno aj vo Francii - neviem/. Ale neprislo by vam zvlastne, keby ho niekto treskne do kuchyne Francuzka, pripadne Polska v tagoch? ;)

O to mi celu dobu slo ;)
megdesign
@varesiak uplne mi to trha zily ;)

Mimochodom, neako mi unika pointa komentu:

"Aha @MEG ked nevieš vyliezť z konopí, zvalíš vinu na druhého. podľa teba všetci tí s iným názorom sú hlúpi a @MEG JEDINÝ MÚDRY.
poučil si nás :DDD"

Stale si stojim za svojim, ze pani @P zaradila recept naprd.

"Varechacov", s ktorymi som tu akoze "prehral", mam hlboko v ri*i ;)
megdesign
@varesiak ci @pusta . To je jedno, aj tak je to ta ista osoba... Zaujimalo by ma, nakolko si registrovany/a na Varecha.sk dva dni, ako si prisiel/la na:

"Varecháči majú TEBA V R*TI dávno"

Pani @pusta , nehraj sa tu na dakoho ineho... To sa ale lajkuju komentare, ked mas trinast nickov na vareche, co? :DDD

@zolik daleko od Zurichu ;)

@smejkad smejes sa comu, vlastnej spo*tosti? Ci @zolik ovi /vzdy si pri tomto nicku predstavim toho sasa z kariet..../, ze je taka "slovacka" zijuca v Svajci a tak dokonale pozna Slovensko? ;-)
pusta
@Meg , neprepínaj sa tak strašne radšej si chod oddýchnuť, tie detektívne schopnosti ťa vyčerpali a už nevieš, čo robíš. :-)
Prajem ti príjemnú siestu a pekný deň.
dakujem za tvoju dojímavú pozornosť ku mne :-)))
pusta
@varesiak3 , nevšímaj si @Meg , tým mu spravíš najlepšiu službu.
dakujem.
apropos, vitaj na na Varecha.sk, nech sa ti dobre darí :-)
1x pusta
zolik
No ved to, ved to, nepoznat Merasice a odist do sveta, to si vyzaduje riadnu davku drzosti.
bozulka
Som rada,že sa redakcia ozvala.V poslednom čase sa mi sem ani skoro nechce chodiť.Spomínam na začiatky vziku Varechy,kedy sme boli všetci priatelia,podporovali sa,pomáhali si keď bolo treba...neboli žiadne hrubosti a vulgarizmy.Asi to patrí k dnešnej mladej generácii...a to ja skutočne nemusím.Je mi to ľúto.
zolik
@bozulka hrubosti a vulgarizmy nemusi ziaden sudny clovek, ci mlady, alebo starsi. Aj mne je luto, ked citam niektore komentare. Ale tych peknych komentarov, aj komentarov s pozitivnou kritikou, s navrhmi na vylepsenie, radami z vlastnej skusenosti je tu vdakabohu viac ako uzivatelov, ktori si kompenzuju svoje osobne problemy. Neber si to az tak k srdcu. Ja viem...
pusta
@bozulka , @zolik , súhlasím s vami a zdieľam váš názor.
len si myslím a ako vidíte, žiaľ, nestačí iba takéto napomenutie redakcie, možno by pomohlo niečo iné a tvrdší postih voči hrubostiam. berte to však len ako môj názor.
som však redakcii vdačná aj za toto napomenutie.
prakticky už nemám jeden recept bez invektív a napádania nespratníkmi.
methi
@bozulka to nebude generaciou. To su socialne siete a taketo stranky, ktore umoznuju ludom vyjadrit sa anonymne, na dialku. Zrazu je kazdy odvazny. Mne to tu cele pride ako z nudy... skoda.
pusta
@redakcia ešte si dovolím upozorniť, že tá pridaná fotka z polievky Melon - summer soup whit crispy prosciutto je ukradnutá a okopírovaná zo stránky Paleobetty z netu bez súhlasu skutočného autora a spokojne uverejnená na Varecha.sk - treba vymazať!
methi
@pusta ved to nevydava za svooje dielo, vlozil tu fotku ako ilustracnu, to je normalne. Vkladaju sa tu fotky ako ilustracne z inych webov cez link k fotke. Ked si na nu kliknes tak ta to hodi tam, odkial si ju pozical. Cize ziadna kradez. Chce to klud a nehladat za kazdu cenu dovod k hadkam.... to plati pre obe bojujuce strany tu. Je to uz otravne pre zbytok ludi, co sem chodi.
pusta
@methi , to áno, ale on ju dal bez linku o ktorom hovoríš ty.
klikni si najprv na fotku a zobrazí sa ti ako okopírovaná v inom okne
link pridal až @varesiak3 , nie on.
v podstate mne je to jedno, len ma tu trolluje za nezmysly a stále, takže toto si tiež treba uvedomiť.
dakujem.
1x pusta
zolik
@pusta , @methi ma pravdu, ta fotografia je zobratena na google.com, kazdemu pristupna ku skopirovaniu k vlastnej potrebe bez povinnosti uvedenia zdroja, pokial ju dotycny uzivatel neprezentuje za svoju a to megdesign neurobil. On ju pouzil k vlastnej potrebe. Ako ukazku, ze len takto on vyuzitie Galia melonu pozna. A to je v poriadku.
jozka2
Miliujem recepty pod ktorymi autor skoro nereaguje na komentare az na koniec sa kazdemu slusne podakuje skoro v jednom komente vsetkym a nechava volny priebeh diskusie inym,nehnevaj sa na mna pusta,ale ty mas viac komentarov pod vlastnym receptor ako vsetci ostatni,2x si napisala,ze sa uz nebudes vyjadrovat a vzapati je tam tvoj komentar,nezda sa ti,ze niekedy vela znamena malo?mozna keby redakcia zakazala tebe pridavat koment pod /+-/pod tvojimi vlastnymi receptami nebolo by Tolko nevrazivej diskusie,zrejme vydra ma pravdu.
hanak
Veľkým príkladom pre @pustu by mohla byľ @Izabella , ktorá má krásne recepty, krásne všetko naaranžované, ukončené krásnou ružou, dostáva kopec pozitívnych komentárov. Izabela vie krásne v jednom jedinom komentári poďakovať aj desiatim varecháčom, pričom, keď náhodou má niekto aj negatívny názor na jej recept, @Izabella mu dokáže veľmi slušne a elegantne, ako sa na pravú dámu patrí odpovedať. Toto všetko @puste chýba. Aj keď dá dobrý recept, nemám chuť ho realizovať, lebo by mi ju pripomínal. A pri dobrom jedle treba aj dobrú myseľ. Tentokrát aj @jozke2 dávam 5*.
jozka2
Tu nejde o pocet,ale o princip a zo 40 komentarov -20 vlastnych je vela.Ja si vysoko vazim tvoju pracu,treba navarit ,popisat ,pofotit,dat dobry recept, je to vela a tvoje recepty su tu tie, ktore maju uroven nech hovori kto co chce,ale len keby si Tolko nediskutovala,lebo nakoniec ty sama to stacas do hurikanu.Potrebovala si rozvijat diskusiu s Megd? Nie, pozri ako to dopadlo.