Pohár zo vzdialeného rodu Tiramisových

dzejsik - fotkadzejsik, 21. marca 2014
Pohár zo vzdialeného rodu Tiramisových
Foto: dzejsik

Keď treba akútne minúť mascarpone a zásoby surovín sú chabé, nastupuje improvizácia a svetlo sveta uzrie (kým sa nezje) výborný dezert zo vzdialeného rodu Zobraziť celý popisKeď treba akútne minúť mascarpone a zásoby surovín sú chabé, nastupuje improvizácia a svetlo sveta uzrie (kým sa nezje) výborný dezert zo vzdialeného rodu Tiramisových. Tak teda pre inšpiráciu :)

5
porcií
15 minút
príprava

Suroviny

250 g
300 ml
1 ks
1 hrsť
5 PL
od oka
 (čerešne)




Postup

  1. 1

    Z mlieka, rumu, zlatého klasu, cukru a krupice uvaríme hustú kašu. Necháme vychladiť a následne zašľaháme mascarpone. Krupicu si kľudne odmyslite, mne sa len páči jej jemný hrudkovitý efekt v takýchto pudingových pohároch :)

  2. 2

    Do pohára vrstvíme piškóty namáčané v káve, krém, višne, krém a tak dokola až po vrch. Nakoniec ešte polejeme čokoládovou polevou.

  3. 3

    Po aspoň polhodinovom pobyte v chladničke už len: "Bon appétit!"

    Pohár zo vzdialeného rodu Tiramisových - obrázok 3

Diskusia k receptu

eviana
Super si to vymyslela, vzdialení príbuzní môžu tíško závidieť... tlieskam :) 5*
harknessy
:-)))) Od rodu Tiramisovych to sice musi byt skutocne velmi velmi vzdialeny pribuzny, ale preco nie, myslim, ze by si to priaznivcov urcite naslo.
harknessy
Vobec to nebolo myslene vycitavo, naopak ma tesi, ze tomu nebol dany nazov Tiramisu (lebo s Tiramisu to az na dve-tri spolocne ingrediencie nic spolocne nema) a bolo to cele myslene skor ako potvrdenie, ze s nazvom suhlasim (na tomto portali teda - v restauraciach ma nazvy tohto typu spolahlivo odradzaju od ochutnania). Myslim, ze mnohym ludom to moze chutit (mne nie, neznasam zlaty klas a rum :-) ) a ze to je vcelku dobry napad na dezert.
eviana
@harknessy , ďakujem za dovysvetlenie... som rada, že nekritizuješ toto mladé žieňa a jej kreativitu (už som stiahla pazúriky), pretože sa mi jej snaha veľmi páči. Každý máme chute nastavené inak, nedá sa ulahodiť každému, mne rum vonia ale nechutí, ale do niektorých dezertov jednoducho nevymyslíš nič lepšie :) Pokoj domu tomuto a dobrú noc všetkým :)
alex37
..vydarené poháre, páči sa mi zloženie aj konečný efekt je oku lahodiaci, určite si ho uložím, aby bol poruke ako rychlovka :-) *****
mariamka
minule robil Jamie tiramisu na mile vzdialene, ked si to moze dovolit on, tak potom kazdy :) krasny dezert, pohar, logo :)
elysa
chutná rýchlovka je vždy vítaná :)
harknessy
@mariamka - Nechcem sa vyjadrovat k Jamiemu, pretoze by sa do mna pustila velka cast minimalne zenskeho osadenstva tejto stranky. Ako som napisal, ja si cenim, ze to nebolo nazvane Tiramisu, na druhu stranu kedze je to recept na internete, kde si mozem precitat z coho sa sklada, tak by mi nejak zvlast neprekazalo ani keby to bolo nazvane Tiramisu. Horsie by bolo, keby som si Tiramisu objednal v restauracii a doniesli by mi tento dezert - vtedy by som bol nuteny odmietnut zaplatit a dezert vratit, kedze ked si nieco objednam tak ocakavam, ze dostanem to co som si objednal. Proti samotnemu tomuto dezertu vobec, ale vobec nic nemam - ako som koniec koncov spomenul vyssie - to ze su tam suroviny, ktore nemam rad je moj problem, nie autorky receptu, recept ako taky je dobry.
mariamka
@harknessy keby som to nevidela na vlastne oci, tak to nespomeniem, Jamie je sucasny sikovny, moderny kuchar, ktory ale cti tradicie /vid jeho cesty po Italii, varenie s legendami, aj jednoduchymi ludmi z ulice, o com mas urcite vedomost/ a je velky vzor pre mladych ludi, som to spomenula na margo toho, ze sa tu v poslednej dobe rozmohlo riesenie nazvu jedal, ako keby Varecha mala byt ucebnica a uz vobec nie restauracia, aj ked,, niekedy, nebolo by od veci :)
harknessy
Jamie nie je prave zly, ale zaroven poznam vela neporovnatelne lepsich kucharov (Joel Robuchon, Gary Rhodes, Matt Gardner, Gordon Ramsey......). Ja nie som absolutne striktny co sa tyka nazvov (napriklad gulas sa robi v tolkych variaciach ze mi je v podstate jedno co tam kto da a nazve to gulasom - aj ked teda videl som niekde recept na gulas kde bolo kuracie maso a to je podla mna barbarstvo:-) ), na druhu stranu, ak urobim jedlo kde mi ako inspiracia posluzi nejake klasicke jedlo, ale zmenim tam uplne suroviny tak to jednoducho tym klasickym nazvom nenazvem, ale zase, ako som uz spomenul, je rozdiel internetovy recept, kde si mozem precitat zlozenie a je rozdiel restika, kde proste pod klasickym nazvom ocakavam klasiku :-).
mariamka
uz som zazila restiku, kde pri nazve pisu aj zlozenie, malo by to byt povinne, dnes uz narod okrem ceny a vahy, chce vediet, co ma na tanieri :)
methi
Ups, ten kuraci gulas si mozno videl u mna :) To som varila este v case, ked som sa pustila do baranieho. Holt kravy nejeme. Tak ale asi ten nazov upravim... :) A zabudol si na Hestona!
harknessy
Suhlasim malo by to byt povinne, zial to robi este len velmi malo restauracii - teda na Slovensku, v niektorych krajinach je to uplne normalne. Inak to sposobuje nemile prekvapenia. Predstav si, ze by si Talian objednal v nejakej slovenskej restauracii ako dezert Tiramisu (a teraz vobec nenarazam na tento recept) a nasiel by v nom rum - asi by milo prekvapeny nebol - predsa len rum v Taliansku moc nefici.
harknessy
@methi - :-)))))) nie, to bolo na uplne inej stranke. A barani je skvely, pre mna ovela lepsi nez hovadzi.
dzejsik
ja síce kreatívne názvy v reštauráciách (resp. všade) milujem - najmä keď sú ladené do štýlu daného podniku, ale vždy si to pýta mať tam aj popis o čo ide - ako píše aj @harknessy nech viem, čo dostanem :)
mariamka
ako by povedala pani Černá, vsetko je o nas spotrebiteloch, dokial sa nebudeme stazovat, reklamovat, argumentovat, nic sa nezmeni... stare zabehnute kolaje, pohodlie, biznis,, a uz dost :)
harknessy
@dzejsik - ani mne kreativne nazvy nevadia (zalezi na type restauracie - v nejakej klasickej, pripadne luxusnej sa nehodia), ale musia byt skutocne kreativne, nie ako: prekvapenie sefkuchara, spisske tajomstvo, rychtarova basta apod. :-))))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia