Placky s medvedím cesnakom fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 28. marca 2015
Placky s medvedím cesnakom (fotorecept)
Foto: mariamka

Jednoduché nekysnuté placky obohatené medvedím cesnakom. Vhodné ako príloha k polievkam, nátierkam, samostatne.

16 ks
porcií

Suroviny

4 dl
2 dl
1,8-2 dl
1/2 ČL
2 - 3 PL (olivový, sézamový)
Na potieranie cesta:
 olej olivový, rastlinný, maslo
Na vyprážanie:
 olej
Náplň:
2 - 3 hrsť




Postup

  1. 1

    V pôvodnom recepte boli čisto z hladkej múky, ja som miešala so špaldovou. Vodu lejte postupne, každá múka inak saje. Cesto zvládla pekáreň. Ak miesite ručne, tak aspoň 10 minút, aby bolo cesto vláčne a mäkké. Necháme ho odpočívať 20 minút pod utierkou alebo kastrólom.

    Placky s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po oddýchnutí z cesta utvoríme šúľok a rozdelíme na časti cca po 2-3 cm, mne vyšlo zhodou okolností 16 kúskov presne ako v pôvodnom recepte. Teraz ideme na tú mravenčiu prácu. Každý kúsok rozgúľame takmer natenko, natrieme masťou, posypeme nakrájaným medvedím cesnakom a zgúľame najprv do roládky, pekne zľava doprava.

    Placky s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    A potom každú roládku po dĺžke do slimáka. Slimáčiky opäť zakryjeme utierkou a necháme odpočívať 20 minút.

    Placky s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pred vyprážaním každého slimáka stlačíme dlaňou a rozgúľame natenko na cca 0,3-0,5 cm. Zaujímavé, že už vôbec nebolo treba podsypávať, ani to nie je žiaduce, nech sa múka zbytočne neprepaľuje. Vyprážame nasucho alebo na troške masti/oleja na panvici z oboch strán. Moje boli málo slané, tak som ich ešte po upečení z jednej strany solila.

    Placky s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na servítku ani nie je treba dávať, ani zakrývať, sú výborné mäkkučké. Iba ak nezjete, samozrejme zakryť a uzatvoriť, nech neobschnú.

    Placky s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ako som už písala, výborné boli ako príloha k maslovej zemiakovej polievke od Mijaity.

    Placky s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Alebo k hubovej praženici s medvedím cesnakom. Viem si ich predstaviť s hocijakou nátierkou, dipom. Nechajte sa inšpirovať, keďže je sezóna :)

    Placky s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

motyka
Toto je pre mňa novinka. Môžu byť výborné. Dnes sa chystáme na medvedí cesnak, tak to určite vyskúšam. A zároveň uvažujem, že si to nejako zjednoduším. Mám ešte prosbu - na ako tenko to treba rozvaľkať? I v prvom i v druhom prípade ? Už si predstavujem tú chuť a mám slinky na jazyku, takže idem raňajkovať. Nemala som tu tvoju stránku do raňajok otvoriť.
luss44
idem hned aj urobiť, všetko mám, hubovo-zemiaková polievka sa už varí. Ako dobre že som to tu otvorila :)
mariamka
tesi ma zaujem a pochvaly :) @ methi , @ caterina , @ luss44 , @ klukodvody , @ viera1 , @ danielas a @ dalsi :))
luss44
tak @mariamka hlásim, placky vyskúšané a výborné. Boli ako príloha k polievke, mne chutia aj samotné. Vdaka za rcp, dalšie do mojej zbierky placiek :)


mariamka
normalne interaktivne varenie!! @luss44 si neskutocna aktivna zienka, co slovo, to skutok! mam radost za taku krasu odozvu! na zdravie,, nech sluzi :)
1x luss44
evusik
krásny recept :-) medvedí cesnak máme na záhrade tak vyskúšam...
luss44
@klukodvody , uložím si fotku do schránky google, kliknem na ňu pravou myškou, vyberiem ponuku Otvoriť na novej karte, tam skontrolujem či link končí .jpg, skopírujem link cez ctrl+c a vložím fotku do komentára cez ctrl+v. Dá sa to aj inak, mne sa najviac osvedčila táto cesta. Tiež mi to nejaký čas trvalo, nie som nejak zbehlá v týchto veciach :)
klukodvody
luss44 děkuji a myslím že jsi potěšila více lidí ještě jednou díky .
mariamka
dobre pise @luss44 ,, ale tam treba mat registraciu, co ja moc nemusim, su aj ine stranky na upload fotiek bez registracie, vzdy je podmienka, aby obr. v html adrese koncil na ".jpg" ,, komplikovana tato Varecha :)) a ze ju mame radi :))
cesminaz
tento tvoj recept mi prisiel na zavolanie @mariamka :-) Mam doma este medvedi cesnak a prave dnes som rozmyslala,ze co s nim spravim.A nato uvidim tvoje placky! ...placky mame radi,takze uz je rozhodnute, co bude zajtra k obedu ;-) Vdaka @mariamka zajtra sa ozvem :-)
afataga
dobry napad, moj mackovy cesnak este len vylieza zo zeme, musi pockat par dni na tu omamnu chut a vonu
klukodvody
@redakcia děkuji pěkně už ho uložený a vyzkouším ,odpovím a poděkuji přes ten e-mail a dám vědět ještě jednou děkuji .
alena45
naozaj krásny recept. Keby som dnes nerobila 4 plechy pizze, tak zajtra spravím kľudne tieto placky, ale múčneho mám dosť. Medvedí cesnak mám, budem robiť pomazánku cesnakovú, len namiesto obyčajného cesnaku dám pomixovaný medvedí, má potom takú krásnu jedovatú farbu. Takže odkladám, možno ešte o týždeň nejaký bude.
jarunka
Ja mozem len snivat o recepte s medvedim cesnakom, nevie ani ako vyzera a tu ho asi nenajdem. Mozem len ticho zavidiet. Placky su super
havino
no by som si hned jednu dala, medvedí mi rastie v záhrade za tujami, na to čo spotrebujem za čerstva bude stačiť, takže nejdem písať, že urobím, ale myslím, že urobím, dobre si vymyslela, dobre vyzerajú
cucka
placky pekné a mať tak medvedí cesnak, závidím vám
cesminaz
@jarunka @cucka ..dievcata ved ani ja som nenazbierala na prechadzke! Kupila som ho v Lidli :-) predavaju zabaleny po 100g.Kupila som bola 2 balenia,1som uz strovila a z druheho budu dnes placky ;-P
nehulik
Tie placky su uzasne robila som ich vcera aj dnes :-)))) davno som tu neobjavila takyto fajnovy recept :-) jednoduche, lacne ale trosku pracne :-) ale ta chut stoji zato
@mariamka ja som si to trochu zjednodusila a cesto som rozdelila nie na 16 ale 2 casti vyvalkala natenko naplnila a zlozila ako roladu a krajala slimacikov ;-)
mariamka
ja, ze tu podakujem, diskusia skoncila,, a tot varechacka akcna mi taku radost robi @nehulik :)) ze az repete?! to ma tesi,, ja som isla podla povodneho receptu, ze co to da, ale niet nad zlepsovaky, super! mam radost :)
cesminaz
takze mila @mariamka hlasim sa.. Placky upecene,dala som 1,5kl soli,su velmi chutne,deti velmi chvalia :-) Mne vyslo z cesta 14 ks malickeho cesta,potom som jedno vyvalkala a zdalo sa mi hrozne male..zacala som rozmyslat..A tak som dala znova 2-2 cesta dokopy a spravila 7 väcsich placiek ;-P Ony tie placky ani takto neboli velmi velke,mali 15cm-pre info som ich odmerala :-)) ..podla mna presne dost velke,nech sa lisia trocha od inych placiek ;-) Nabuduce spravim duplu,alebo triplu lebo toto tvoje mnozstvo je len na "kostovku" kazdemu pod jeden zub ;-)) takze vdaka @mariamka

vladkaku
klukodvody , my tiež nemáme v našom okolí medvedí cesnak. Tak sme od priateľov cibuľky poprosili a hneď ho minulý rok zasadili v prírode (v tôni, pri vode) ... a heuréka - urodilo saaaa, tento rok trhať nebudeme, necháme rozmnožiť... možno krby ste skúsili??? Za pokus to stojí. Prírode to neublíži, skôr naopak, niečo pre ňu urobíte...a aj pre seba :-)
marika21
@vladkaku cesnak listy môžeš trhať všetk tento rok, len cibuľky nevytiahnuť zo zeme. Ak sa vytiahne strčiť naspäť do zeme. Aj cibuľky sa môžu konzumovať po celý rok. Listy len do kvitnutia kvetu.
marika21
Dobré placky. Teším sa, vyskúšam. U nás na zahrade, vedľa záhrady sa dá kosiť medvedí cesnak. KK5*
mariamka
@cesminaz no tak su neskutocne! krasne na pohlad take "tučky" bodaj by ich bolo 16! :)) a tvoj navod, rovno matematicky vzorec :) som rada, ze niekto sa odhodlal a este ta pekna odozva, deti su vzorka :) diky moc!
cesminaz
@mariamka :-)))))) ..tak to si ma takto zrana super rozosmiala!!! Neboli az take tucky ako sa to zda,mali hrubku asi 5mm..cize presne dobre ;-) Polozila som ich takto naprostred stola a trhali sme si znich..Ked si znej odtrhnes to chuti inak,nez ked si vezmes do ruky 1celu placku a hryzies do nej ;-)) ..raz vyskusaj!
mariamka
.)) kazdu placku trham,, co si o mne myslis?? predsa dama :)
salinka
Ďalší medvedí recept, čo som zmeškala:-( Skúsim to s cesnakom naloženým v oleji.
cesminaz
Milá @Mariamka znova som robila tieto tvoje skvelé placky.No tento rok som medvedí cesnak zmeškala,takže som to vymyslela inak..Namiesto medvedieho cesnaku som nakrájala čerstvý zelený cesnak/listy zo záhrady ;-) A musím povedat,ze placky boli aj s ním skvelé! Robila som z 1a 1/2 dávky placky velké ako palacinka.My radi trháme :-) Vysli mi 10ks.Este raz dakujem a pozdravujem ;-P


mariamka
@Cesminaz (10.6.2017 13:05)

Cesminka mila, potesenie na mojej strane, kto by uz teba predcil??! :) je mi potesenim, ze si vygulala tieto placky v inovovanej verzii, bola dobra sezona na medv. cesnak, ale kazda alternativa vitana, su krasne!
mijaita
@Mariamka take se hlásím! Dnes upečené ke společnému obědu s kámoškou. K nim čočková, zelná polívka, vynikající oběd a placky i samotné. Mám "medvěda" v sádle rozpuštěném, na mrazáku v krabičce, tak to bylo víc než jednoduché pro mě. Nakonec jsem placky potřela medvědím máslem. Ano, další placky do plackového portfolia, díííik!


mariamka
@Mijaita (18.7.2017 15:26) Mijaita, vyzeraju fantasticky! aj som sa cudovala, kde si nabrala cesnak, lebo mrazeny sa velmi nehodi, ale v masti! to je ine žúžo, dakujem pekne za vyskusanie aj lakave fotky, vratane polievky, normalne Vianoce :) na zdravie a dakujeeem

mijaita
@Mariamka mam medvedi cesnek i jen na mrazaku bez sadla. Nadrobno pokrajeny, v zipovych saccich na tenkou placicku. Uloupnu kdykoliv a zda se mi stale super. Medvedi maslo a mam i rozpustene sadlo s trochou oleje a v tom nadrobno listky cesneku. Vsechno se hodí, rada ho pouzivam. Takova cesnecka ze susenych hub a medvediho cesneku nema chybu! A priste k ni udelam jeste tve placky :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia