Foto: huta
tortu pripravovala moja mamka , ako deti sme sa na tortu tešili na Vianoce , a teraz sa tešia moje deti ,keď ju pripravím.
30 minút
príprava
príprava
Postup
-
1
Vymiešame žltky s maslom a cukrom ,pridáme smotanu a pomleté vl. orechy.
- 2
do tortovej formy , naukládame piškoty, a zalejeme plnkou, postupne striedame piškoty a plnku
- 3
na vrch torty môže sa poliať čokoladovou polevou.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Neviete, kto má recept na piškóty?
ja robím vždy bez vajec, a dávam kyslú smotanu....tá tam chutí lepšie :D
piskoty,marhule konzerva -zavarane.,nakrajame na piskoty aj so stavou,uvarime cokoladovy puding, vsetko to polejeme pudinkom a nechame stuhnut na chladnom mieste,navrch dame slahacku a môzeme jest priamo z misy.Pre dospelych sa môze poliat aj madlovym likerom,.
Na velku noc rada robim vajecny liker s vodky alebo rum,.
ma niekdo nieco podobne? Vyskusam, Dakujem.
v jednej z mojich KK je recept na piškóty ale priznám sa nemám ho vyskúšaný
2 vajcia, 10 Dg prášk. cukru, 4 PL vriacej vody, 10 Dg hrubej múky, 1 dl mlieka, 10 g amónia
Celé vajcia miešame s cukrom asi 1/2 hod., pridáme mlieko v ktorom je rozmiešané amónium a múku. Vypracujeme cesto, ktoré necháme cez noc stáť, ráno ho premiesime, vyvaľkáme asi na hrúbku 1/2 cm, formičkou vykrajujeme piškóty, dáme na vymastený plech a upečieme.
Ak sa preň rozhodneme, želám, aby sa vydaril
Štamperlíkové piškóty
štamprlík = 5 cl, 2 vajíčka 2 štamperlíky práškového cukru 8 štamperlíkov polohrubej múky 1 zarovnaná mokka kávová lyžička Salajky 1 vanilkový cukor
Vajíčka vymiešame s cukrom do penista. Primiešame múku zmiešanú so Salajkou. Vypracujeme tuhé cesto, necháme ho stáť asi 4 - 6 hodín.Potom vyvaľkáme cesto na hrúbku 0,5 cm a štamprlíkom vykrojíme piškóty. Položíme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme pomocou pierka vlažnou vodou, aby sme odstránili prebytočnú múku z povrchu. Pozor, nesmiete ich veľmi namočiť.Pečieme vo vyhriatej rúre na 190°C asi 5 - 6 minút. Ešte teplé zložíme z plechu a necháme vychladnúť. Nečakajte, že z vrchu zhnednú. Budú jemne hnedasté zo spodu, ale zvrchu budú biele. Sú tvrdšie ako piškóty z obchodu. Sú vhodnejšie potom aj na všelijaké nepečené zákuzky zo smotany.Skladujeme v plechovej nádobe v chlade (nie v chladničke) najviac 5 dní.
Poznámka: nedoporučujem Salajku zamieňať za sódu bikarbónu alebo prášok do pečiva.