Pikantná ljutenica z Detvy (fotorecept)

Autor receptu: theo

Toto je recept z internetu prispôsobený mojej chuti a záhrade (všetko si môžete dopestovať sami). Keď sme ho urobili 1. krát, mal veľký úspech. Je to robota na celý deň, ale výsledok stojí za to.

600 minút
príprava
500 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Papriku a tekvicu si ugrilujeme - ja to robím na pahrebe z bukového dreva. Paprika sa griluje dočierna a dá sa spariť do hrnca. Tekvica sa celá zahrabe do pahreby na cca 25 min. Sparená paprika sa ošúpe a očistí - nechajte tam aj nejaké jadierka. Potom papriku nakrájame na menšie časti ( 1x1 cm). Môžeme použiť aj mixér, ale musia tam zostať väčšie kusy.
  2. Paradajky sparíme vo vriacej vode, očistíme a nakrájame ( 1x1 cm).
  3. Tekvicu očistíme a tiež nakrájame ( 1x1 cm ). Pripravíme si hrniec, ja to robím v kotlíku ( 12 l ).
  4. Čili papriky nakrájame na malé časti - aj s jadierkami a dáme do kotlíka na horúci olej. Ja som dal len zopár kusov, lebo parprika bola pálivá.
  5. Potom pridáme nakrájané paradajky, posolíme a dusíme cca 30 min.
  6. Keď to chytí takúto farbu, pridáme papriku a tekvicu a pomaly varíme cca 3 hodiny.
  7. Cesnak nakrájame, alebo pretlačíme a pridáme do kotlíka. Dosolíme podľa chuti a varíme cca 1 hod.
  8. Keď to už má takúto farbu a odparila sa 1/3 až 1/2 , pridáme cukor a ocot a dovaríme. Netreba už prikladať, pomaly to dôjde samo. Po vychladnutí ( aj na druhý deň ), dáme zmes do pohárov a sterilizujeme. Dobrú chuť.