Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept)
Autor receptu: babina49
A mám tu zasa rýchly,nenáročný,sladký obed.Toto mi poradila moja svokra,keď som sa ako mladá učila variť. Keď jej zostala zemiaková kaša od hlavného jedla,tak vždy z nej urobila na druhý deň pirohy.Buď tvarohové,makové,alebo s opraženou strúhankou - tie sme si obľúbili najviac. A samozrejme netreba tam pridať nič, iba múku a soľ.Ani vajce nedávam,potom by boli tvrdé.Takto sú aj na druhý deň makké.Skúste a budete spokojné.
Postup
- do zemiakovej kaše pridám trochu soli a polohrubú múku,(vajce netreba,ja nedávam nikdy)
a zamiesim cesto ,nie tvrdé,vláčne,aby sa nelepilo.
- pokrájam si ho na menšie bochníčky
- rozvaľkám,tie cestíčka mám menšie,tak mi to vyhovuje
- takto tenko rozvaľkám
- pomocou lyžice polovicu cesta plním lekvárom a druhou polovicou to preložím
- prstami si pretlačím línie,aby sa to dobre spojilo a potom to pokrájam radielkom.Ukladám si to na pomúčený tanier,aby sa mi to nepolepilo
- z tohoto množstva som zaplnila štyri taniere
- vyvárala som to v trochu osolenej vode. Keď prirohy vyplávali na povrch,vyberala som ich
- prepláchla som ich v studenej vode
- omastila ich olejom,lebo masť by stuhla a pri naberaní by sa pirohy potrhali
- strúhanka sa opráža na úplne suchej panvici,ale ja dávam jednu ČL oleja a tak opražím
- strúhanky asi toľko
- vychladnutú opraženú strúhanku zmiešam s práškovým cukrom-podľa chuti
- strúhankou neposypem všetky pirohy,lebo by zvlhla.Každá porcia sa po zohriatí v mikrovlnke posype na tanieri,strúhanka zostane chrumkavá. A možeme papať - dobrú chuť.