Pikantná ljutenica z Detvy fotorecept

theo - bez fotkytheo, 23. septembra 2013
Pikantná ljutenica z Detvy (fotorecept)
Foto: theo

Toto je recept z internetu prispôsobený mojej chuti a záhrade (všetko si môžete dopestovať sami). Keď sme ho urobili 1. krát, mal veľký úspech. Je to robota na celý deň, ale výsledok stojí za to.

600 minút
príprava
500 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 kg
5 kg
1 ks väčšia
2-3 hlávky
15 ks
0,5 l
2 PL
10 dkg
1,5 dl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Papriku a tekvicu si ugrilujeme - ja to robím na pahrebe z bukového dreva. Paprika sa griluje dočierna a dá sa spariť do hrnca. Tekvica sa celá zahrabe do pahreby na cca 25 min. Sparená paprika sa ošúpe a očistí - nechajte tam aj nejaké jadierka. Potom papriku nakrájame na menšie časti ( 1x1 cm). Môžeme použiť aj mixér, ale musia tam zostať väčšie kusy.

    Pikantná ljutenica z Detvy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Paradajky sparíme vo vriacej vode, očistíme a nakrájame ( 1x1 cm).

    Pikantná ljutenica z Detvy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tekvicu očistíme a tiež nakrájame ( 1x1 cm ). Pripravíme si hrniec, ja to robím v kotlíku ( 12 l ).

    Pikantná ljutenica z Detvy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Čili papriky nakrájame na malé časti - aj s jadierkami a dáme do kotlíka na horúci olej. Ja som dal len zopár kusov, lebo parprika bola pálivá.

    Pikantná ljutenica z Detvy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom pridáme nakrájané paradajky, posolíme a dusíme cca 30 min.

    Pikantná ljutenica z Detvy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď to chytí takúto farbu, pridáme papriku a tekvicu a pomaly varíme cca 3 hodiny.

    Pikantná ljutenica z Detvy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesnak nakrájame, alebo pretlačíme a pridáme do kotlíka. Dosolíme podľa chuti a varíme cca 1 hod.

    Pikantná ljutenica z Detvy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď to už má takúto farbu a odparila sa 1/3 až 1/2 , pridáme cukor a ocot a dovaríme. Netreba už prikladať, pomaly to dôjde samo. Po vychladnutí ( aj na druhý deň ), dáme zmes do pohárov a sterilizujeme. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

frezia68
Uviedol si sa pekným receptom,vítaj na Vareche a pridaj ešte niečo také dobré :-)
izabella929
@Theo..pozorne som prečítala aj 2x celý fotopostup a veľmi ma tvoje dielo zaujalo, aj keď ja sa s ostrými chuťami nekamarátim, chválim ťa.-))) šikuľko...
aalena
Vyzerá to super. Mám rada pikantné. K čomu sa to najviac hodí ?
jozka2
Jedla som podobnu pastu,vola sa to AJVAR,je z baklazanov a zrelej cervenej papriky no ro je dobrota.