Poschodová roláda

fiby - fotkafiby, 29. októbra 2011

Tento recept som vyčítala z Veľkej farebnej kuchárky. Táto kniha je vynikajúca. Páči sa mi tu príprava plniek, ktoré sú tu robené nad Zobraziť celý popis Tento recept som vyčítala z Veľkej farebnej kuchárky. Táto kniha je vynikajúca. Páči sa mi tu príprava plniek, ktoré sú tu robené nad parou, ktoré ja osobne mám radšej ako tie múkové.

15 minút
príprava
45 minút
na 150 °C

Suroviny

8 ks
8 pol.lyžíc
4 pol.lyžice, vlažná
8 pol.lyžíc
1/2 balíčka
5 ks
0,25 l
1 ks
Plnka:
1 l
3 ks
250 g
300 g
2 pol.lyžice
Poleva:
120 g
100 g




Postup

  1. 1

    Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do penista, po lyžiciach pridáme vlažnú vodu a vypracujeme ľahkú hustú penu. Pridáme múku spolu s práškom do pečiva a tuhý sneh z bielkov. Cesto rozdelíme na dve časti a upečieme osobitne dva pláty na plechoch vyložených vymasteným a hrubou múkou vysypaným papierom. Prvý upečený plát vyklopíme na vlhkú utierku, stiahneme papier a spolu s utierkou zvinieme. Tak isto vyklopíme i druhý upečený plát na vlhkú utierku, stiahneme papier, ale okraje prehneme oproti sebe.

  2. 2

    Po vychladnutí plát vyrovnáme, natrieme ho svetlou plnkou, boky znova prehneme a do stredu plnky uložíme pokrájané kivi. Prvý piškótový plát rozvinieme, natrieme ho tmavou plnkou, stočíme a uložíme na druhý plát do stredu na svetlú plnku. Hotovú roládu polejeme čokol. polevou a ozdobíme šľahačkou so stužovačom.

  3. 3

    Príprava plnky: Z mlieka a Zlatého klasu uvaríme hustú kašu, kt. po vychladnutí postupne pridáme do masla vymiešaného s práškovým cukrom. Plnku rozdelíme na dve časti jednu necháme svetlú a do druhej vmiešame kakao.

  4. 4

    Príprava polevy: Maslo roztopíme nad parou pridáme polámanú čokoládu a vymiešame na hladko. Ovocie si môžete dať ľubovoľné a koľko chcete. Možno ho dať aj do vrchnej rolády.

Diskusia k receptu

3sandra3
rada by som túto poschodovú roládu vyskúšala, len akosi si to neviem predstaviť
3sandra3
skúsim si to prečítať zajtra a riadne, lebo teraz už pomaly spím :-)
babinka
ja si to viem predstavit (kdesi som uz videla podobny postup), ale udivuje ma ta cokolada a maslo - to naozaj stuhne? Pomer takmer 1:1, nikdy som to takto neskusila, a stale mam problem urobit riedku polevu, ktora aj stuhne (dnes naposledy som namiesto cokoladovych roztekov - s kremom poliatym cokoladou, musela urobit to, ze som cokoladovu masu prekryvala mandlovymi lupienkami a boli z toho cokoladovo-mandlovo podlhovaste tycinky vyzerajuce ako jezkovia )
palokuchki
Ja mam tento recept v jednom slovenskom kalendari. Tam je aj s fotkou. Vyzera to velmi dobre. Uz som tiez rozmyslala ze ho niekedy upeciem na nejaku rodinnu slavnost.
sovka62
No a prečo si neurobila tú plnku nad parou, keď sa ti páči? Je naozaj oveľa lepšia ako pudingová alebo múčna.
fiby
sovka62 preto lebo recept nepustil a robila som to nie pre seba. Ináč plnky robené nad parou sú chutnejšie a ľahšie. Nie som nejaký odborník v pečení, ba priam pečenie ma obťažuje, ale zato rada varím. Ale kôli vnukom sa musím prinútiť. Teraz beží u nás francúzky krémeš, pred tým zmrlinky a ešte pred tým venčeky....A ozaj do francúzkeho krémeša naozaj ide hrubá múka? Pretože som ho minule robila a plnka bola zo zlatého klasu, mlieka, trocha masla a bielka nad parou a bola trochu roztekajúca.
hubata
Nedávam ani hrubú múku a ani nerobím bielka nad parou. Sneh len do horúceho pudingu jemne zamiešam. Nepustili tie bielka šľahané nad parou, to sa mi niekedy stane pri šamroliach že tento varený sneh mi pustí a v šamrolliach sú potom diery. Diery rýchlo zamaskujem šľahačkou.
ancicka
Tak toto je jeden z tých luxusnejších zákuskov.Je vhodný na slávnostnejšie priležitosti.Ja som ho piekla aj namiesto torty.Ked sa pekne ozdobí tak polahodí aj oku.