Foto: pusta
Kúpila som pekný mangold zo zvedavosti, ešte som ho nerobila, vraj je podobný špenátu, vyskúšala som,niečo na tom naozaj je. Spravila som dusený mangold Zobraziť celý popisKúpila som pekný mangold zo zvedavosti, ešte som ho nerobila, vraj je podobný špenátu, vyskúšala som,niečo na tom naozaj je. Spravila som dusený mangold na pikantný spôsob a je výborný, veľmi nám chutil.
porcie
príprava
na 80-90 °C
Postup
-
1
Pripravila som mangold.
-
2
Odrezala som z listov hrubé konce dole, umyla som ich a nechala na cednílu odkvapkať z vody.
-
3
Z listov mangoldu som povykrajovala silné rebrá, a pokrájala som ho na hrubé prúžky.
-
4
Očistila som cesnak a pripravila som pálivú červenú čerstvú papriku, cesnak som pokrájala na plátky, papriku na krúžky.
-
5
Na rozohriatom oleji som orestovala pálivú papriku,...
-
6
..pridala som pokrájaný mangold, restovala som ho na strednom plameni,...
-
7
...ked zavädol a značne sa zmenšil jeho objem, pridala som plátky cesnaku,...
-
8
..ktoré som restovala len krátko, kým sa pekne rozvoňal, osolila som mangold,...
-
9
..okorenila som ho čerstvo mletým čiernym korením, premiešala a dusila som ho, kým nezmäkol.
-
10
Pripravila som citrónovú šťavu a pridala som ju do hotového mangoldu.
-
11
Podávala som ho s varenými zemiakmi, je to veľmi ľahké, pikantné a príjemne kyslé, veľmi chutné, svieže jedlo, rýchlo hotové, samozrejme ja som prikusovala ešte štipľavú papriku.:-)
áno,je chuťovo podobný špenátu a má orieškovú príchuť, veľmi chutné.
zajtra dám zase niečo dobré z mangoldu :-)
rada, že sa ti receptík páči.
dakujem.
škoda, že som to nevedela skôr, ja som tie stonky a rebrá vyhodila, odteraz si ich ponechám,. super vedieť, že sa dajú využiť ako špargľa. :-)
súhlasím, je to fantastická zelenina
dakujem.
dakujem.
dakujem.
podľa niektorých informácií na nete áno, podľa iných nie :-)
tu:
zena.atlas.sk/abeceda-vyzivy-mangold-posilnuje-zily/z...
Mangold je však výživnejší.
Neobsahuje kyselinu šťaveľovú, ktorá v nadmernom množstve telu
škodí, hlavne tehuľkám. Môžu ho preto jesť aj malé detičky. Mangold
cs.wikipedia.org/wiki/Mangold...
Mangold má oproti špenátu ořechovou příchuť a nikdy nechutná palčivě ani ostře. Nejčastěji se upravuje jako špenát, jeho kladem oproti špenátu je, že neobsahuje kyselinu šťavelovou.
@gabrielle , treba mať aj vedomosti a potom môžeš selektovať, čo sa teba asi netýka, ty len tvrdíš, čo sa hodí tebe, len aby si zhodila iného ako vždy - typické pre teba. :-)))))
nespravila si to po prvýkrát - pri tvojej zavádzajúcej informácii o šppalde, kde si klamala diabetikov, ťa poriande sprdla @havino
pri arytmiách si tiež škaredo zavádzala chorých s týmito problémami, inde tiež.
a teraz robíš to isté.
vždy si sa odvolávala na spoľahlivé vedecké informácie, avšak bez dôkazov, ktoré by potvrdili tvoju pravdu. potom si sa odvolala na svoje skúsenosti...
a
potom si sa vyparila.
a teraz kde sú tvoje dôkazy???
zase to isté.
tebe sa nedá veriť, vieš? práve pre toto mám o tebe takú mienku, akú mám a nie som sama.
prečítaj si môj predchádzajúci koment a dozvieš sa, prečo nie.
nanajvýšti poradí, aby si si to naštudovala niekde v literatúre, ak máš na tio čas, ev. ťa odkáže bez dôkazov, aby si si vybrala na internete DDD
inak dala som z netu aspoň dva linky, v ktorých tvrdia opak ako @gabriele , sú tam aj opačné na nete.
@gabrielle ani tie nepotvrdila. DDD
som rada, že sa ti môj recept páči.
áno, a je to lahôdka.
dakujem za pochvalu.
cs.wikipedia.org/wiki/Mangold...
aby rozni diletanti neublizovali ludom...
nič svetaborné si nepriddala, tiež som to čítala.
písala som ti, že treba mať vedomosti a treba selektovať.
tak čím sa tu oháňaš???
daj ten spoľahlivý dôkaz, ktorý nie je z netu a na ktorý sa ty odvolávaš a tvrdíš, že ho nemáš z netu.
tak sem s tým spoľahlivým tvojim zdrojom!!!
ty sama vedomosti nemáš, taký zdroj nevieš uviesť.
tak aspoň nedrístaj!!!
stačí mať vedomosti a zdravý rozum, ako máš ty.
to nie ja, @gabrielle potrebuje diskutovať a zavádzať, lebo vedomosti nemá a selektovať nevie :-)
spravila to už na vareche mnohokrát.
nevšímaj si ju a rob podľa toho, čo vieš správne a vieš to dobre.
tebe to myslí.
a ona hovorí o rôznych diletantoch varechy, teda hovorí iba o sebe.
oxalicacidinfo.com
www.ohf.org/docs/OxalateContent092003.pdf
Inak, recept je pekny.
ja som hľadala aj cez google a našla som v rôznej zelenine rôzne množstvá, aj v špenáte a dosť, avšak nie práve v mangolde konkrétne množstvo, len protichodné informácie.
ak by sa vzali do úvahy tie neurčité informácie z google, potom by sa pre istotu musela zakázať konzumácia akejkoľvek zeleniny :-)))
čiže nezostáva mi nič iné, len sa spoľahnúť svoje vlastné na profesné vedomosti :-)
dakujem za pochvalu receptu.
môžem sa spoľahnúť len na vlastné profesné vedomosti, nie na info t googlu.
konkrétne pre mangold - je jedenkrát pozit - nevýznamné
a
2x jednoznačne negat
pre spotrebiteľa nemá žiadnu relevanciu!!!
DDDD
v ujo google je aj veľa trestuhodných a zavádzajaúcich informácií, nájdu sa aj seriózne.
vdaka ti za rozumný pohľad na vec, si rozumná, bystrá, a vieš selektovať, čo je správne..
Inak, aby to bolo jasne, ja nie som nejaky potravinovy fanatik. Nemam absolutne nic proti mangoldu, ani proti tvojmu receptu. Ved nikto ten mangold alebo spenat nebude jest naraz na kila....Ja sa riadim tym, ze mozeme jest vsetko. Treba striedat rozne druhy, aby organizmus dostal rozne vitaminy, mineraly... Tym myslim, samozrejme, ludi zdravych a tych, ktori nemaju ziadne obmedzenia...Prajem ti pekny den. Ked bude nabuduce v obchode mangold, tak vyskusam tento tvoj recept....
nemám chuť sa doťahovať s jej spoľahlivými vedeckými zdrojmi, ktoré nikdy konkrétne neuvedie a zdúchne ako smrad, ked niečo rozvíri. nebolo to po prvýkrát. a už sa ani nebudem deliť o svoje odborné profesné vedomostis laikmi, ktorí ich nepochopia.
napísala som, čo si myslím o čiastkových výsledkoch vedeckých inštitúcií, to viem zo svojej odbornej praxe, že v takomto malom merítku nie sú signifikantné a zreteľa hodné.
nepridala som recept preto, aby sa k vôli takýmto zavrhol mangold takými, ktorí ho nepoznajú a na základe protichodných informácií po ňom už ani nesiahli, lebo je to naozaj skvelá a zdravá zelenina.
recept som pridala presne z opačných dôvodov.
viem, že ty nie si potravinový fanatik, budem rada, ak recept vyskúšaš a pridáš svoj názor.
dakujem, že si sa ozvala :-)
Prajem Ti pekný deň :-)))