Pikantný dusený mangold fotorecept

pusta - fotkapusta, 16. júna 2014
Pikantný dusený mangold (fotorecept)
Foto: pusta

Kúpila som pekný mangold zo zvedavosti, ešte som ho nerobila, vraj je podobný špenátu, vyskúšala som,niečo na tom naozaj je. Spravila som dusený mangold Zobraziť celý popisKúpila som pekný mangold zo zvedavosti, ešte som ho nerobila, vraj je podobný špenátu, vyskúšala som,niečo na tom naozaj je. Spravila som dusený mangold na pikantný spôsob a je výborný, veľmi nám chutil.

2
porcie
10 minút
príprava
10 minút
na 80-90 °C

Suroviny

170 g
1/2 ks
3 strúčiky
podľa chuti
podľa chuti
z 1/2 ks citróna
2 PL




Postup

  1. 1

    Pripravila som mangold.

    Pikantný dusený mangold (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odrezala som z listov hrubé konce dole, umyla som ich a nechala na cednílu odkvapkať z vody.

    Pikantný dusený mangold (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z listov mangoldu som povykrajovala silné rebrá, a pokrájala som ho na hrubé prúžky.

    Pikantný dusený mangold (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Očistila som cesnak a pripravila som pálivú červenú čerstvú papriku, cesnak som pokrájala na plátky, papriku na krúžky.

    Pikantný dusený mangold (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na rozohriatom oleji som orestovala pálivú papriku,...

    Pikantný dusený mangold (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ..pridala som pokrájaný mangold, restovala som ho na strednom plameni,...

    Pikantný dusený mangold (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...ked zavädol a značne sa zmenšil jeho objem, pridala som plátky cesnaku,...

    Pikantný dusený mangold (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ..ktoré som restovala len krátko, kým sa pekne rozvoňal, osolila som mangold,...

    Pikantný dusený mangold (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ..okorenila som ho čerstvo mletým čiernym korením, premiešala a dusila som ho, kým nezmäkol.

    Pikantný dusený mangold (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pripravila som citrónovú šťavu a pridala som ju do hotového mangoldu.

    Pikantný dusený mangold (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Podávala som ho s varenými zemiakmi, je to veľmi ľahké, pikantné a príjemne kyslé, veľmi chutné, svieže jedlo, rýchlo hotové, samozrejme ja som prikusovala ešte štipľavú papriku.:-)

    Pikantný dusený mangold (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

safran
mám sľúbený farebný mangold, takže toto ukladám...
daguska
Doteraz som mangold nerobila,mozem vyskúsat.Vyzerá chutne.
pusta
@daguska , ja som ho robila poprvýkrát a vynikajúce, churtil nám viac ako špenát.
svedka
Neviem si vobec vybavit chut ...pises,ze ako spenat?To by nezaskodilo vymenit a teraz veru takyto druh vitaminov potrebujem :) Skusila by som to rozmixovat a doladit smotanou tiez-ale to uz je moje typicke ruhanie :D
pusta
milá@svedka , kľudne, hoci aj zmixuj a aj smotanu daj, potrebuješ Ca. neobsahuje na rozdiel od špenátu kyselinu šťaveľovú, čím v tráviacom takže nevytvára nerozpustné zlúčeniny s vápnikom a tak nebráni, zabudovaniu vápnika do kostí, čo je veľká výhoda, má kopec vitamínov a minerálov, je ľahko stráviteľný a podporuje výstavbu červených a bielych krviniek, čo tiež potrebuješ.
áno,je chuťovo podobný špenátu a má orieškovú príchuť, veľmi chutné.
pusta
Milá@svedka , nedá, veru :-)
zajtra dám zase niečo dobré z mangoldu :-)
marianne
ej @pusta si mi brnkla na tu spravnu strunu,super...nieco velmi podobne robievam so spenatom z receptu od @2010.Je to fantasticka priloha ako aj toto Tvoje....
braxi
Pusta,ja mangold pestujem v záhradke rôzne farby a veľmi často ho konzumujem. Pevné časti chutia ako špargľa, tak nabudúce ich nevyhadzuj. Je to fantastická zelenina, dávam ju aj do hov. polievky. Už sa teším na ďalšie recepty...ďakujem
1x safran
ampara
Mangold som sa naučila jesť na dovolenke v chorvátsku, ku grilovanej pražme len tak podusený na oleji, ale skúsim aj takto ,s cesnakom. Myslím,že Chorváti ho volajú blitva.
pusta
@marianne , tušila som, že ti brnknem na strunu :-)))
rada, že sa ti receptík páči.
dakujem.
pusta
@braxi , ja som skúšala pripraviť mangold pripraviť po prvýkrát a som priam nadšená.
škoda, že som to nevedela skôr, ja som tie stonky a rebrá vyhodila, odteraz si ich ponechám,. super vedieť, že sa dajú využiť ako špargľa. :-)
súhlasím, je to fantastická zelenina
dakujem.
pusta
@ampara , to musela byť skvelá príloha, viem si tú harmóniu chutí živo predstaviť k rybe :-)))
dakujem.
2010
Asi som uz dlho prec ale mangold? zneje mi to tak neslovensky, nikdy som o tom nepocul a pritom to poznam ako beznu zeleninu pod anglickym menom swiss chard, silverbeet, a sranda je ked sa to preklada z anglictiny prelozi to ako repa :-)
pusta
@2010 , asi si teda dlho nebol doma, inak aj ja som čítala v tých rôznych názvoch aj "repa" :-)
dakujem.
gabriele
@pusta mangold obsahuje takisto kyselinu stavelovu ako spenat...ba dokonca o nieco viac...takto upraveny mangold je velmi chutny...najma k rybe a steakom
pusta
@gabrielle , a zase si nesklamala, si zákerná ako vždy a bez dôkazu:-)))
podľa niektorých informácií na nete áno, podľa iných nie :-)

tu:
 zena.atlas.sk/abeceda-vyzivy-mangold-posilnuje-zily/z...

Mangold je však výživnejší.
Neobsahuje kyselinu šťaveľovú, ktorá v nadmernom množstve telu
škodí, hlavne tehuľkám. Môžu ho preto jesť aj malé detičky. Mangold

 cs.wikipedia.org/wiki/Mangold...

Mangold má oproti špenátu ořechovou příchuť a nikdy nechutná palčivě ani ostře. Nejčastěji se upravuje jako špenát, jeho kladem oproti špenátu je, že neobsahuje kyselinu šťavelovou.

@gabrielle , treba mať aj vedomosti a potom môžeš selektovať, čo sa teba asi netýka, ty len tvrdíš, čo sa hodí tebe, len aby si zhodila iného ako vždy - typické pre teba. :-)))))
gabriele
@pusta aj som rozmyslala ci napisem prispevok pod Tvoj recept o kyseline stavelovej v mangolde...nakoniec som sa rozhodla, ze napisem...nemozem vidiet ako tu zavadzas svojimi internetovymi "vedomostami" varechacov...ono ta kyselina stavelova vo vacsich mnozstvach je "velky betar" pre tehotne zeny, ludi trpiacich osteoporozou, oblickovymi kamenmi atd. ...je velmi smutne co tu o mne vypisujes...nikdy som na Teba neutocila...vsetko a vzdy co som tu napisala si kazdy (kto chce a ma cas) moze zistit na roznych hodnovernych strankach alebo v literature...tie stranky, ktore ty uvadzas...to je na zasmiatie...prepac :(
kukulienka71
@gabriele , môžeš dať zdroj, z ktorého si čerpala? kúpila som minule semienka mangoldu, rada by som vysiala, viem len o dobrých vlastnostiach, tak by som rada mala jasno:-) @pusta , tvoj recept sa mi páči, zvyknem podobne upravovať špenát a je to lahôdka:-)
pusta
@gabrielle , to ty píšeš svoje internetove vedomosti, ktoré si si prečítala, ja som ti len pridala linky z iných zdrojov na nete, ktoré tvrdia presný opak, ako ty a aby si nemusela hľadať, príslušnú časť som pre teba aj okopírovala. ja moje vedomosti, tie nemám z netu, ty zrejme áno.
nespravila si to po prvýkrát - pri tvojej zavádzajúcej informácii o šppalde, kde si klamala diabetikov, ťa poriande sprdla @havino
pri arytmiách si tiež škaredo zavádzala chorých s týmito problémami, inde tiež.
a teraz robíš to isté.
vždy si sa odvolávala na spoľahlivé vedecké informácie, avšak bez dôkazov, ktoré by potvrdili tvoju pravdu. potom si sa odvolala na svoje skúsenosti...
a
potom si sa vyparila.
a teraz kde sú tvoje dôkazy???
zase to isté.
tebe sa nedá veriť, vieš? práve pre toto mám o tebe takú mienku, akú mám a nie som sama.
pusta
@kukulienka71 , tých spoľahlivých informácií sa od @gabrielle nedočkáš.
prečítaj si môj predchádzajúci koment a dozvieš sa, prečo nie.
nanajvýšti poradí, aby si si to naštudovala niekde v literatúre, ak máš na tio čas, ev. ťa odkáže bez dôkazov, aby si si vybrala na internete DDD
inak dala som z netu aspoň dva linky, v ktorých tvrdia opak ako @gabriele , sú tam aj opačné na nete.
@gabrielle ani tie nepotvrdila. DDD
som rada, že sa ti môj recept páči.
áno, a je to lahôdka.
dakujem za pochvalu.
svedka
Toto co je za debatu-kyselina stavelova nie je zdraviu prospesna,to je pravda-ale o akych mnozstvach sa bavime?Totiz obsahuje ju kazde ovocie,ci zelenina-zabezpecuje kyslost.Vela jej je napr v jahodach (momentalne sezona)....Tak preco by sa malo denne konzumovat okolo pol kila ovocia/zeleniny denne? Hlavne neprehanaj.Velmi zdrave to je ,,surove,,...ked sa vari,tak ano,sposobuje odvapnenie atd,pretoze zo uvareni sa s vapnikom neznasa,ale za surova sa doplnaju....V tehotenstve sa odorucaju jest listove zeleniny atd ale neodporuca sa kyselina stavelova,nejak sa to kryje.Ale naozaj by som to nepokladala na tazku vahu :)))
pusta
@gabrielle , písala som, že sú na nete, také aj opačné informácie :-)))
nič svetaborné si nepriddala, tiež som to čítala.
písala som ti, že treba mať vedomosti a treba selektovať.
tak čím sa tu oháňaš???
daj ten spoľahlivý dôkaz, ktorý nie je z netu a na ktorý sa ty odvolávaš a tvrdíš, že ho nemáš z netu.
tak sem s tým spoľahlivým tvojim zdrojom!!!
ty sama vedomosti nemáš, taký zdroj nevieš uviesť.
tak aspoň nedrístaj!!!
pusta
Milá@svedka , je to inak presne tak, ako píšeš :-)
stačí mať vedomosti a zdravý rozum, ako máš ty.
to nie ja, @gabrielle potrebuje diskutovať a zavádzať, lebo vedomosti nemá a selektovať nevie :-)
spravila to už na vareche mnohokrát.
nevšímaj si ju a rob podľa toho, čo vieš správne a vieš to dobre.
tebe to myslí.
pusta
to @gabrielle je preslávený diletant na vareche už viac rokov :-)
a ona hovorí o rôznych diletantoch varechy, teda hovorí iba o sebe.
svedka
Ludia,nejedzte uz ziadnu zeleninu a ani ovocie,vsetko toto obsahuje kyselinu stavelovu,pise to ujo ,,gugel,, :)
1x svedka
janger
Prikladam linky o mnozstvach kyseliny stavelovej v roznych potravinach. Vidim, ze to niektorych ludi zaujima. Mangold jej obsahuje dost.
 oxalicacidinfo.com

www.ohf.org/docs/OxalateContent092003.pdf

Inak, recept je pekny.
pusta
@janger , som rada, že sa ti recept páči.
ja som hľadala aj cez google a našla som v rôznej zelenine rôzne množstvá, aj v špenáte a dosť, avšak nie práve v mangolde konkrétne množstvo, len protichodné informácie.
ak by sa vzali do úvahy tie neurčité informácie z google, potom by sa pre istotu musela zakázať konzumácia akejkoľvek zeleniny :-)))
čiže nezostáva mi nič iné, len sa spoľahnúť svoje vlastné na profesné vedomosti :-)
dakujem za pochvalu receptu.
pusta
@julica , dala som si, pozrela som si, priotichodné informácie.
môžem sa spoľahnúť len na vlastné profesné vedomosti, nie na info t googlu.
pusta
@janger , to čo si pridala o obsahu kyseliny šťaveľovej v rôznej zelenine, je zase strašne rozporuplné a výsledky troch výskumných inštitúcií diametrálne odlišné a zavádzajúce :-)
konkrétne pre mangold - je jedenkrát pozit - nevýznamné
a
2x jednoznačne negat

pre spotrebiteľa nemá žiadnu relevanciu!!!
pusta
mala som na mysli, že nemá tn jeden výsledok vôbec žiadnu výpovednú hodnotu!!!
pusta
Milá@svedka , to by bolo zrejme najleošie + dať každému ešte vyplašenku!
DDDD
v ujo google je aj veľa trestuhodných a zavádzajaúcich informácií, nájdu sa aj seriózne.
vdaka ti za rozumný pohľad na vec, si rozumná, bystrá, a vieš selektovať, čo je správne..
janger
@pusta , kedze si mala recept dlho skryty, tak reagujem az teraz....Prvy link, ktory som pridala: Prve dve institucie mangold nemerali, inak by tam bolo 0.00 (ako pri niektorych inych druhoch) a tretia institucia namerala pomerne vela. Takmer tolko, ako v spenate. Takze zavadzajuce tam nie je nic....A moj druhy link mangold zaraduje medzi druhy s velmi vysokou hladinou kyseliny stavelovej. Uvedene su zdroje, z ktorych je cerpane.... A to nie su zdroje, akoze 'Jedna pani povedala'...

Inak, aby to bolo jasne, ja nie som nejaky potravinovy fanatik. Nemam absolutne nic proti mangoldu, ani proti tvojmu receptu. Ved nikto ten mangold alebo spenat nebude jest naraz na kila....Ja sa riadim tym, ze mozeme jest vsetko. Treba striedat rozne druhy, aby organizmus dostal rozne vitaminy, mineraly... Tym myslim, samozrejme, ludi zdravych a tych, ktori nemaju ziadne obmedzenia...Prajem ti pekny den. Ked bude nabuduce v obchode mangold, tak vyskusam tento tvoj recept....
pusta
Milá@janger - Janka, neskryla som recept k vôli tebe, ale k vôli @gabrielle , známej diletantke na vareche aj pod inými receptami.
nemám chuť sa doťahovať s jej spoľahlivými vedeckými zdrojmi, ktoré nikdy konkrétne neuvedie a zdúchne ako smrad, ked niečo rozvíri. nebolo to po prvýkrát. a už sa ani nebudem deliť o svoje odborné profesné vedomostis laikmi, ktorí ich nepochopia.
napísala som, čo si myslím o čiastkových výsledkoch vedeckých inštitúcií, to viem zo svojej odbornej praxe, že v takomto malom merítku nie sú signifikantné a zreteľa hodné.
nepridala som recept preto, aby sa k vôli takýmto zavrhol mangold takými, ktorí ho nepoznajú a na základe protichodných informácií po ňom už ani nesiahli, lebo je to naozaj skvelá a zdravá zelenina.
recept som pridala presne z opačných dôvodov.
viem, že ty nie si potravinový fanatik, budem rada, ak recept vyskúšaš a pridáš svoj názor.
dakujem, že si sa ozvala :-)
Prajem Ti pekný deň :-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia