Pogaca - Turecko

archaa - fotkaarchaa, 3. júna 2013
Pogaca - Turecko
Foto: archaa

Pogaca sú výborné s plnkou, ale aj samotné, bez plnky, ako pečivo napríklad na raňajky s čiernym čajom.

12
porcií
90 minút
príprava
15-20 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
3 a 1/2 hrnčeka
1 hrnček
1/2 kocky
1 PL
1 PL
1/2 hrnčeka
1 ks
Plnka:
1 ks
1 ČL
Okrem toho:
1/2 ks
Na potretie:
Na posyp:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vymiesime si cesto obvyklým spôsobom( ja som použila pekáreň) a necháme ho hodinku kysnúť na teplom mieste.

  2. 2

    Potom ho rozdelíme na 10 častí a z každej vyformujeme guličku, ktorú vyváľame na pomúčenej doske na placku a potrieme ju roztopeným maslom.

  3. 3

    Postup s dalšími deviatimi guličkami opakujeme, placky potierame maslom a vrstvíme na seba, kým cesto nespotrebujeme.

  4. 4

    Tento “komínček” z cesta zľahka vyváľame na jeden asi 1,5-2cm hrubý kruh, ktorý nakrájame na trojuholníky. Na širšiu čast trojuholníka navrstvíme 1 ČL plnky a zrolujeme smerom ku špicu, čím nám vznikne malý rožtek. Potrieme ho rozšľahaným žltkom a uložíme na plech s papierom na pečenie najlepšie špicom nadol. Takto naplníme a zrolujeme všetky trojuholníčky.

  5. 5

    Na plech ich ukladáme v dostatočnej vzdialenosti, pretože ešte narastú. Takto potreté žltkom ich necháme na plechu odpočívat ešte 30 minút, aby nakysli. Pred šupnutím do vyhriatej rúry na 200 stupňov ich ešte posypeme troškou sezamu a upečieme doružova.

    Pogaca - Turecko - obrázok 5
  6. 6

    Podávame s čiernym alebo iným čajom.

    Pogaca - Turecko - obrázok 6

Diskusia k receptu

angast
Dnes boduješ. Ďalšie výborné jedlo od teba ,ktoré si určite upečiem
Vyzerá to parádne a naplniť sa môže rôznymi plnkami. Ďakujem.
mariamka
plundrove cesto robievam, ale nasladko, toto je velmi zaujimave, to by nam chutilo.. ukladam :)
archaa
@angast : si zlatá, ďakujem! určite si môžeš pri plnke zaexperimentovať, budem sa tešiť :)
archaa
@afataga : Tamto vyzerá na nejaký bosniansky chlebík, ktorý tam tak volajú...zaujímavý je
angast
áno , máš pravdu ,súhlasím s tebou - som zlatučký :-))))))
archaa
uff angast, si zlatúčký havko...no tak čo už...nestíham sledovať kto je čo je, za čo sa opäť veeeeľmi ospravedlňujeeem
angast
nič sa nestalo Slavka , nemáš sa za čo. Už sa mi to stalo viackrát.
cesminaz
su velmi peknucke..chutnucke... ;-) @archaa myslis tou paprikovou pastou AYVAR? -alebo len niaku obycajnu paprikovu pastu?
archaa
@angast : dakujem, hádam si to zapamätám do budúcna, ale žiadne chytáky, oki: :D :D :D
archaa
@cesminaz : dakujem krásne a nie papriková pasta je ako paradajkový pretlak, len nie z paradajok ale z paprík :D nie je to ayvar...
archaa
dakujeeeem a keby som mohla tak vás všetkých ponúknem :)
salinka
Tie tvoje slimáčika sa tvária chrumkavo....hneď by som sa ponúkla:-)
vierutt
Júúúj, tie sú krásne, páči sa mi kombinácia feta syra s paprikovou pastou
samanka
ukladám, na slano som ešte nerobila...len mi prosím @archaa vysvetli ten 3 cm vysoký kruh, ja keď robím croissanty, tak vaľkám cesto na max. 0,5 cm, 3-centimetrovú výšku si neviem predstaviť...
ochino
wau-ozaj sú krásne a určite aj chutné-recept je tiež pomerne jednoduchý-zvládnu to aj chlapi-niekedy to vyskúšam ked budeme mať u nas vnučatá-oni majú z toho ešte vačšiu zábavu...inak nick archaa mi znie na mladú ženu dosť staro-ale asi máte niekoho v Turecku kde objavili Noemovu archu-pridávam link:



 www.b-a-n.cz/truhla-smlouvy/neuveritelny-nalez-pod-g...

zdravím a prajem pekný deň...
manya
zaujal ma tento recept, ale 3 cm hrubé cesto sa mi nezdá, nebude to preklep?
archaa
cesto sa má vyváľať ta trocha hrubší kruh ako sa váľaju crossanty, toto sú pagáče. Ja vždy váľam tak na 1,5cm...upravím v recepte.
ďakujem všetkym a @ochino : archaa nick ma sprevádza už niekoľko rokov...asi od nežnej revolúcie...a znamenal pre mňa novú nádej a začiatok, i to, že všetci sme tu na jednej lodi :)
archaa
a ospravedlňujem sa, bola tam chybička-preklep...chcela som napísať že cesto vyváľame na 1 až 3cm kruh,tj niečo v tom rozpätí medzi 1 a 3 cm...vznikol z toho 1(jeden)3cm kruh a tak som to už opravila aby to bolo jasnejšie na 1,5-2cm...to bude tá správna hrúbka akú váľam ja...takže ospravedlňujem sa ešte raz
pivonka
A j som piekla tretiu pogaču podľa @nazarbon čuk, ale skúsim aj tvoju (keď sa mi zahojí ruka), akurát dám namiesto paprikovej pasty kúsok rajčiny. To už bola moja vlastná inovácia a tak sa mi to osvedčilo, lebo feta syr sa s rajčinami ľúbi. Výborný recept, lístkové naslano je super.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha