Foto: ivopivo
Kedže posledné Vianoce som nemohol jesť citrusy, tak sa tentoraz u nás nahromaždilo trochu viac pomarančov. Ako jedno vychodisko z tejto situácie ma napadlo Zobraziť celý popisKedže posledné Vianoce som nemohol jesť citrusy, tak sa tentoraz u nás nahromaždilo trochu viac pomarančov. Ako jedno vychodisko z tejto situácie ma napadlo prikúpiť ešte ďalšie a urobiť marmeládu. Keď som nenašiel žiaden recept s málom cukru a bez chémie, vznikol tento spojením a zmiešaním viacerých už existujúcich.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Marmeládu som chcel urobiť minimálne o dvoch chutiach a tak deň vopred som si do vodky dal koreniny aby sa pekne vyluhovali.
-
2
Keďže bežne dostupné pomaranče su značne chemizované použijeme len dužinu z ošúpanych pomarančov.
-
3
Mesiačiky pomaranču rozmixujeme kutrom, ponorným mixérom alebo ako ja použijeme odšťavovač s funkciou juice extractor (z ovocia urobí kašu).
-
4
Kašu a džús šup do hrnca o velkosti min.7 optimálne 10 litrov a varíme do kým nezačne bublinkovať.
-
5
Poriadne zmiešame cukor s citrusovým pektínom, aby nám pektín neurobil hrudky v zmesy. Takýto cukor vmiešame do horúcej marmelády a varíme. Priebežne na malom tanieriku skúšame hustotu a varíme kým nebudeme spokojní s hustotou.
-
6
Keď bude hustota v poriadku možme plniť do čistých pohárikov a duchým dunstom zakonzervujeme (horúci produkt v pohári zatvoríme viečkom a otočíme a všetky zabalíme do deky namin.12 hodín).
-
7
Ja som chcel robiť viacero príchutí, tak po naplnení 6 pohárikov som zvyšok dochutil škoricou a naplnil ďalšich 6 pohárikov do zostávajucej marmelády som ešte pridal vodku bez vyluhovaných korením a varil zmes kým alkohol úplne nevyprchal. A nakoniec všetko do poharikov. Výsledkom je výbornou marmeládou naplnených 18 výživových pohárokov 3 horčicové a jedem patentný (o troch chutiach).
Ano určite po filetovani by to bola uplne ina chutovka, ale kedze je to moj 2-3 lekvar som spokojny. Dakujem za reakciu.
A priezracna teda neni, to mi nevislo.
:-) vyfiletovaná dužina a kožovitá kôra, teda tá kôra oranžovej farby s maximálne orezanou bielou šupkou, lebo tá pokazí celkovú chuť. Verím, že 4. pokus bude dokonalý;-) Inak, niekedy pomaranče ani nemajú ozajstnú pomarančovú chuť a potom je to fakt sklamanie. To sa mi stalo niektorý deň pri varení džúsu. Len navonok vyzerali ako pomaranče, takže inokedy ich najskôr ochutnám.:-D Človek sa učí celý život...