Foto: sracz
Toto je guľáš, všetko pred tým to boli zemiaky s mäsom! Tak ma pochválil jeden z pánov akademikov. Čo kuchárka/kuchár, to iný zaručene najchutnejší Zobraziť celý popisToto je guľáš, všetko pred tým to boli zemiaky s mäsom! Tak ma pochválil jeden z pánov akademikov. Čo kuchárka/kuchár, to iný zaručene najchutnejší a „najsamlepšejší“ guľáš. Aj ja ich mám zopár odskúšaných. Dovoľujem si pridať variant s čiernym pivom. Vidíte! … a experimentujeme podľa značiek! Varil som aj s tmavým „Zlatým bažantom“, u susedovcov na Morave i v Čechách je značiek požehnane. Manžel mojej skoro až sestričky Ágiky, obľubuje belgické „Leffe“ a aj vy si určite nájdete to svoje „naj“!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
150 - 200 g |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
2 - 3 ks |
|
1200 - 1500 g (krk, predné, nožina) |
|
podľa chuti |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
2 - 3 PL |
|
1 ks |
|
2 - 3 ks (feferónka) |
|
1 - 2 ks |
|
3 - 4 strúčiky |
|
300 - 500 ml |
|
podľa možností krajce |
|
Postup
-
1
slaninu som pokrájal ~ na 20x20x40 mm „klátiky“, následne ju vyškvaril, pridal bravčovú škvarenú masť, kukuričný olej a vsypal 3 väčšie postrúhané červené cibule (strúhanie mi ide rýchlejšie ako krájanie) a orestoval; na tomto cibuľovom základe som nechal do „biela“ udusiť na ~ 35x35 mm kocky pokrájané hovädzie medzirebrové mäso (pokiaľ by som ho nemal, použil by som buď predné, z krku, či z nožiny „môčingu“); potom som „zatiahnuté“ mäso
-
2
okorenil čerstvo mletým čiernym korením (čMČK), mletou sladkou paprikou (PL), klobásovo-guľášovou zmesou z Komárna (ML), zmesou koreninovej zeleniny vlastnej výroby (PL) a obohatil 3 PL pikamtného kápiakrému à la moja predobrá sladká mamka, po premiešaní
-
3
som 3÷5´ nechal „zladiť chute“ a vložil pokrájané jalopiños, zelenú mäsitú papriku a šťavnatú paradajku, zamiešal, dochutil soľou a teraz už, bez „vyrušovania“, mäso varil dobrú hodinku, kedy získalo požadovanú konzistenciu
-
4
až teraz som do šťavnatého mäsa pretlačil 3 väčšie strúčiky cesnaku, premiešal a zalial čiernym pivom „St. Pauli girl“; žiaľ čierny „Zlatý bažant“ z Hurbanova sa z tunajších obchodov už dávno minul. Napodiv bol podstatne drahší, ako slávna „Plzeň 12_tka“, čo vysoko pozdvihlo moje národnostné cítenie!!! Ja som použil ⅓_vé balenie, ale nič by sa nestalo, keby bolo aj ½ litrové; guľášový základ som nechal asi 10÷12´ „prebublať“ s pivom a hotovo
-
5
zakusovali sme ho „burkovčiakom“ domáceho chlebíka a ako by poznamenala moja milovaná švagrinka Naďka z Pavlůvek, Velké Pavlovice na južnej Morave, „gulášek sme fofrem snědly velikó lžečkó“ (rodom totiž pochádza z Hané)
Diskusia k receptu