Kivi zákusok
Kivi zákusok

Pistáciové kivi rezy so šľahačkou fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 27. apríla 2019

Opäť jeden recept, ktorý som si sama poskladala podľa svojej fantázie. Korpus je z pistáciového pudingu a plnka z kivi a na vrchu šľahačka. Mohla by som ich volať aj jarné rezy.

20
porcií
50 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
180 g
180 g
6 PL horúca
2 bal.
1 KL
na špic noža
Plnka:
1 kg čerstvé
100 ml
1 bal.
Na vrch:
400 ml (33 %)
2 bal.
1 PL
Zelená šľahačka na zdobenie:
1 bal
250 ml
2 PL
1 KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vajcia s cukrom som vymiešala do peny.

    Pistáciové kivi rezy so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku, pudingy, prášok do pečiva a sódu som zmiešala a preosiala na 3x do cesta a opatrne vmiešala.

    Pistáciové kivi rezy so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plech 27x37 cm som vystala papierom na pečenie, cesto som vyliala a zarovnala.

    Pistáciové kivi rezy so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekol sa 10 minút. Potom som ho nechala chladiť na mriežke. Ihneď ešte za horúca som stiahla kožu.

    Pistáciové kivi rezy so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým sa korpus chladil, ošúpala som kivi.

    Pistáciové kivi rezy so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kivi som nakrájala na malé kocky a dala variť do rajnice s jednou lyžicou cukru. Ak je ovocie dostatočne sladké, nepridávajte už cukor.

    Pistáciové kivi rezy so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vo vode som rozmiešala pistáciový puding...

    Pistáciové kivi rezy so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...a pridala som ho k mäkkým kivi a miešala do zhustnutia.

    Pistáciové kivi rezy so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Z korpusu som odstránila papier na pečenie a uložila na podnos. Horúcu kivi plnku som naložila na postupne na korpus, najprv uložím prvú tenšiu vrstvu, aby stuhla.

    Pistáciové kivi rezy so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Keď prvá vrstva stuhne, uložím zbytok plnky a nechám na stole vychladnúť, teda stuhnúť, až potom ju uložím do chladničky. Len na poriadne vychladnú plnku je možné natierať šľahačku.

    Pistáciové kivi rezy so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Zákusok nechám v chladničke 4 hodiny a potom vymiešam smotanu s cukrom a Smetafixom a uložím na plnku. Hrebeňovou stierkou robím vlnky, pretože ešte vrch budem zdobiť. Opäť vložím koláč na celú noc do chladničky.

    Pistáciové kivi rezy so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na druhý deň zákusok krájam horúcim mokrým nožom na rezy až potom zdobím. Pripravím si zelenú šľahačku s pridaním pistáciového pudingu. Najprv pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou vytvorím ruže, ktoré predstavujú listy kvetu až potom dozdobím bielou šľahačkou, ktorá predstavuje kvety. Prajem vám dobrú chuť.

    Pistáciové kivi rezy so šľahačkou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

37 komentárov k receptu
Poskladať si to síce poskladala, ale jadierka v tej kivi plnke nemôžu byť chutné, šľahačková plnka tiež nevyzerá najlepšie, máš ju nejakú hrčkavú a spomínané ruže sú len akési kôpky hmoty.
Gerberka, Ty si vyberáš z kivi jadierka? Až teraz som si uvedomila, že sa to aj rýmuje. Zákusok je naozaj veľmi pekný a iste aj chutný - aj farbou ladí s jarnou prírodou - dokonalosť ako vždy milá Izka.
@Gerberka :
1. Neprzni mi moje obľúbené kvety.
2. Ak ti vadia jadierka v kivi, investuj do novej protézy.
3. Nie som chemik. Ani šľahačková. No logika nepustí. Šľahačka sa pôsobením tepla roztápa. Stužovače nepomôžu. Ergo: ani kozy nemáš po štyridsiatke tak pevné ako v dvadsiatke. Buď k šľahačke milosrdná.

@Izabella929 : Kiwi mám rada. Aj so semienkami. Vynechám šľahačku. Ale základ sa mi páči. Dnes je Jarmily (= máti.) Chce to niečo ľahké. Mám špekulavý deň. Cesto potriem jemným tvarohom. Kiwi skúsim zaliať želatínou.
Krásne a efektné rezy ako vždy!!!
Keď dávaš dole papier, na ktorom sa piekla piškóta, ako to robíš? Obracať celý rez sa mi zdá drastické a môže sa polámať. Prezraď tajomstvo. :-)
Recept ukladám do KK.
@marienka44 , neviem prečo máš s tým problém, keď je korpus dobre upečený, stiahnem za horúca z neho kožu, obrátim ho a stiahnem z neho aj papier na pečenie..ak sa ti to nedá, používaj dve rovnako veľké podnosy, obráť si korpus stiahni papier a za pomoci podnosu si ho zase obráť nazad...mne sa zatiaľ nepolámal žiaden korpus...isté je že treba s verím, že som ti pomohla..
Určite výborný rez,aj pekný! Nevedela som že existuje pistáciový puding.To je tak keď človek nechodí na nákupy a donesie sa len to čo je napísané...:-(
Ďakujem Izka !!!
@lenuckaaa ,pečiem pre tých, ktorých milujem a nie pre ovácie...nepečiem za tvoje, ale za svoje peniaze...ukázala som aj iný variant tohoto zákuska,a iste vidíš, ze korpus tohto je celkom iný..ovácie môžeš prežívať aj ty ak zdvihneš svoj lenivý zadok..napokon sa teším, že je tu aj vlaňajší zákusok aspoň vidieť aká som kreatívna..a ty sa zabávaj na iného účet..nie na môj!
@Izabella929 (30.4.2019 16:35)

napokon sa teším, že je tu aj vlaňajší zákusok aspoň vidieť aká som kreatívna..a ty sa zabávaj na iného účet..nie na môj

ukázala som aj iný variant tohoto zákuska,a iste vidíš, ze korpus tohto je celkom iný.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
V recepte je na korpus zo dňa 28. júla 2018 13:31 použitá 180gr. múka hladká špeciál, plus 4pl. olej a v recepte zo dňa 27. apríla 2019 12:06 je na korpus použitá 180gr. múka polohrubá výberová bez oleja. Gramáž ostatných rovnakých surovín je v oboch receptoch rovnaká. Tvrdenie, že korpus je celkom iný je v prípade zmeny typu múky trochu zavádzajúce. Pod úvodnou fotografiou píšeš: Opäť jeden recept, ktorý som si sama poskladala podľa svojej fantázie. Týmto užívateľov zase uvádzaš do omylu, akoby išlo o novinku. Ja si na korpusy múky kombinujem pšeničné so pšeničnou bielou špaldovou a špaldovou celozrnnou v rôznom pomere a nerobím z toho nejakú vedu. Naopak, ty sa zabávaš na účet užívateľov Varechy, ktorí ti veria vo všetkom čo napíšeš.
@Lenuckaaa (1.5.2019 19:14)

a na tebe sa zabávať nedá
ty nemôžeš byť žena
satan-je mužského rodu
a ty si sa dostal-dostala do bodu zlomu
keď meno človek neznie hrdo..

toto tu bolo pred rokmi pod receptami @pusta
atmosféra hustá

žeby znova..??
je pre takéto vyrývačské ľudské ZLO nemám pochopenia slová..
zakázať ..!!vstup na portál zakázať..!!
bo neriešiš nič-v posunutí receptov do vyššej kvality
len rýpeš
@Lenuckaaa a @Gerberka : nové tváre na Vareche .Prišli ste sa učiť variť,získať poznatky a pridať recept,ktorý tento kolektív obohatí,poteší? Lebo @Izabella929 tu už pár rokov uverejňuje skvelé recepty a od nej pochytíte mnohé grify v pečení,aj varení.Ak chcete len neproduktívne kritizovať, Varecha nie je to pravé orechové.Pozitívna kritika vylepší recept,ale rýpanie tu nie je vítané.
@Frezia68 (1.5.2019 22:15)
Inteligentne a zrozumitelne podane vysvetlenie. Takych a im podobnych sme si tu uz za tie roky zazili…….. neurekom ;-)
Ale Hviezda bola len jedna! Ne, dve.

Pridaj komentár k receptu: