Perníkové guľky

Autor receptu: matja

Ak vám náhodu, tak ako mne ostane zvyšok perníka (pečený v celku, nie malé koláčiky) môžete skúsiť pripraviť perníkové guľky. Keďže recept som vytvárala len tak "za chodu" neuvádzam množstvá surovín, tie sa i tak odvíjajú od množstva nezjedeného perníka.

30 minút
príprava

Postup

  1. Nezjedený perník necháme voľne dobre preschnúť. Ak je preschnutý a drobivý postrúhame, pomelieme, posekáme ho, alebo akýmkoľvek spôsobom privediem do stavu "strúhanka".
  2. Hrozienka si namočíme do brusnicového sirupu, ktorý sme rozriedili s trochou vody a pridáme aj rumovú arómu či rum. Kým hrozienka nasávajú chute, horkú (kvalitnú) čokoládu si nasekáme na drobné kocky a čokoládu na varenie si rozpustíme vo vodnom kúpeli. Zmiešame spolu perníkovú strúhanku, nasekanú čokoládu, hrozienka aj s trochou sirupu v ktorom sa lúhovali a nakoniec aj roztopenú čokoládu na varenie. Po dôkladnom premiešaní, spracovaní by mala vzniknúť dobre tvarovateľná a nelepivá hmota.
  3. Zo vzniknutej hmoty tvarujeme guľky (veľkosti aká sa vám páči a chutí ), ktoré dobre vyváľame v kokosovej múčke.