Perník na strúhanie

Autor receptu: sovka62

Perník na strúhanie má v kuchyni mnohoraké využitie. I na Vareche sa objavili recepty, do ktorých je potrebný. Dá sa však použiť i jednoducho na posypanie rezancov, šúľancov, na plnku do kysnutých koláčov a pod. Z obchodov sa však akosi stratil. Takže ako ho potrebujete, môžte si ho upiecť doma.

15 minút
príprava
45 minút
na 160 °C

Postup

  1. Misu položíme na váhu a váhu vytarujeme, aby ukazovala nulu. Opatrne vlievame a med, kým váha ukáže 250g. Pridáme mlieko a vajce, metlou na šľahanie rozšľaháme. V druhej mise zmiešame múku, cukor a prášok do pečiva. Pridáme medovú tekutinu a vypracujeme cesto. Spočiatku pracujeme varechou, domiesime rukou.
  2. Cesto rozotrieme na vymastený, múkou vysypaný plech. Je husté a lepkavé, takže varecha ani stierka vám asi nepomôžu. Najlepšie ho rozotriete namočenými rukami. Ak sa vám to nepodarí úplne rovnomerne, nevadí, perník sa bude strúhať, takže na vzhľade až tak nezáleží.
  3. Upečieme vo vyhriatej rúre. Po vychladnutí vyklopíme a pokrájame na pásy. Necháme ho trochu obschnúť, nakrájame na kusy a skladujeme v plechovej nádobe, kde vydrží aj tri mesiace.