Pomaly pečená hus s pečenými jablkami a so zemiakmi pečenými v husacej masti fotorecept

pusta - fotkapusta, 31. marca 2013
Pomaly pečená hus s pečenými jablkami a so zemiakmi pečenými v husacej masti (fotorecept)
Foto: pusta

Môj najlepší priateľ mi priniesol do daru domácu vykŕmenú hus. Pripravila som ju netradične pomalým pečením. Týmto pečením mala húska úžasne chrumkavú kožičku, ako Zobraziť celý popisMôj najlepší priateľ mi priniesol do daru domácu vykŕmenú hus. Pripravila som ju netradične pomalým pečením. Týmto pečením mala húska úžasne chrumkavú kožičku, ako masielko jemné a mäkkučké, šťavnaté mäsíčko. Pustila týmto spôsobom pečenia dosť tuku, v ktorom som upiekla zemiaky v celku. Podávala som pečenými jablkami a s domácim zavareným cviklovým šalátom s chrenom. Je vynikajúca za tepla i za studena len tak s chlebíkom.

4 - 6
porcie
48 hodín minút
príprava
240 minút
na 160 °C

Suroviny

6500 g
podľa chuti
150 ml
podľa potreby
50 ml
1 - 2 ks podľa veľkosti
600 g




Postup

  1. 1

    Môj priateľ hus zabil, ošklbal perie po zabarení ,vypitval a doniesol. Hus bola krásna, mladučká, doma vykŕmená kukuricou a veľká, preto som ju rozdelila a druhú polovicu som aj s drobami odložila do mrazáku na inokedy, lebo pre nás je to vzácnosť a sviatočná delikatesa. Spravila som do kože ostrým nožom zárezy hlboké po mäsko, ale do mäska som nerezala..

    Pomaly pečená hus s pečenými jablkami a so zemiakmi pečenými v husacej masti (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hus som riadne nasolila zo všetkých strán, soľ som votrela aj do zárezov a odložila som ju prikrytú alobalom do chladničky na 48 hodín, aby sa presolila aj do hlbky.

    Pomaly pečená hus s pečenými jablkami a so zemiakmi pečenými v husacej masti (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po tejto dobe som ju opláchla studenou vodou a umyla mliekom, aby sa vyplavila prebytočná soľ. Poutierala som ju papierovou kuchynskou utierkou, vložila do pekáča prsiami nadol a podliala studenou vodou - 150 ml. Vložila som ju piecť do trúby vyhriatej na 160 stupňov Celzia.

    Pomaly pečená hus s pečenými jablkami a so zemiakmi pečenými v husacej masti (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Jablko som umyla, odstopkovala, zbavila jadrovníka a rozrojila som ho na 4 časti.

    Pomaly pečená hus s pečenými jablkami a so zemiakmi pečenými v husacej masti (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Počas pečenia som hus polievala často výpekom a po 1. hodine pečenia som vložila do hrudnej dutiny rozštvrtené jablko.

    Pomaly pečená hus s pečenými jablkami a so zemiakmi pečenými v husacej masti (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po 2. hodine pečenia som vybrala upečené jablko, hus som obrátila prsiami nahor a piekla som dalej pri rovnakej teplote za častého prelievania výpekom a podľa potreby som podliala malým množstvom horúcej vody, aby sa neprerušilo pečenie a nedošlo k pripáleniu husi zospodu a ku zhoreniu vypečenej masti.

    Pomaly pečená hus s pečenými jablkami a so zemiakmi pečenými v husacej masti (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po 3. hodine som začala hus potierať studenou sladkou smotanou silikonovým štetcom, čím dostane krásnu hnedočervenú farbu a získa chutnú chrumkavú kožičku

    Pomaly pečená hus s pečenými jablkami a so zemiakmi pečenými v husacej masti (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kožu som potierala asi každých 20 minút sladkou smotanou.

    Pomaly pečená hus s pečenými jablkami a so zemiakmi pečenými v husacej masti (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po 4 hodinách bola hus krásne a správne upečená, vybrala som ju z trúby a nechala asi 20 minút odpočívať, potom som ju pokrájala na porcie.

    Pomaly pečená hus s pečenými jablkami a so zemiakmi pečenými v husacej masti (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pohľad z blízka na upečené jablká, ktoré dali husi príjemnú šmrncovnú chuť.

    Pomaly pečená hus s pečenými jablkami a so zemiakmi pečenými v husacej masti (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na tanier som naložila porciu upečenej husi, obložila som ju pečenými jablkami a zemiakmi, ktoré som upiekla v husacej masti. Zvyšok masti som scedila a odložila do chladničky. Podávala som k nej cviklový šalát s chrenom, ktorý mám doma zaváraný. Pomaly pečená hus je delikatesa, ktorá chutí za tepla, ale aj za studena len tak s dobrým doma upečeným chlebíkom.

    Pomaly pečená hus s pečenými jablkami a so zemiakmi pečenými v husacej masti (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    prikladám video na prípravu cviklového šalátu s chrenom, mám tento šalát doma zavarený. http://www.youtube.com/watch?v=EmXKu5up-3c

Diskusia k receptu

pusta
pridávam linka na cviklový šalát s chrenom




afataga
prepanajana to je papanicko, pomaly pecenu hus som este nejedla, jedla som kacku pecenu 8 hodin, tak si viem predstavit makulinke masko a chrumkavu kozicku, a tie mastne zemiaky k tomu...no ja nemam slov a to sa mi nestava casto :-) super dieta, taka domaca
pusta
skúsim ešte raz pridať úvodnú fotografiu, lebo je zrezaná



angast
vyzerá to nádherne, ale štyri hodiny trýznenia by som nevydržal
radost
toto je jedlo mojej mladosti..ked chovali sme husi-a tohto fajnového mäska-i tuku-mali dosýtosti...a tá pečienka..!!!
stále presviedčaš-že v kuchyni si najžienka...
mladosť je preč...a s ňou aj husi...kto žlčník v poriadku má-nech toto fajnjedlo skúsi...:-))
krem receptu si dala ešte video...nešla som sa po ulici lyžovať-tak ti môžem za ten "kukuk" dakovať..to sú mi veci!!!!akí šikovní ste všetci..!!nuž..
polievku so špikovou kosťou..k tomu túto hus...joj bože-to pribudol by masti na mne kus..:-))
ako to-žienky-robíte??? pečiete..varíte..a ešte ako manekýnky štíhle po svete chodíte..!!??
1x smoky
denyany
fantázia! pomaly som piekla morku a bola úžasná, tak verím, že aj tá hus nemala chybu. riadne chute si mi narobila...
elysa
waw @pusta ! ale nám dávaš, húsku som raz robila, riadna dobrota to bola...slintám,slintám...
izabella929
fantastické jedlo.-)))vyzerá tak prekrásne, že je škoda slov...niet čo dodať.-)
babidka
Veru , pomaly pecena hus ci kacica nema chybu :-) Krasne sa ti vydarila ! Ja ich peciem este pomalsie - iba na 120°C -ale robim to v rure sporaka na drevo v hlinenom pekaci ...pekne od skoreho rana cele doobedie :-) Vzdy prihodim iba po jednom drievku aby som udrzala spravnu teplotu .No a nakoniec necham pripiect pri vyssej teplote aby bola korka chrumkava a pekne sfarbena . My ju mame radi s cervenou kapustou s dulami a opekanymi zemiakmi .Alebo so zemiakovym knedlikom . Ale tie zemiaky v husacej masti ma uplne polozili - k takym zemiacikom nemusim mat ani tu hus ....
lusinkab
tak toto by som si hned dala :-) super receptik a urcite ste si pochutili :-)
pusta
@afataga , veru tak, chrumkavá kožička, mäkkučké šťavnaté mäsíčko, nech žije domáca diéta tohto typu, kiež by bola častejšie... :-)
pusta
@angast , dakujem ti veľmi pekne. ver mi, tie 4 hodiny trýznenia čakaním sa bohate odmenia :D
pusta
@radost , ako krásne veršuješ....krásne štíhle a mladé sme boli už veľmi dávno, ale čert to ber, ked je na stole taká delikatesa :-) dakujem
pusta
@denyany , keby nie láskavosť môjho najlepšieho priateľa, aj ja by som ešte veľmi dlho slintala.. :-) je to dobrota,dakujem.
mariamka
p. @pusta ja si Vas asi celu skopirujem :) aj ked varim podobne/totozne/klasicky ako Vy, ale tie precizne postupy nemaju chybu , dakujem, mali by ste sa premenovat na "pusta-star" :)
pusta
@violetacomova , aj pre nás je domáca hus na sviatočnom stole to najlepšie, dakujem ti za veľmi pekné hodnotenie.
pusta
@izabelka929 , áno, je to fantastické jedlo...aj tvoje jedlá sú fantastické a to bez akéhokoľvek lichotenia. dakujem ti.
pusta
@mariamka , snažím sa pásaťzrozumiteľne tak, aby mohol urobiť každý, aj začínajúci s úspechom. dakujem ti za pochvalu i uznanie
babsicok
vyzerá to super, len tak dlho by som nevydržala čakať :))) ale mňam! vyzerá perfektne a chutiť musí asi ešte lepšie :))
pusta
@jozefj , nesmierne si vážim tvoje hodnotenie. veľmi pekne ti dakujem.
pusta
@babidka , aj ja som už piekla na 120 stupňoch Celsia, ale to bolo jahniatko a bolo úžasné :-) k husi zvyknem robiť tiež červenú kapustu, vtedy podávam s domácou knedľou. ale teraz som skúsila tie zemiaky upiecť v čerstvej husacej masti a neľutujem,, boli vynikajúce - z vrchu chrumkavé, z vnútra sametové, šťavnaté, mäkkučké a vynikakúco harmonizovala ich chuť s pomaly pečenou husou. preto som k tomu zvolila domáci cviklový šalát s chrenom, ktorý celé výborne chuťovo doplnil. trošku netradičné, ale prekvapujúco dobré. odporúčam vyskúšať...dakujem ti.
pusta
@babsicok , oplatilo sa čakať. bola to perfektná delikatesa. dakujem ti za pekné hodnotenie.
medovnicek
recept si odkladám, keď sa niekedy po takúto hus dostanem, tak ju pripravím podľa tvojho receptu
pusta
@medovnicek , prajem ti z celého srdca takú hus a verím, že si ju aj pripravíš. dakujem ti.
janocka84
mnaaaaaaaaaaaaamka.ukladam. u nas pecie hus len svokra, ja som sa este neodvazila, ale toto vypada tak skvelo, ze to urcite musim skusit, ukladam a dakujem za recept :D
pusta
@janocka84 , určite vyskúšaj podľa môjho receptu a určite sa ti vydarí, kľudne skús sama a bez pani svokry.prekvap ju príjemne... musíš si uvedomiť, že aj tvoja pani svokra skúsila raz po prvýkrát, tak prečo nie ty sama? každý z nás raz musel niečo spraviť po prvýkrát úplne sám. držím palce a dakujem ti za uznanie.
evanaaa
Milá moja @pusta , tiež som na sviatky piekla hus, mala 3,60 a piekla som ju len asi 4 hodiny na 175°C, ale po druhýkrát ju dám na menej. Ale aj tak sa nedala krájať,lebo sa mi rozpadávala.....tiež zvyknem soliť večer pred robením, soľ si vsypávam potroche na dlaň a vtieram do kože, ráno opláchnem - ty ju potom už ani trochu neposolíš? Lenže teraz, vytiahla som nu z mrazničky už 5 (!) dní pred spracovaním a aj tak bola večer stuhnutá, nedala sa nasoliť, solila som ju až pred pečením. Ale bola krásne upečená, ako tvoja. Ešte z nej stále máme a povedala som si, že už tak ľahko hus alebo kačku nekúpim, som ňou prejedená, sme len dvaja, asi nám postačí aj dvojkilová druhý raz.
tatranka
Len mi tak slinky tečú.Máš ju krásne upečenú a ak bola doma kŕmená,viem si predstaviť, /alebo lepšie povedané neviem si predstaviť,lebo ani nepamätám,kedy som mala domácu húsku/ tú ohromnú chuť.Bola to určite fajná mňamka.
pusta
@evanaaa , čas pečenia značne závisí od veľkosti husy, ale najmä od jej veku.
ja som vedela, že je mladučká a doma vykrmená, priniesol a daroval mi ju môj najlepší priateľ. čas pečenia som tomuto prispôsobila a bola mäkkučká šťavnatá s chrumkavou kožičkou, dobre sa krájala. tiež nám bola naraz celá hus veľa, tak som upiekla len polovicu. ja hus poriadne nasolím už 48 hodín predtým. tento čas nasolenia je veľmi dôležitý, aby sa celá dobre presolila. pred pečením ju už nesolím, naopak, opláchnem vodou a umyjem ešte mliekom, aby sa zbavila prebytočnej soli. pokiaľ bola predtým v mrazáku, večer ju vyberiem a v kuchyni, kde sa nekúri, ju nechám voľne rozmraziť a potom pokračujem, ako je v recepte napísané.
@evanaaa , nie som si istá, či tá dvojkilová bude práve dobrá, podľa môjho názoru to bude samá kosť,prakticky bez tuku a mäsa, bude tuhá, tvrdá a vysušená po upečení. radšej väčšiu, ako si mala a upiecť len jednu polovicu a druhú polovicu odložiť surovú do mrazáka na inokedy. osobne by som pod 5 kg vôbec nekupovala.
dakujem ti za pochvalu
pusta
@evanaa , nič sa nestane, ak ju budeš mať nasolenú aj týždeň v chladničke, práve naopak. najlepšie, ak ju môžeš dať do rýchlouzavierajúceho zipového sáčku, ale môže byť aj v igelitovom.
margaretka28
voľakedy dávno, ked som ešte bola malá, aj moja mama chovala húsky a tiež to takto dlho piekla, bola to delikatesa a ja som mala rada husaciu masť-tuk na chlebe, ale už som to veru dávno nejedla
pusta
@tatranka , áno, bola to mňamka, ktorú máme len veľmi zriedkavo. si veľmi milá, dakujem ti veľmi pekne.
pusta
@margaretka28 , ked som ja bola malá, moja stará mama chovala husi, a vždy nám dala na sviatky a aj inokedy. neskôr moja dobrá mama kupovala doma vykrmenú hus kukuricou od známych na centrálnom trhovisku. mali sme túto dobrotu takmer každú nedeľu a tá vykrmená husacia pečeň - foie gras, ešte dnes mi slinky tečú. u nás mohlo byť len domáce, nie z obchodu. potom prešlo niekoľko desiatok rokov...až pred 3 rokmi bola na vianočnom stole u môjho najlepšieho priateľa, porcoval ju priamo pred nami na stole, ved je šéfkuchár....a teraz ma ňou nečakane príjemne prekvapil, tak som ju pre nás s láskou pripravila a bola vyniikajúca a on ma veľmi pochválil za jej dokonalú prípravu, čo si práve od neho veľmi vážim. a pochválil ma aj další šéfkuchár, čo mi naozaj veľmi dobre padlo, lebo títo páni mi nič neodpustia a vedia aj nemilosrdne kritizovať, aj ked to myslia v dobrom. aj masť bola a dávam na chlebík ako ty. je to skutočná a vzácna delikatessa. dakujem ti.
margaretka28
No ked spomínaš tú pečeň, aj mama to krmila kukuricou a tá pečeň bola cez celý veľký tanier a bola to naozaj pochúťka, ked ju pripravila, k tomu čerstvý chlieb, skrátka poézia na jazyku :-)
evanaaa
@pusta , vďaka za radu, máíš pravdu, asi by som ani nenašla v predaji dvojkilovú hus, ešte tak kačku, lenže ak ju kúpim zmrazenú, nedá sa prepoliť, budem musieť striehnuť na chladenú.....a mám ešte ten problém, že ak vytiahnem niečo z mrazničky, napr.mäso musím najmenej tri dni dopredu. Túto hus som mala vonku ( v chladničke) až 5 dní, s tým, že ju večer nasolím, ale nešla by, ešte bola zmrznutá. Až ráno som ju dala von na linku o 5-tej ráno, aby sa s ňou dalo manipulovať.
používateľ nemá avatar
hag
hag
Recept je úžasný, veľdielo vydarené. Len v súvislosti s debatou mám takú nesmelú poznámku. Keď som bola malá, moja maminka tiež chovala húsky aj kačice. Keď ich na jeseň vykŕmila, tak časť zavárala a časť dávala do mrazničky. A tie, čo dávala do mrazničky, tak tie tam dávala už nasolené. Neviem, či to je kóšer alebo nie, ale ja si tak dávam do mrazničky aj podkovičky z kapra a nič im nie je. Takže ak vytiahla z mrazničky hus alebo kačicu, tak len rozmrazila mohla s ňou pracovať. Nemusela čakať, kým sa odleží.
pusta
@evanaaa , rado sa stalo, veľmi vdačne poradín, ak viem. ja zmrazenú hus vyberiem z mrazáku večer pred prípravou, ako som už napísaôla, nedávam ju do chladničky, tam by veľmi dlho nerozmrzla, ake dm ju do pekáča a nechám voľne rozmraziť pri izbovej teplote na stole v kuchyni, kde nekúrim a do rána je fajn. dá sa s ňou dobre pracovať. niekedy čerstvú rozpolenú hus dávam do mrazáku už vopred nasolenú, neublíži jej to a nabudúce mám ušetrenú prácu. tú polovicu hiusi, ktorú mienim už piecť, dám do chladničky na najmenej 48 hodín /môže byť aj dlhšie, netreba sa báť, soľ konzervuje/ poriadne nasolenú aj v zárezoch, aby sa riadne celá presolila a pokračujem tak, ako som v recepte napísala. dať ju von ešte zmrznutú aj ked z chladničky až ráno o 5,00h, to je málo na to, aby rozmrzla a bola dobre presolená, navyše sa potom aj zle upečie a zostane po upečení tuhá. dúfam, že som ti pomohla, @evanaaa
pusta
@hag , prečo nesmelo? naopak spokojne komentuj a pridávaj svoje skúsenosti, mňa osobne iba poteší, ak sa o ne podelíš.
čo sa slova "kosher" týka, to znamená čosi úplne iné a patrí výhradne do židovskej kuchyne, pochopiť význam tohoto slova nie je práve jednoduché, ale o tom ti nechcem písať, ani tu vysvetľovať.
používa sa dosť bežne v hovorovej reči a v inom zmysle, ale viem, čo si tým myslela.
mäsu a ani rybám, dokonca ani husi neublíži, je to len často používaný, istý druh konzervácie, ako uchovať potraviny dlhšie, čiže žiadnu chybu si nespravila, práve naopak.
druhý spôsob, ktorý si popísala sa v gastronomii tiež používa odborne nazýva ako "konfitovanie" - t. j. pomalé varenie vo vlastnom tuku. najčastejšie sa tak robí vo svetovej gastronomii vo Francii, ale aj inde, dnes sa s tým stretneš aj u nás.
sama som už tak robila husacie i kačacie stehná, sú vynikajúce. doma sme do husacej masti zalievali aj tepelne upravenú hotovú husaciu pečeň a to do výšky, ktorá presahovala ich úroveň. skladovali sme na chladnom tmavom mieste, najčastejšie v chladničke a bola vždy po ruke na okamžitý konzum. vydrží aj dlhšie ako pol roka v takomto stave.
vdaka za pripomenutie a pekné ohodnotenie, nech sa ti darí a komentuj a prispievaj :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia