Perník na strúhanie

sovka62 - fotkasovka62, 27. marca 2010
Perník na strúhanie
Foto: sovka62

Perník na strúhanie má v kuchyni mnohoraké využitie. I na Vareche sa objavili recepty, do ktorých je potrebný. Dá sa však použiť i jednoducho Zobraziť celý popisPerník na strúhanie má v kuchyni mnohoraké využitie. I na Vareche sa objavili recepty, do ktorých je potrebný. Dá sa však použiť i jednoducho na posypanie rezancov, šúľancov, na plnku do kysnutých koláčov a pod. Z obchodov sa však akosi stratil. Takže ako ho potrebujete, môžte si ho upiecť doma.

15 minút
príprava
45 minút
na 160 °C

Suroviny

500 g
250 ml
20 g
250 g
250 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Misu položíme na váhu a váhu vytarujeme, aby ukazovala nulu. Opatrne vlievame a med, kým váha ukáže 250g. Pridáme mlieko a vajce, metlou na šľahanie rozšľaháme. V druhej mise zmiešame múku, cukor a prášok do pečiva. Pridáme medovú tekutinu a vypracujeme cesto. Spočiatku pracujeme varechou, domiesime rukou.

  2. 2

    Cesto rozotrieme na vymastený, múkou vysypaný plech. Je husté a lepkavé, takže varecha ani stierka vám asi nepomôžu. Najlepšie ho rozotriete namočenými rukami. Ak sa vám to nepodarí úplne rovnomerne, nevadí, perník sa bude strúhať, takže na vzhľade až tak nezáleží.

  3. 3

    Upečieme vo vyhriatej rúre. Po vychladnutí vyklopíme a pokrájame na pásy. Necháme ho trochu obschnúť, nakrájame na kusy a skladujeme v plechovej nádobe, kde vydrží aj tri mesiace.

Diskusia k receptu

evusik
tak s týmto receptom si ma potešila, práve predvčerom sme sa bavili s s dcérou nech mi u nich kúpi perník na strúhanie, že u nás ho nedostať. Takže hneď zajtra pečiem do zásoby.
cistinka
Aj ja som veľmi rada Sovka za tento recept...už ho mám aj uložený
babidka
aj mna si velmi potesila , nemusim nikoho prosit aby mi ho nosil z Ciech . ihned si ho ukladam :-D
sjuz
Super, Sovka - nemusím nosiť z Čiech :)
frezia68
Ďakujem Sovka,rada si ho pridám najmä ak viem,že do troch mesiacov mám čas použiť :-))
bambulka51
múku mi manžel už doniesol, zo,,zdravej výživy"a ,,už" som ho aj upiekla,chladí sa.Dobre to tu voňá.Vychladím ,narežem a odložím do plechovej nádoby.Ďakujem za perník.
sovka62
Bambulka, múku na tento som kúpila v Coop Jednota a bola rovno v pol kg balení. Ale kupujem ju aj v Kauflande, býva oddelená od ostatných múk, treba pozrieť tam, kde je krupica, tam býva aj celozrnná, ražná a iné (predokladám, že vo všetkých Kauflandoch je to rovnaké). A tam býva kilová a je dosť lacnejšia, kupujem ju tam aj na pečenie chleba.
bambulka51
sovka,ešte raz ďakujem,perník idem po osušení uložiť do plechovej krabice,na dno sa strojím dať papier na pečenie,hádam to robím dobre...
sovka62
Ja tam síce papier nedávam, ale uškodiť to určite nemôže. Tak nech vám dobre chutí.
bambulka51
vnukovi veľmi chutí,na strúhanie mi asi veľa neostane,ale ešte raz díky ,sovka62
sovka62
Bambulka, aj naša mama ho nemohla mať v zásobe. Ak jej aj vystal, kým ho chcela použiť, už nemala čo. A na tento, čo som napiekla, chodím do tej plechovej škatule ja. No čo už s nami?
pronajka
fuha to ja som este o struhanom perniku nepocula..na co vsetko sa to da pouzit? mate nejake recepty? dakujem
sovka62
Pronajka, ten perník sa strúha a potom sa používa napr. na posypanie múčnych jedál, ako sú rezance, šúľance, ovocné guľky, alebo ako náplň do koláčov (samotný perník, alebo s kakaom), alebo do omáčok - slivková šípková a pod. A komu nevadí, že je tvrdší, môže ho aj priamo jesť (ak v komore nenájde lepšiu sladkú pochúťku).
glosterka
Zaujímavý recept @sovka62 . Vďaka za tip. Chcem sa Vás opýtať, nedá sa ražná múka nahradiť inou, napr. grahamovou? U nás v Coop Jednote nemajú ražnú múku, len celozrnnú (grahamku) a iný obchod (väčší s bohatším výberom múk) tu nemáme...:-( Asi keby som tam dala grahamovú múku, už by to nebolo ono, však?
sovka62
Obávam sa, že do perníka musí ísť práve ražná múka. Mávajú ju v Kauflande a za celkom slušnú cenu. Takže ju treba príležitostne hľadať tam.
babi
Veľmi sa teším tomuto receptu, lebo si z detstva pamätám ako mi chutil na parené buchty, a milovala som aj krupicovú kašu s nim posypanú. Keď sa ochladí hneď ho upečiem. Kúpiť raznú múku nie je problém, majú ju skoro v každom hypermarkete .
sovka62
Babi, kým ho budeš piecť, možno recept vylepším. Stále špekulujem, prečo bol ten kúpený oveľa tmavší. Kakaom to nebolo, to by bolo poznať na chuti. Takže keď budem piecť nabudúce, skúsim cukor upáliť na karamel, tým by sa mala farba zmeniť.
janazjarku
@sovka62 dnes som dostala darček z čiech :-) "Tradičný český perník na strouhání" a tak píšem zloženie z obalu : pšeničná múka, cukor, voda, kypriaca látka E503 a perníkové korenie :-) ale koťuhy postup práce nepíšu !!
sovka62
A med tiež zatajili? A mlieko asi tiež nedali. Možno je to ako s langošom, čím ho chceš mať lepší, tým menej pripomína langoš (najlepšie sú z múky, vody, kvasníc a soli).
voz12
Aj ja som sa dostala k tomuto receptu a tiež sa strojím ho vyskúšať.Naozaj máš pravdu,že ten kúpený bol tmavší. KTOVIE ,PREčO.
palokuchki
@sovka pred par dnami som objavila tento tvoj recept. Velmi som sa mu potesila. Dneska ho uz aj peciem. Farba medovnika mozno zalezi aj od muky. Niekedy ked kupim raznu muku je taka tmava no a niekedy je bledsia. Dakujem za recept.
sovka62
@palokuchki , to mi nenapadlo. A teraz sa mi čosi marí, že som niekde dokonca videla ražnú múku svetlú, aj tmavú. Skúsim tú tmavú pohľadať.
zdenuschka
Popozerala som na nete, našla ten istý recept, ako máš Ty, len je tam úplne vynechaný práškový cukor a čo je navyše, že počas pečenia sa perník asi 2x potiera rozriedeným medom. Možno tým je tmavší. Ja som kedysi kúpila perník od firmy Dubea, ešte stále sa vyrába, ale u nás na Slovensku ťažko dostať. Bývala som istý čas v česku, tak tam sa robil slivkový koláč z čerstvých sliviek, posypaný makom, ale aj týmto perníkom. Mńam.
sovka62
@zdenuschka a medu tam bolo tiež len toľko, koľko v mojom? Lebo potom by bol asi málo sladký. Ten perník sa používa na koláče, ako píšeš,
ale dávali nám ho aj rezance, alebo perky. A tam by bol bez cukru asi málo sladký.
zdenuschka
sovka62, medu tam bolo nie 250g, ale 1/4 l, tak teda neviem, či je to jedno a to isté , hmm ... bol to receptík z kuch. knižky z roku 1920, teraz ho narýchlo zas ako na potvoru nenájdem. Zrejme sa jedlo potom ešte dosládzalo, alebo aj koláče.
Ja ho asi vyskúšam bez toho cukru, možno medu pridám viac .)
zdenuschka
Poznám aj recepty, kde sa tento strúhaný perník pridáva aj do omáčok, aj polievok. V česku napríklad "rajská", naša paradajková. Robila som tomuto papkáčovi na fotke, lebo býva pri Prahe a má "rajskou hodně rád" :D
sovka62
Tak, prosím ťa skús a daj vedieť, ako to dopadlo. Som na to naozaj zvedavá.
honestka
Ahoj SOVKA, vcera som upiekla tento tvoj medovnik, lebo chcem vyskusat tu makovu plnku od Remculy a tiez od Jerica; zatial som vzdy plnila iba tradicne uvareny mak s lekvarom a ked som to oznamila neveste, ze bude skusat novy kolacik, tak sa nevie dockat. Ved ked si predstavis, ze tu sa mak nemelie a ked ho pouzivaju tak len v celosti tak mi povedala, ze si nevie nic lepsie predstavit, tak podam spravu. Ja narychlo pekavam piskotove perniky plnene lekvarmi (kazdy rok varim svoje, lebo tunajsie kupenske su plne chemiky a len raz sa mi v aj v pecenych aj v parenych buchtach stratil), takze nic ine mi aj tak neostava. Dakujem a pozdravujem ta.
sovka62
Aj ja ho už zase musím upiecť, minula som čo som mala a rada ho mám v zásobe. Keď mám chuť na sladké a neviem čo by to malo byť, odrežem si tri-štyri tenučké plátky a zjem. A lekváre si aj ja varím sama, tie kúpené sú zahusťované želatínovými prípravkami a veru sa v buchtách stratia. Ale na Slovensku máme aj výrobcu, ktorý ich robí klasicky a majiteľka firmy (naša Varecháčka) sa u mňa pred Vianocami zastavila a priniesla na ochutnanie. Sú naozaj dobré, tak už asi budem variť menej.
honestka
a ktora je ta stastena Tinca? aspon roznesiem dobru spravu, napis mi prosim vyrobcu pod cim ich dostanu kupit. =
tak vcerajsia oslava bola dobra a makovec s takouto medovnikovou plnkou ozaj chutil vyborne. Upiect ho je tiez lahko, takze budes u nas casto spominana, pretoze je tu viacej napadov do coho vsetkeho sa da pouzit ako prisada. a tie kupenske medovniky, ktore som jedavala z obchodu boli v tom case fajnotka sama o sebe. Dakujem Sovka a zelam vsetko dobre, hlavne zdravie.
sovka62
@honestka , je to firma RISO z Rimavskej Soboty a tie džemy sú naozaj výborné. Majú také špeciality ako čučoriedkový, šípkový, malinový džem, ktoré som v živote nevarila (a čučoriedkový doteraz ani neochutnala), veď kde by som vzala také ovocie u nás na dolniakoch? Tak len informáciu posuň, konzumenti budú určite spokojní. Ďakujem za želanie a aj tebe prajem všetko dobré.
honestka
uz som to oznamila nasim a dokonca ich nasli v obchode. takze ozaj dakujem.
sovka62
No super, dúfam, že im budú chutiť tak, ako mne.
jerica
@sovka išla som ako včela za kvetom , vynikajúci recept , si škola dobrých nápadov a k tomu skúsenosti to je na nezapaltenie, @honestka je tiež jedna kuchárska biblia,určite mi dáš za pravdu:-))
sovka62
Čo sa týka @honestky máš naozaj pravdu, ale to je už iná trieda ako ja. Ja len taký samouk, skúsenosti získané spôsobom pokus-omyl, ale @honestka radí naozaj profesionálne. Veľmi si jej rady vážim.
ejta
Idem robiť jahodové knedle sypané perníkom a našla som ešte trochu iný recept na perník, tak ho sem pridávam v pôvodnom znení :-) Půl litru medu, 1 šálek mléka, 500 g žitné nebo hladké pšeničné mouky, asi 10 g perníkového koření (můžeme si ho připravit i doma - na 1 kg těsta smícháme 5 g skořice, 5 g hřebíčku, 5 g nového koření, 10 g anýzu, 10 g badyánu a kousek vanilky - vše jemně umeleme nebo utlučeme v hmoždíři a prosijeme), dále do těsta přijdou 2 vejce a 30 g amonia - cukrářského droždí, tuk na plech a trochu vody s cukrem na potření.Suroviny:Med rozpustíme ve vlahém mléce. Do mísy prosijeme mouku, přidáme rozšlehaná vejce a nakonec amonium rozmíchané v trošce mléka - trochu čpí, ale to vyvětrá. Pak z medového mléka a ostatních surovin vypracujeme těsto a necháme je v chladu několik dní odpočinout. Pak z těsta utvoříme malé šišky, skládáme je na vymazaný plech, potřeme cukrovou vodou a upečeme do červena. Strouhaným perníkem sypeme krupičnou kaši, zahušťujeme jím švestkovou omáčku, obalujeme v něm napařené makové buchtičky....
sovka62
Ďakujem, uložila som si a vyskúšam. Páči sa mi, že je v ňom viac medu a aj amónium, to pekne kyprí.
ama00terka
Sovka, najskôr moje veľké ďakujem za zverejnenie receptu. Perníky milujem v akejkoľvek podobe a včera som ho konečne upiekla, pokrájaný leží na mriežke a každou hodinou z neho "neplánovane" ubúda :-). Ja som ho piekla do zásoby, na strúhanie. Na uloženie do krabíc sa mi zdá mäkký, treba ho dať najskôr do rúry vysušiť? Vopred ďakujem za radu
sovka62
Nechala som ho len dôkladne vychladnúť, do druhého dňa, potom každý ten dlhý pás prekrojila tri čas a šupla do krabice. Zostal tam taký polomäkký, takže keď som ho potrebovala strúhať, vyložila som si ho deň vopred a nechala obschnúť.
Už len doložím, že vydrží asi tak tri mesiace, nikdy mi napr. nesplesnel.
ama00terka
Sovka, ďakujem x-krát za rýchlu reakciu. Cesto sa mi hneď po zmiešaní všetkých ingrediencií zdalo redšie, po premiesení vareškou trochu zhustlo, no ešte stále sa mi nezdalo na domiesenie rukou. Pridala som za PL múky (mám veľké vajíčka) a dokončila vareškou. Preto som si myslela, cesto riedke - perník po upečení polomäkký. Hľadala som info na nete, našla som – cesto má byť hustejšie ako na lievance. Tak som sa upokojila, to som také aj ja mala. Strach z pokazenia perníka pri dlhšom uskladnení nezmizol, veď som ho mohla ešte zle upiecť, teda málo vysušiť. Nasledovala registrácia na Vareche a moja otázka. Po Tvojej odpovedi - to mi padol kameň zo srdca - ešte raz vďaka za pre mňa (možno aj iných) cenné info.
Je výborný, domáci mi z neho poctivo ujedajú, možno na uskladnenie nezostane nič, nápad piecť ho v piatok zrejme nebol najšťastnejší :-). Aj tak mám len 1 plechovú krabicu z karlovarských oblátok a do nej sa veľa nezmestí :-). Plastové zásobnice by boli asi nevhodné, vyskúšam ak bude čo do nich dať.
Mám ešte 2 otázky – piekla si ho s upáleným karamelom namiesto cukru? Vyskúšala si recept od „ejta“ ? Ďakujem.
sovka62
Piekla som ho s karamelom, bol trochu tmavší, ale ešte stále nie tak, ako ten, čo sme kedysi kupovali. A ten druhý recept som neskúšala.
ama00terka
Ja neviem ako vyzerá originál kupovaný, no mám rada chuť karamelu a nabudúce vyskúšam aj s ním. Ešte raz srdečná vďaka za promptné reakcie a rady, pomohli.
jozka2
sovka,az sa mi dvihla nalada,s tymto pernikom.Ja robim paradajkovu omacku a dochucujem pernikom.Ked som bola doma hladala som ho v obchodoch ale nikde.Ked sa dobre pamatam tak ten z obchodu davno bol az tmavo hnedy a tvj je svetly cim to bolo este raz vdak
gabika601
Strúhaný perník sa tiež používa do poľskej omáčky - recepty sa dajú nájsť na nete.
Mám chuť vyskúšať varený jazyk s poľskou omáčkou. Snáď na to niekedy príde vhodná chvíľa.
eduscho
ja som dala tmavu raznu muku na chleba tak je celý tmavy a este aj od pecenia 45min.
sovka62
No výborne, škoda, že si nepridala fotografiu, rada by som ho videla.
swjetluska
Dnes som robila tento perník, ak chcete tmavší mám ešte pár tipov. Namiesto práškového cukru som pomlela trstinový, časť cukru nahradila melasou (dala som dve PL) a pomlela som si trocha viac perníkového korenia a ešte časť múky som nahradila špaldovou celozrnou :)
sovka62
Ďakujem za rady, skúsim. S trstinový cukrom bude asi tvrdší, ale to by v tomto prípade nemalo vadiť.
swjetluska
Veru nevadí :) tú melasu naozaj odporúčam, urobí nie len krásny tmavý perník ale aj chuť, netreba sa trápiť s karamelom :)
evcok
@sovka62 (19.7.2010 16:38)

Dakujem za recept, si moj poklad. Pernik robim podla teba od roku 2013, kazdy rok, takze mi neda zareagovat. Troska zmeny, pouzivam celozrnnu raznu muku a pridavam aj za lyzicu holandskeho kakaa a kopcovitu cajovu lyzicku mleteho badyanu. Chut je trochu vyraznejsia, ale farba je trochu blizsie k tomu co sme v hranoloch kupovali kedysi. Neviem, ci si skusala ten karamel, ale ak ano, daj vediet, este stale to nie je celkom ono
zuzanka1367
Mila @sovka62 , krčma zavretá, dlho mi doma, prehrabujem sa v dávno uložených receptoch a po jednom ich skúšam. Som rada, že v tom množstve som natrafila na tento strúhaný perník. Na víkend sa chystám robiť pirohy a tak sa teším ako ich posypem tymto tvojim neskutočne voňavým perníkom. Ubrala som cukor, pridala som namiesto neho trstinovú melasu, pre tmavšiu farbu, piekla som na papieri na pečenie, stiahla som ho z perníka za tepla. Ďakujem pekne za recept, keď budem piecť druhý krát, skúsim urobiť ten karamel, pre porovnanie chuti.


45678
@zuzanka1367 (17.2.2021 17:24)

Zuzka, ďakujem, že si vyhrabala tento recept:-) zrovna dnes som hľadala, kde som ho zapotrošila :-))
@sovka super, ze si ho zverejnila :-)
dodoseki
Ja som piekol minulého roku tento perník ,recept bol ten istý len počas pečenia je treba natrieť cesto medom aspoň dvakrát. Ľudia uvidíte až vtedy tú lakocinku! A ešte perníkové korenie si robím sám ktoré potom aj tak väčšinou rozdám . Je to iné kafé ak to kúpne. Tu je recept ak niekoho to zaujíma.
Škorica, muškátový orech, koriander, kardamón, aníz, badián, klinček, nové korenie, fenikel,
najlepšie je používať celé koreniny a trocha pre drviť v mažiari a potom zomlieť na kávovom mlynčeku .
Všetko po jednej kávovej lyžičke ,len škoricu 1,5 lyžičky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia