Pravý domáci chlieb

hopislav - bez fotkyhopislav, 22. mája 2011
Pravý domáci chlieb
Foto: hopislav

už davno sa doma piekol chlieb. nove technologie a vidina velkych ziskov toto remeslo utlača do zabudnutia. rôzne zlepšujuce pripravky robia chlieb velkym a Zobraziť celý popisuž davno sa doma piekol chlieb. nove technologie a vidina velkych ziskov toto remeslo utlača do zabudnutia. rôzne zlepšujuce pripravky robia chlieb velkym a pekným ale chut a vôna su v zabudnuti

10
porcií
4 minút
príprava

Suroviny

0,5 KG
0,5 kg
kavova l
100g
1,5 l teplá
1 kg
6 kg




Postup

  1. 1

    droždie rozpustime v 1,5l vlažnej vody pridame rascu ,0,5kg ražnej a 0,5kg hladkej muky nechame kisnut 3h

  2. 2

    do kvasu pridame vodu 5kg chlebovej muky 650 asi120g soli a vimiesime hustejšie cesto .Nechame postat 0,30min. potom navažime po 1,20kg. a vivalame bochniki .Vložime ich do slamienok alebo ovalnej nadobi

  3. 3

    po nakisnuti pečieme pri teplote 220c

    Pravý domáci chlieb - obrázok 3
  4. 4

    z takejto pece je chlebik vinimočne chutny a vonavy

    Pravý domáci chlieb - obrázok 4

Diskusia k receptu

ailuj82
chlieb krásny, ale nebolo by zlé používať y a 100g droždia na toľko múky je extrémne málo :(
ancicka
Podľa tohto receptu by asi ťažko niekto upiekol chlieb!Je tam 7 kg múky , 1 čl rasce čo je veľmi málo,10 dkg droždie čo je tiež veľmi málo na také množstvo,1,5 l vody,tiež málo.30 minút je strašne málo na kysnútie!Je to celé zlé rozpísané!!!
mojack
súhlasím , chlieb takto pečený musí byt dobrý. Ale pomer surovín mi nesedí ...
mariaklara
Súhlasím s vami, nesedí mi tu vôbec nič, ani múka, ani čas prípravy, ani počet porcií, ani soľ, ani...... skoro nič. Neviem, či by sa podľa toho dalo niečo upiecť.
kuchticka
Tie bochnicky vypadaju uzasne, on vie ako to spravit a my si to uz musime zreme upravit podla seba.
martad
mde sa tiež zdá, že tie množstvá surovín sú nejaké nekorektné .
naozaj toľko múky a zmeiakov a len 100 g droždia ? ...
dagmarka
Ked odpočíva zákvas 3 hodiny,potom má tam postup ...je to správne-my doma nechávame 6 hodín zákvas, potom postup ako je tam ,ale doba kysnutia záleží na teplote a vlhkosti vzduchu.Pred pečením chlieb-cesto treba potrieť vlažnou vodou a tiež po vybratí z pece.Kôrka bude lesklá a chrumkavá.
sovka62
Tých 100g droždia použil na nácesto, takže za tri hodiny sa kvasinky rozmnožia a malo by ich byť dosť. Do cesta ide kilo zemiakov a mám skúsenosti, že zemiakové kysnuté cesto redne (a dosť redne), takže to môže byť dôvod na menej vody. Ja to asi podľa toho receptu skúsim, len budem musieť deliť na štvrtiny, lebo by som to nemala kde upiecť. Naša starká bežne pekávali z podobných množstiev naraz na týždeň, ale to mali takú pec ako je na obrázku.
hopislav
dakujem za komentare ten recept je len orientačný hlavne množstvo vody ale droždia 100g stači rasci môžeš dat viac všetko podla chuti . viskušaj a uprav podla seba hlavne to robte z laskov .A za ten pravopis pardon aj toto som pisal 45min. naučim sa
sonknap
DOBRY DEN,RECEPT SE MI LIBI ALE JESTE VICE SE MI LIBI TA PEC,TAK BYCH SE CHTELA ZEPTAT KDO VAM JI POSTAVIL.CHCEME SI TAKY POSTAVIT ALE SAMI.dEKUJI AHOJ
hopislav
Odpoved na sonnap . rad sa podelim o poznatky zo stavbov pece napiš kontakt
mariaklara
@hopislav , vrátila som sa opäť k tvojmu chlebíku, či si neupravil gramáž na menší chlebík, lebo väčšina z nás nemá takú pec a taký chlebisko asi nebude nik piecť. Na fotke je ten chlebík nádherný, skús to upraviť, ďakujem.
lubogosai
Krásny chlebík!!!
Ja mám podobú pec postavenú tento rok, ale chleba sa mi akosi nedarí.
Prosím poradíte mi ako sa tam dá odhadnúť teplota a aký čas sa peče?
Ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia