Konečne po dlhom čase som sa zavďačila pri pečení aj môjmu mladšiemu synovi a to práve týmto receptom. Získala som ho z časopisu Dobré jedlo. Je to jeden z mála časopisov na slovenskom trhu, ktorý kupujem dlhé roky.
porcií
na 200 C °C
Suroviny
250 g |
|
250 g |
|
40 g |
|
6 PL |
|
2 KL |
|
250 ml |
|
Okrem toho: | |
1 ks |
|
Na oblohu: | |
200 g |
|
200 g |
|
150 g |
|
1 ks |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, rozdrobíme droždie a nalejeme vlažnú vodu (ja som pridala aj cca polovicu KL cukru, aby mi droždie lepšie vykyslo)
-
2
Necháme vzísť kvások
-
3
Keď kvások vykysne, pridáme ostatné suroviny a dôkladne vypracujeme hladké, nelepivé cesto
-
4
Cesto prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto. Takto krásne mi cesto nakyslo cca po 1 hodine
-
5
Vy kysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme
-
6
Povykrajujeme väčšie kolieska - ja som si pomohla pohárom, kolieska mali priemer cca 8 cm
-
7
Kolieska dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme cca ešte 15 minút kysnúť. Mne z tejto dávky vyšli dva plechy - teda 24 koláčov
-
8
Medzitým si pripravíme náplň - nadrobno nakrájame oravskú slaninu, na tenké kolieska cibuľu (pomáhala som si svojim malým pomocníkom na strúhanie cibule), klobásu a rozšľaháme si vajíčko na potieranie
-
9
Do každého kolieska spodkom pohára vyhĺbime jamku
-
10
Každý koláč celý potrieme vajíčkom a naplníme cibuľou, slaninkou a klobásou
-
11
Posypeme strúhaným syrom - ja som malá údený eidam
-
12
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 C cca 20 - 30 minút (je to individuálne od tej-ktorej rúry)
- 13
Ja som ich okraje ešte po upečení potrela roztopenou bravčovou masťou. Podľa mňa sú výborné k poháriku chladeného pivka, alebo vína
- 13
Diskusia k receptu
Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu