Perník na strúhanie
Autor receptu: sovka62
Perník na strúhanie má v kuchyni mnohoraké využitie. I na Vareche sa objavili recepty, do ktorých je potrebný. Dá sa však použiť i jednoducho na posypanie rezancov, šúľancov, na plnku do kysnutých koláčov a pod. Z obchodov sa však akosi stratil. Takže ako ho potrebujete, môžte si ho upiecť doma.
15 minút príprava |
45 minút na 160 °C |
Postup
- Misu položíme na váhu a váhu vytarujeme, aby ukazovala nulu. Opatrne vlievame a med, kým váha ukáže 250g. Pridáme mlieko a vajce, metlou na šľahanie rozšľaháme. V druhej mise zmiešame múku, cukor a prášok do pečiva. Pridáme medovú tekutinu a vypracujeme cesto. Spočiatku pracujeme varechou, domiesime rukou.
- Cesto rozotrieme na vymastený, múkou vysypaný plech. Je husté a lepkavé, takže varecha ani stierka vám asi nepomôžu. Najlepšie ho rozotriete namočenými rukami. Ak sa vám to nepodarí úplne rovnomerne, nevadí, perník sa bude strúhať, takže na vzhľade až tak nezáleží.
- Upečieme vo vyhriatej rúre. Po vychladnutí vyklopíme a pokrájame na pásy. Necháme ho trochu obschnúť, nakrájame na kusy a skladujeme v plechovej nádobe, kde vydrží aj tri mesiace.