Perníkový koláč s čokoládou a orechami

miika - fotkamiika, 9. októbra 2011
Perníkový koláč s čokoládou a orechami
Foto: miika

tento koláč robila už moja mamina a môj manžel mu hovorí "vôňa domova", takže ho pečieme často - ja som ho pozmenila len v Zobraziť celý popistento koláč robila už moja mamina a môj manžel mu hovorí "vôňa domova", takže ho pečieme často - ja som ho pozmenila len v tom smere, že som 500g múky rozdelila na bielu a celozrnnú múku a dlhoročným skúšaním je pomer 3:2 najlepší.

10
porcií
10 minút
príprava
35 minút
na 160 °C

Suroviny

300 g
200 g
225 g
1 balenie
250 ml
40 g klasické
1 PL
1 ks čerstvé celé
1 balenie 100g
3-4 hrste alebo lieskové




Postup

  1. 1

    Najprv zmiešame sypké suroviny - 300g bielej a 200g celozrnnej múky, 1 prášok do perníku a 225g práškového cukru. Ak nemáte celozrnnú múku, môže byť len biela múka.

  2. 2

    V samostatnom pohári alebo miske zohrejeme 250ml mlieka (napr. v mikrovlnke 1min. na 1000W), dáme doň roztopiť na kúsky nakrájané maslo (40g) a polievkovú lyžicu medu. Rúru si dáme vyhriať na 160 stupňov.

  3. 3

    Tekuté prísady vlejeme do sypkých a pridáme 1 vajce. Vymiešame na husté cesto, ktoré vylejeme na namastený plech (ja dávam olej). Cesto vyhladíme do rovnej plochy.

  4. 4

    Čokoládu na varenie (1 tabuľku 100g) narežeme nožom na menšie kúsky a tieto vtláčame do cesta. Medzi čokoládu vtlačíme do cesta vlašské orechy alebo lieskovce. Koláč sa nafúkne, čokoláda vpadne dovnútra a nerozpustí sa. Je dobré rozložiť kúsky čokolády tak, aby každý kúsok mal aj čokoládu.

  5. 5

    Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 stupňov, 35 minút.

    Perníkový koláč s čokoládou a orechami - obrázok 5
  6. 6

    tip na inú formu pečenia: moja mamina tento perník celé roky piekla v dvoch formách na srnčí chrbát - s tým že už priamo do cesta zamiešala kúsky čokolády, vlašské a lieskové orechy a tak to vyliala do foriem. Potom sa to krájalo na také cca 2cm široké kúsky a bolo to o náhode kto mal čo v tom svojom kúsku... Ja som to zmenila na koláč na plechu, mne sa páči že každý má ten svoj kúsok čokolády, ktorý je v koláčiku veľmi chutný :o)

Diskusia k receptu

hubata
Ani sa nedivím že manžel dal koláčiku taký pekný názov - musí vám fakt voňať celý byt, až sem ho je cítiť. Je to zaujímavý koláčik, ukladám a vďaka.
orchidea
Rada robím takéto perníkové koláčiky, ten tvoj je ozaj pekný.
kubka
dnes som robila pernik, ale je velmi suchy. co s tym? aj som ho potrela lekvarom, ale velmi nepomohlo.
miika
Kubka, toto nie je vyslovene stavnaty kolacik, ale je pravda, ze aj ja som ho mavala suchy vtedy, ak som pouzila viac celozrnnej muky a ked som ho piekla dlhsie. Ale je mozne ze aj to, co ja povadzujem za makkucky kolac by bol pre ineho suchy :o(




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia