Pomarančová marmeláda (fotorecept)
Autor receptu: ivopivo
Kedže posledné Vianoce som nemohol jesť citrusy, tak sa tentoraz u nás
nahromaždilo trochu viac pomarančov. Ako jedno vychodisko z tejto situácie ma
napadlo prikúpiť ešte ďalšie a urobiť marmeládu.
Keď som nenašiel žiaden recept s málom cukru a bez chémie, vznikol tento
spojením a zmiešaním viacerých už existujúcich.
60 minút príprava |
90 minút tepelná úprava |
Postup
- Marmeládu som chcel urobiť minimálne o dvoch chutiach a tak deň vopred som si do vodky dal koreniny aby sa pekne vyluhovali.
- Keďže bežne dostupné pomaranče su značne chemizované použijeme len dužinu z ošúpanych pomarančov.
- Mesiačiky pomaranču rozmixujeme kutrom, ponorným mixérom alebo ako ja použijeme odšťavovač s funkciou juice extractor (z ovocia urobí kašu).
- Kašu a džús šup do hrnca o velkosti min.7 optimálne 10 litrov a varíme do kým nezačne bublinkovať.
- Poriadne zmiešame cukor s citrusovým pektínom, aby nám pektín neurobil hrudky v zmesy. Takýto cukor vmiešame do horúcej marmelády a varíme. Priebežne na malom tanieriku skúšame hustotu a varíme kým nebudeme spokojní s hustotou.
- Keď bude hustota v poriadku možme plniť do čistých pohárikov a duchým dunstom zakonzervujeme (horúci produkt v pohári zatvoríme viečkom a otočíme a všetky zabalíme do deky namin.12 hodín).
- Ja som chcel robiť viacero príchutí, tak po naplnení 6 pohárikov som zvyšok dochutil škoricou a naplnil ďalšich 6 pohárikov do zostávajucej marmelády som ešte pridal vodku bez vyluhovaných korením a varil zmes kým alkohol úplne nevyprchal. A nakoniec všetko do poharikov.
Výsledkom je výbornou marmeládou naplnených 18 výživových pohárokov 3 horčicové a jedem patentný (o troch chutiach).