Pikantný guláš na čiernom pive (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Toto je guľáš, všetko pred tým to boli zemiaky s mäsom! Tak ma pochválil jeden z pánov akademikov. Čo kuchárka/kuchár, to iný zaručene najchutnejší a „najsamlepšejší“ guľáš. Aj ja ich mám zopár odskúšaných. Dovoľujem si pridať variant s čiernym pivom. Vidíte! … a experimentujeme podľa značiek! Varil som aj s tmavým „Zlatým bažantom“, u susedovcov na Morave i v Čechách je značiek požehnane. Manžel mojej skoro až sestričky Ágiky, obľubuje belgické „Leffe“ a aj vy si určite nájdete to svoje „naj“!

6-8
porcií
12-15 minút
príprava
90-120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. slaninu som pokrájal ~ na 20x20x40 mm „klátiky“, následne ju vyškvaril, pridal bravčovú škvarenú masť, kukuričný olej a vsypal 3 väčšie postrúhané červené cibule (strúhanie mi ide rýchlejšie ako krájanie) a orestoval; na tomto cibuľovom základe som nechal do „biela“ udusiť na ~ 35x35 mm kocky pokrájané hovädzie medzirebrové mäso (pokiaľ by som ho nemal, použil by som buď predné, z krku, či z nožiny „môčingu“); potom som „zatiahnuté“ mäso
  2. okorenil čerstvo mletým čiernym korením (čMČK), mletou sladkou paprikou (PL), klobásovo-guľášovou zmesou z Komárna (ML), zmesou koreninovej zeleniny vlastnej výroby (PL) a obohatil 3 PL pikamtného kápiakrému à la moja predobrá sladká mamka, po premiešaní
  3. som 3÷5´ nechal „zladiť chute“ a vložil pokrájané jalopiños, zelenú mäsitú papriku a šťavnatú paradajku, zamiešal, dochutil soľou a teraz už, bez „vyrušovania“, mäso varil dobrú hodinku, kedy získalo požadovanú konzistenciu
  4. až teraz som do šťavnatého mäsa pretlačil 3 väčšie strúčiky cesnaku, premiešal a zalial čiernym pivom „St. Pauli girl“; žiaľ čierny „Zlatý bažant“ z Hurbanova sa z tunajších obchodov už dávno minul. Napodiv bol podstatne drahší, ako slávna „Plzeň 12_tka“, čo vysoko pozdvihlo moje národnostné cítenie!!! Ja som použil ⅓_vé balenie, ale nič by sa nestalo, keby bolo aj ½ litrové; guľášový základ som nechal asi 10÷12´ „prebublať“ s pivom a hotovo
  5. zakusovali sme ho „burkovčiakom“ domáceho chlebíka a ako by poznamenala moja milovaná švagrinka Naďka z Pavlůvek, Velké Pavlovice na južnej Morave, „gulášek sme fofrem snědly velikó lžečkó“ (rodom totiž pochádza z Hané)