Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept)

Autor receptu: babina49

A mám tu zasa rýchly,nenáročný,sladký obed.Toto mi poradila moja svokra,keď som sa ako mladá učila variť. Keď jej zostala zemiaková kaša od hlavného jedla,tak vždy z nej urobila na druhý deň pirohy.Buď tvarohové,makové,alebo s opraženou strúhankou - tie sme si obľúbili najviac. A samozrejme netreba tam pridať nič, iba múku a soľ.Ani vajce nedávam,potom by boli tvrdé.Takto sú aj na druhý deň makké.Skúste a budete spokojné.

Suroviny

Postup

  1. do zemiakovej kaše pridám trochu soli a polohrubú múku,(vajce netreba,ja nedávam nikdy) a zamiesim cesto ,nie tvrdé,vláčne,aby sa nelepilo.
  2. pokrájam si ho na menšie bochníčky
  3. rozvaľkám,tie cestíčka mám menšie,tak mi to vyhovuje
  4. takto tenko rozvaľkám
  5. pomocou lyžice polovicu cesta plním lekvárom a druhou polovicou to preložím
  6. prstami si pretlačím línie,aby sa to dobre spojilo a potom to pokrájam radielkom.Ukladám si to na pomúčený tanier,aby sa mi to nepolepilo
  7. z tohoto množstva som zaplnila štyri taniere
  8. vyvárala som to v trochu osolenej vode. Keď prirohy vyplávali na povrch,vyberala som ich
  9. prepláchla som ich v studenej vode
  10. omastila ich olejom,lebo masť by stuhla a pri naberaní by sa pirohy potrhali
  11. strúhanka sa opráža na úplne suchej panvici,ale ja dávam jednu ČL oleja a tak opražím
  12. strúhanky asi toľko
  13. vychladnutú opraženú strúhanku zmiešam s práškovým cukrom-podľa chuti
  14. strúhankou neposypem všetky pirohy,lebo by zvlhla.Každá porcia sa po zohriatí v mikrovlnke posype na tanieri,strúhanka zostane chrumkavá. A možeme papať - dobrú chuť.