Pogaca - Turecko

Autor receptu: archaa

Pogaca sú výborné s plnkou, ale aj samotné, bez plnky, ako pečivo napríklad na raňajky s čiernym čajom.

12
porcií
90 minút
príprava
15-20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Vymiesime si cesto obvyklým spôsobom( ja som použila pekáreň) a necháme ho hodinku kysnúť na teplom mieste.
  2. Potom ho rozdelíme na 10 častí a z každej vyformujeme guličku, ktorú vyváľame na pomúčenej doske na placku a potrieme ju roztopeným maslom.
  3. Postup s dalšími deviatimi guličkami opakujeme, placky potierame maslom a vrstvíme na seba, kým cesto nespotrebujeme.
  4. Tento “komínček” z cesta zľahka vyváľame na jeden asi 1,5-2cm hrubý kruh, ktorý nakrájame na trojuholníky. Na širšiu čast trojuholníka navrstvíme 1 ČL plnky a zrolujeme smerom ku špicu, čím nám vznikne malý rožtek. Potrieme ho rozšľahaným žltkom a uložíme na plech s papierom na pečenie najlepšie špicom nadol. Takto naplníme a zrolujeme všetky trojuholníčky.
  5. Na plech ich ukladáme v dostatočnej vzdialenosti, pretože ešte narastú. Takto potreté žltkom ich necháme na plechu odpočívat ešte 30 minút, aby nakysli. Pred šupnutím do vyhriatej rúry na 200 stupňov ich ešte posypeme troškou sezamu a upečieme doružova.
  6. Podávame s čiernym alebo iným čajom.