Pomarančová marmeláda (fotorecept)

Autor receptu: ivopivo

Kedže posledné Vianoce som nemohol jesť citrusy, tak sa tentoraz u nás nahromaždilo trochu viac pomarančov. Ako jedno vychodisko z tejto situácie ma napadlo prikúpiť ešte ďalšie a urobiť marmeládu. Keď som nenašiel žiaden recept s málom cukru a bez chémie, vznikol tento spojením a zmiešaním viacerých už existujúcich.

60 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Marmeládu som chcel urobiť minimálne o dvoch chutiach a tak deň vopred som si do vodky dal koreniny aby sa pekne vyluhovali.
  2. Keďže bežne dostupné pomaranče su značne chemizované použijeme len dužinu z ošúpanych pomarančov.
  3. Mesiačiky pomaranču rozmixujeme kutrom, ponorným mixérom alebo ako ja použijeme odšťavovač s funkciou juice extractor (z ovocia urobí kašu).
  4. Kašu a džús šup do hrnca o velkosti min.7 optimálne 10 litrov a varíme do kým nezačne bublinkovať.
  5. Poriadne zmiešame cukor s citrusovým pektínom, aby nám pektín neurobil hrudky v zmesy. Takýto cukor vmiešame do horúcej marmelády a varíme. Priebežne na malom tanieriku skúšame hustotu a varíme kým nebudeme spokojní s hustotou.
  6. Keď bude hustota v poriadku možme plniť do čistých pohárikov a duchým dunstom zakonzervujeme (horúci produkt v pohári zatvoríme viečkom a otočíme a všetky zabalíme do deky namin.12 hodín).
  7. Ja som chcel robiť viacero príchutí, tak po naplnení 6 pohárikov som zvyšok dochutil škoricou a naplnil ďalšich 6 pohárikov do zostávajucej marmelády som ešte pridal vodku bez vyluhovaných korením a varil zmes kým alkohol úplne nevyprchal. A nakoniec všetko do poharikov. Výsledkom je výbornou marmeládou naplnených 18 výživových pohárokov 3 horčicové a jedem patentný (o troch chutiach).