Perníkový koláč s čokoládou a orechami

Autor receptu: miika

tento koláč robila už moja mamina a môj manžel mu hovorí "vôňa domova", takže ho pečieme často - ja som ho pozmenila len v tom smere, že som 500g múky rozdelila na bielu a celozrnnú múku a dlhoročným skúšaním je pomer 3:2 najlepší.

10
porcií
10 minút
príprava
35 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv zmiešame sypké suroviny - 300g bielej a 200g celozrnnej múky, 1 prášok do perníku a 225g práškového cukru. Ak nemáte celozrnnú múku, môže byť len biela múka.
  2. V samostatnom pohári alebo miske zohrejeme 250ml mlieka (napr. v mikrovlnke 1min. na 1000W), dáme doň roztopiť na kúsky nakrájané maslo (40g) a polievkovú lyžicu medu. Rúru si dáme vyhriať na 160 stupňov.
  3. Tekuté prísady vlejeme do sypkých a pridáme 1 vajce. Vymiešame na husté cesto, ktoré vylejeme na namastený plech (ja dávam olej). Cesto vyhladíme do rovnej plochy.
  4. Čokoládu na varenie (1 tabuľku 100g) narežeme nožom na menšie kúsky a tieto vtláčame do cesta. Medzi čokoládu vtlačíme do cesta vlašské orechy alebo lieskovce. Koláč sa nafúkne, čokoláda vpadne dovnútra a nerozpustí sa. Je dobré rozložiť kúsky čokolády tak, aby každý kúsok mal aj čokoládu.
  5. Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 stupňov, 35 minút.
  6. tip na inú formu pečenia: moja mamina tento perník celé roky piekla v dvoch formách na srnčí chrbát - s tým že už priamo do cesta zamiešala kúsky čokolády, vlašské a lieskové orechy a tak to vyliala do foriem. Potom sa to krájalo na také cca 2cm široké kúsky a bolo to o náhode kto mal čo v tom svojom kúsku... Ja som to zmenila na koláč na plechu, mne sa páči že každý má ten svoj kúsok čokolády, ktorý je v koláčiku veľmi chutný :o)