Pravý bulharský šopský šalát

redakcia - fotkaredakcia, 24. augusta 2009

Suroviny

200 g
400 g
400 g
200 g
100 g




Postup

  1. 1

    Papriku dáme opiecť do čierna. Opečenú papriku ošúpeme, zbavíme žiliek a zrniečok a nakrájame na kocky.

  2. 2

    Uhorky ošúpeme a pokrájame na kocky, pridáme rajčiny pokrájané na kocky, cibuľu pokrájanú nadrobno, nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať.

  3. 3

    Polejeme olivovým olejom a premiešame. Porcie posypeme strúhaným syrom.

Diskusia k receptu

Vymazať
fanynka83
do bulharska chodim uz niekolko rokov,teda konkretne 15 a z toho som tam bola uz 12 krat a teda originalneho sopskeho salatu som sa tam uz najedla dost v roznych restauraciach a stravovacich zariadeniach ale musim povedat ze ani jeden sa nerobil tak ako je to popisane v tomto recepte..nechcem urazit autora tohoto receptu ale original sopsky salat sa robi uplne inak...takze asi tak...
Vymazať
jarco
No, ja síce do Bulharska nechodím tak často, ale mám Bulharov priamo v rodine. Neviem, čo ti chýba alebo prevyšuje, podľa mňa sa bulharský šopský šalát od tohto takmer ničím neodlišuje.

Pečená paprika je tam v podstate len na ozdobu, niekedy sa namiesto nej dávajú čierne olivy.

Inak ak je v šaláte surová paprika, moja bulharská rodina to už nenazýva šopský, ale grécky šalát (Гръцка салата).

Na druhej strane si myslím, že nie je veľmi múdre tvrdiť, že "originálny" či "pravý" je len ten recept, ktorý poznám ja.
Vymazať
fanynka83
ja som nepovedala ze je to originalny recept lebo ho poznam ja ale to ze som v bulharsku bola uz vela krat a nikdy nikde som nejedla sopsky salat takymto sposobom spraveny..a nevidela som takuto pripravu ja osobne este nikde kde som bola v bulharsku...ak sa to robi aj takto ako je to popisane v recepte,v poriadku..ja som len povedala ze ja som to v bulharsku este nikde nevidela a nezazila aby sa takto sopsky salat robil...tak potom neviem...bol to a je len moj osobny nazor vyplivajuci z mojich skusenosti...
Vymazať
jarco
V pohode, nejde o život :-) mna by len zaujimalo, aký je ten sopsky salat z tvojich skúsenosti, čím sa odlišuje. Aby som neumrel hlúpy :-)
Vymazať
fanynka83
myslis ze by som mala pridat recept sopskeho salatu aky som ja zatial vzdy jedavala v bulharsku?ja ho rada pridam ak teda je o to zaujem...a inak pochybujem ze umries hlupy,ked si uz len precitas vsetky tieto recepty co tu mame...no proste mnam... :)
Vymazať
huck
aj šopske šalaty su večna variacia na temu , ako u nas dobra vianočna kapusnica! Každa z nas robi tu najlepšiu (od mamy, sestry, susedy priatelky).A terz nech sa najde niekto, kto tvrdi , že to nie je prava slovenska vianočna kapusnica :)))
1x jaanik
Vymazať
cajiky
@jarco : chcela by som urobiť ten šalát, ale neviem,- papriky sa opekajú nasucho ? Or naolejované ? Ďakujem
Vymazať
skerosan
Prepáčte, som tu nový a zaujímala by ma tá verzia šopského šalátu od Fanynky. Pod akým názvom ju nájdem?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia