Pikantná ljutenica z Detvy (fotorecept)
Autor receptu: theo
Toto je recept z internetu prispôsobený mojej chuti a záhrade (všetko si môžete dopestovať sami). Keď sme ho urobili 1. krát, mal veľký úspech. Je to robota na celý deň, ale výsledok stojí za to.
600 minút príprava |
500 minút tepelná úprava |
Postup
- Papriku a tekvicu si ugrilujeme - ja to robím na pahrebe z bukového dreva. Paprika sa griluje dočierna a dá sa spariť do hrnca. Tekvica sa celá zahrabe do pahreby na cca 25 min.
Sparená paprika sa ošúpe a očistí - nechajte tam aj nejaké jadierka. Potom papriku nakrájame na menšie časti ( 1x1 cm). Môžeme použiť aj mixér, ale musia tam zostať väčšie kusy.
- Paradajky sparíme vo vriacej vode, očistíme a nakrájame ( 1x1 cm).
- Tekvicu očistíme a tiež nakrájame ( 1x1 cm ). Pripravíme si hrniec, ja to robím v kotlíku ( 12 l ).
- Čili papriky nakrájame na malé časti - aj s jadierkami a dáme do kotlíka na horúci olej. Ja som dal len zopár kusov, lebo parprika bola pálivá.
- Potom pridáme nakrájané paradajky, posolíme a dusíme cca 30 min.
- Keď to chytí takúto farbu, pridáme papriku a tekvicu a pomaly varíme cca 3 hodiny.
- Cesnak nakrájame, alebo pretlačíme a pridáme do kotlíka. Dosolíme podľa chuti a varíme cca 1 hod.
- Keď to už má takúto farbu a odparila sa 1/3 až 1/2 , pridáme cukor a ocot a dovaríme. Netreba už prikladať, pomaly to dôjde samo. Po vychladnutí ( aj na druhý deň ), dáme zmes do pohárov a sterilizujeme. Dobrú chuť.