Pomaly pečená hus s pečenými jablkami a so zemiakmi pečenými v husacej masti fotorecept
Foto: pusta
Môj najlepší priateľ mi priniesol do daru domácu vykŕmenú hus. Pripravila som ju netradične pomalým pečením. Týmto pečením mala húska úžasne chrumkavú kožičku, ako Zobraziť celý popisMôj najlepší priateľ mi priniesol do daru domácu vykŕmenú hus. Pripravila som ju netradične pomalým pečením. Týmto pečením mala húska úžasne chrumkavú kožičku, ako masielko jemné a mäkkučké, šťavnaté mäsíčko. Pustila týmto spôsobom pečenia dosť tuku, v ktorom som upiekla zemiaky v celku. Podávala som pečenými jablkami a s domácim zavareným cviklovým šalátom s chrenom. Je vynikajúca za tepla i za studena len tak s chlebíkom.
porcie
príprava
na 160 °C
Postup
-
1
Môj priateľ hus zabil, ošklbal perie po zabarení ,vypitval a doniesol. Hus bola krásna, mladučká, doma vykŕmená kukuricou a veľká, preto som ju rozdelila a druhú polovicu som aj s drobami odložila do mrazáku na inokedy, lebo pre nás je to vzácnosť a sviatočná delikatesa. Spravila som do kože ostrým nožom zárezy hlboké po mäsko, ale do mäska som nerezala..
-
2
Hus som riadne nasolila zo všetkých strán, soľ som votrela aj do zárezov a odložila som ju prikrytú alobalom do chladničky na 48 hodín, aby sa presolila aj do hlbky.
-
3
Po tejto dobe som ju opláchla studenou vodou a umyla mliekom, aby sa vyplavila prebytočná soľ. Poutierala som ju papierovou kuchynskou utierkou, vložila do pekáča prsiami nadol a podliala studenou vodou - 150 ml. Vložila som ju piecť do trúby vyhriatej na 160 stupňov Celzia.
-
4
Jablko som umyla, odstopkovala, zbavila jadrovníka a rozrojila som ho na 4 časti.
-
5
Počas pečenia som hus polievala často výpekom a po 1. hodine pečenia som vložila do hrudnej dutiny rozštvrtené jablko.
-
6
Po 2. hodine pečenia som vybrala upečené jablko, hus som obrátila prsiami nahor a piekla som dalej pri rovnakej teplote za častého prelievania výpekom a podľa potreby som podliala malým množstvom horúcej vody, aby sa neprerušilo pečenie a nedošlo k pripáleniu husi zospodu a ku zhoreniu vypečenej masti.
-
7
Po 3. hodine som začala hus potierať studenou sladkou smotanou silikonovým štetcom, čím dostane krásnu hnedočervenú farbu a získa chutnú chrumkavú kožičku
-
8
Kožu som potierala asi každých 20 minút sladkou smotanou.
-
9
Po 4 hodinách bola hus krásne a správne upečená, vybrala som ju z trúby a nechala asi 20 minút odpočívať, potom som ju pokrájala na porcie.
-
10
Pohľad z blízka na upečené jablká, ktoré dali husi príjemnú šmrncovnú chuť.
-
11
Na tanier som naložila porciu upečenej husi, obložila som ju pečenými jablkami a zemiakmi, ktoré som upiekla v husacej masti. Zvyšok masti som scedila a odložila do chladničky. Podávala som k nej cviklový šalát s chrenom, ktorý mám doma zaváraný. Pomaly pečená hus je delikatesa, ktorá chutí za tepla, ale aj za studena len tak s dobrým doma upečeným chlebíkom.
-
12
prikladám video na prípravu cviklového šalátu s chrenom, mám tento šalát doma zavarený. http://www.youtube.com/watch?v=EmXKu5up-3c
stále presviedčaš-že v kuchyni si najžienka...
mladosť je preč...a s ňou aj husi...kto žlčník v poriadku má-nech toto fajnjedlo skúsi...:-))
krem receptu si dala ešte video...nešla som sa po ulici lyžovať-tak ti môžem za ten "kukuk" dakovať..to sú mi veci!!!!akí šikovní ste všetci..!!nuž..
polievku so špikovou kosťou..k tomu túto hus...joj bože-to pribudol by masti na mne kus..:-))
ako to-žienky-robíte??? pečiete..varíte..a ešte ako manekýnky štíhle po svete chodíte..!!??
ja som vedela, že je mladučká a doma vykrmená, priniesol a daroval mi ju môj najlepší priateľ. čas pečenia som tomuto prispôsobila a bola mäkkučká šťavnatá s chrumkavou kožičkou, dobre sa krájala. tiež nám bola naraz celá hus veľa, tak som upiekla len polovicu. ja hus poriadne nasolím už 48 hodín predtým. tento čas nasolenia je veľmi dôležitý, aby sa celá dobre presolila. pred pečením ju už nesolím, naopak, opláchnem vodou a umyjem ešte mliekom, aby sa zbavila prebytočnej soli. pokiaľ bola predtým v mrazáku, večer ju vyberiem a v kuchyni, kde sa nekúri, ju nechám voľne rozmraziť a potom pokračujem, ako je v recepte napísané.
@evanaaa , nie som si istá, či tá dvojkilová bude práve dobrá, podľa môjho názoru to bude samá kosť,prakticky bez tuku a mäsa, bude tuhá, tvrdá a vysušená po upečení. radšej väčšiu, ako si mala a upiecť len jednu polovicu a druhú polovicu odložiť surovú do mrazáka na inokedy. osobne by som pod 5 kg vôbec nekupovala.
dakujem ti za pochvalu
čo sa slova "kosher" týka, to znamená čosi úplne iné a patrí výhradne do židovskej kuchyne, pochopiť význam tohoto slova nie je práve jednoduché, ale o tom ti nechcem písať, ani tu vysvetľovať.
používa sa dosť bežne v hovorovej reči a v inom zmysle, ale viem, čo si tým myslela.
mäsu a ani rybám, dokonca ani husi neublíži, je to len často používaný, istý druh konzervácie, ako uchovať potraviny dlhšie, čiže žiadnu chybu si nespravila, práve naopak.
druhý spôsob, ktorý si popísala sa v gastronomii tiež používa odborne nazýva ako "konfitovanie" - t. j. pomalé varenie vo vlastnom tuku. najčastejšie sa tak robí vo svetovej gastronomii vo Francii, ale aj inde, dnes sa s tým stretneš aj u nás.
sama som už tak robila husacie i kačacie stehná, sú vynikajúce. doma sme do husacej masti zalievali aj tepelne upravenú hotovú husaciu pečeň a to do výšky, ktorá presahovala ich úroveň. skladovali sme na chladnom tmavom mieste, najčastejšie v chladničke a bola vždy po ruke na okamžitý konzum. vydrží aj dlhšie ako pol roka v takomto stave.
vdaka za pripomenutie a pekné ohodnotenie, nech sa ti darí a komentuj a prispievaj :-)