Foto: miika
tento koláč robila už moja mamina a môj manžel mu hovorí "vôňa domova", takže ho pečieme často - ja som ho pozmenila len v Zobraziť celý popistento koláč robila už moja mamina a môj manžel mu hovorí "vôňa domova", takže ho pečieme často - ja som ho pozmenila len v tom smere, že som 500g múky rozdelila na bielu a celozrnnú múku a dlhoročným skúšaním je pomer 3:2 najlepší.
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
300 g |
|
200 g |
|
225 g |
|
1 balenie |
|
250 ml |
|
40 g klasické |
|
1 PL |
|
1 ks čerstvé celé |
|
1 balenie 100g |
|
3-4 hrste alebo lieskové |
|
Postup
-
1
Najprv zmiešame sypké suroviny - 300g bielej a 200g celozrnnej múky, 1 prášok do perníku a 225g práškového cukru. Ak nemáte celozrnnú múku, môže byť len biela múka.
- 2
V samostatnom pohári alebo miske zohrejeme 250ml mlieka (napr. v mikrovlnke 1min. na 1000W), dáme doň roztopiť na kúsky nakrájané maslo (40g) a polievkovú lyžicu medu. Rúru si dáme vyhriať na 160 stupňov.
- 3
Tekuté prísady vlejeme do sypkých a pridáme 1 vajce. Vymiešame na husté cesto, ktoré vylejeme na namastený plech (ja dávam olej). Cesto vyhladíme do rovnej plochy.
- 4
Čokoládu na varenie (1 tabuľku 100g) narežeme nožom na menšie kúsky a tieto vtláčame do cesta. Medzi čokoládu vtlačíme do cesta vlašské orechy alebo lieskovce. Koláč sa nafúkne, čokoláda vpadne dovnútra a nerozpustí sa. Je dobré rozložiť kúsky čokolády tak, aby každý kúsok mal aj čokoládu.
- 5
Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 stupňov, 35 minút.
- 6
tip na inú formu pečenia: moja mamina tento perník celé roky piekla v dvoch formách na srnčí chrbát - s tým že už priamo do cesta zamiešala kúsky čokolády, vlašské a lieskové orechy a tak to vyliala do foriem. Potom sa to krájalo na také cca 2cm široké kúsky a bolo to o náhode kto mal čo v tom svojom kúsku... Ja som to zmenila na koláč na plechu, mne sa páči že každý má ten svoj kúsok čokolády, ktorý je v koláčiku veľmi chutný :o)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu