Pralinky lenivej gazdinky

marteenka - fotkamarteenka, 30. januára 2013
Pralinky lenivej gazdinky
Foto: marteenka

keďže sa blíži "valentínsky čas", chcela som sa s vami podeliť o môj recept na pralinky. Určite nie sú také dokonalé a premakané, aké som tu už videla. Ale pre tých, korí chcú urobiť radosť nechce sa im s nimi veľmi "babrať", ponúkam tento recept.

30 minút
príprava

Suroviny

1 ks
1 ks
1 ks
štipka (červené, žlté, ...)
0,5 dcl
podľa chuti
kvapka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Formu na pralinky dáme na cca 10 min schladiť do chladničky. Čokoládu si rozpustíme vo vodnom kúpeli. Pridáme kvapku oleja, aby bola pekná lesklá. Rozpustenú čokoládu nalievame do formy, asi tak do menšej polovice. Formu otočíme (nad misku s čokoládou) a prebytočnú čokoládu necháme odtiecť. Tak, aby nám čokoláda zostala po stranách formy (napr. srdiečok). Formou pobúchame, aby sa nevytvorili bublinky (treba poriadne, mne sa trošku vytvorili). Pridáme oriešok (mandľu, kandizované ovocie alebo nutellu, prípadne ich kombinácie - každému podľa chuti), zalejeme zvyšnou čokoládou. Opäť pobúchame formou, prípadne aj zatrasieme, opäť kvôli bublinkám. Ak sa čokoláda vyliala pomedzi jednotlivé formičky vo forme, ešte pred vychladením formu poutierame.

  2. 2

    Ja som robila z horkej ale aj z bielej čokolády. Farebnú (ružovú a žltú) som dosiahla tak, že do 0,5 dcl vody som pridala potravinárske farbivo, rozmiešala a vmiešala do bielej čokolády. Zaujímavé sú aj pralinky, ktoré majú vonkajšiu stranu hnedú a vnútornú bielu alebo ružovú. Vtedy treba dať formu chladiť viackrát. Po prvom naliatí čokolády (tmavej), po naliatí vnútornej čokolády, a po naliatí vrchnej vrstvy tmavej čokolády.

  3. 3

    Pralinky sa vo forme chladia aspoň 2 hodiny, najlepšie je, aby boli položené na mriežke. Následne z formy vyklopíme.

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
aká lenivosť? si šikovná. mne ešte ani len nenapadlo robiť pralinky a nepovažujem sa za lenivú. no ale tebe sa krásne podarili! paráda...
dakujem vam. to, ze lenivej som sem viac-menej dala schvalne. su totiz aj recepty, kde je potrebne merat presnu teplotu cokolady a viac sa s tym babrat...takze len preto taky nazov :-)
Tie ruzove srdiecka sa mi velmi pacia, si musela mat dobru bielu cokoladu, ja neviem trafit na dobru bud je strasne husta po roztopeni, alebo bola same omrvinky, proste negustovna, ti si mala dobru cokoladu a recept je super.
bola to biela milka cokolada, ale dobra je aj orion biela. pri bielej som ale musela davat vacsi pozor ako pri tmavej, ked som tu spravnu chvilu presvihla, zacala sa tiez omrvinkovat ( a uplne k nicomu bola, ked som do nej pridala kvapku mandlovej esencie - tu uz radsej nepridavam)
tiez milujem vyrabat pralinky - pri dvoch detoch sa po nich zaprasi , nekombinujem cokolady lebo je tazke najst bielu ktora vydrzi - ale dik za tip na Milku - vyskusam isto

Pridaj komentár k receptu: