Perník, ktorý muža nepustí na pivo

zemo - fotkazemo, 1. novembra 2009
Perník, ktorý muža nepustí na pivo
Foto: zemo

Mojej úchvatnej žene sa podaril husársky kúsok. Spojila nespojiteľné. Má recept na perník, kde sa dáva bublinkatá minerálka, aby sa perník "zdul". Doma jej Zobraziť celý popisMojej úchvatnej žene sa podaril husársky kúsok. Spojila nespojiteľné. Má recept na perník, kde sa dáva bublinkatá minerálka, aby sa perník "zdul". Doma jej nebolo, a tak vyskúšala dať do korenistého perníkového cesta pivo. Stal sa zázrak!

30 minút
príprava
30 minút
na 180 - 200 °C

Suroviny

400 g
1 vrecúško
3 pol. lyžice
300 g
250 ml
250 ml
250 ml
 hrsť
2 ks
100 g




Postup

  1. 1

    Pozeral som sa neveriacky na jej prípravu pernika. No keď som ho ochutnal, zaujúkal som od nesmiernej chuti tohto koláčika, ktorý namôj veru spôsobí revolúciu v kulinárii. Nebol by som to však ja, aby som sa nepriživil na ženinej genialite. Ponúknem vám kreatívny návrh: nič sa nestane, ak namiesto bublinkatej minerálky použijte čierne pivo alebo suchý sekt. A namiesto posekanej čokolády pokojne primiešajte do cesta džem alebo jam. Tam totiž ide hlavne o bulbinky, ktoré zdvihnú a nadľahčia perník. V našom prípade s horkastým plzenským sa odvážne zasnúbila korenistá chuť perníka. Keďže neprekonateľná mňamka tohto nápoja ma chtiac, či nechtiac, takmer skoro niekedy až vždy vytiahne od rodinného krbu, ale zároveň som aj na sladké, práve preto považujem nápad mojej ženy za geniálny: skrátila mi reťaz pridaním pivka do perníka, a ja som vôbec neprotestoval a nehľadal výhovorky, aby som sa vyparil na pivo!

  2. 2

    Tak a teraz postup. Všetky suché prísady zamiešate v nádobe. Do nich patrí aj nadrobno nasekaná čokoláda. Vajcia a tekuté zložky perníka dáte do šejkra, teda aj olej, a hrkáte s ním, kým sa nespoja. Nemusí to byť práve tento barmanský nástroj, ale je to štýlovejšie a vzbudí to u nevedomého muža väčší šok, než keby ste to šľahali klasicky metličkou.

  3. 3

    Všetko zamiešate v nádobe, kde ste mali suchú zložku perníka. Miešate a miešate, kým vám nezačína ruka odpadávať. Vtedy je to už určite lesklé, fajné a celé spojené.

  4. 4

    Nájdete zvyšok oleja, vymastíte pekáč aj po stranách. Potom prisypete za hrsť múky a umnými pohybmi, ktoré si nezadajú nič s cirkusovým vrcholným artistickým číslom, hrkáte a nakláňate pekáč tak, aby sa múka spojila s olejom a vytvorila súvislú vrstvu aj po stranách plechu. Medzitým ste si trúbu vyhriali na 200 stupňov. V elektrických trúbach odporúčam nastaviť teplovzdušné pečenie. V plynových...tak to neviem.

  5. 5

    Vložíte perník na 15 minút do trúby. Neotvárate a nepozeráte na koláč! Po 15 minútach stíšite teplotu na 180 stupňov a pečiete ďalších 15 minút. Zoberiete svokrinu ihlicu na štrikovanie a pichnte do perníka. Na viacerých rôznych miestach. Ak sa na ihlicu nič nelepí, je to hotové. Ak na nej zostáva mazľavý obal cesta, dáte opatrne dopiecť na pár minút.

  6. 6

    Vytiahnete z trúby. Po vychladnutí perník nakrájate a neviete sa dočkať ovácií.

Diskusia k receptu

zemo
Možno v Ostatnom je taký zvyk. V Poprednom, kde žijem ja, stačí aj perník s pivom ku šťastiu:)
renfri
genialny recept a rovnako dobre napisany postup, urcite vyskusam :D
zemo
ďakujem, a teraz mi ešte napdlo, ako urobiť marický perník. Načim nie žinčice, ale bublinkatej coly. Má rôzne príchute - od višní až po lajtovej celebritnej:(
zemo
Vypadlo mi tam dvakrát a. Rychlejšie píšem, ako som si stihol zapamätať abecedu :)
renfri
sa stava s tou abecedou :) inak dala som recept aj postup precitat mamine, ktora nam ho nakoniec precitala nahlas celej familyi a na postupe sme sa mimoriadne dobre pobavili vsetci a otec sa hned dozadoval tejto pochutky :)
fanynka83
tak tento pernicek vyskusam urcite..ako poznam svojho priatela tak kedze tam spojim jeho 2 oblubene chutovky,pivo a sladke,tak bude mat tento kolacik urcite uspech... :) dik zemo
zemo
Pre spokojnosť oboch pohlaví aj život položím:)
58vlasta
veľmi vtipne napísaný recept, ale zaujímavý, bude čo najskôr vyskúšaný, veď nielen chvôpi majú radi pivo!?...už ho mám v mojej kuchárke...
58vlasta
Do pipky, nepridal sa mi tento recept do mojej kuchárskej knihy, musím si ho vytlačiť.
zemo
Do pipky, treba skúšať a keby nešlo, načim pri počítači pivko otvoriť a dať aj jemu k obrozovke pričuchnúť si s peny. Však to je tiež človek, nie?:)
darsia
Veľmi ma zaujal tento perník.Určite ho v krátkej dobe vyskúšam a potom napíšem ako nám to chutilo.
sovka62
Nie je v ňom nič, čo je podľa mojich vnučiek nejedlé (také hnusné veci ako ovocie, lekvár, orechy, mak, tvaroh), takže im ho upečiem. Pivo zatajím, majú dvanásť rokov a doteraz neobjasnili, aký majú k pivu vzťah, tak pre istotu. A k zámene surovín: niekedy je skvelé niečo nemať, alebo sa pomýliť, vznikajú skvelé veci. Raz som varila penne alla carbonara a manžel nebol doma. Potrebovala som biele víno, ale v jeho archíve sa nevyznám, nechcela som riskovaťrozvod, ak mu uvarím nejakú vzácnosť. Schopila som fľašu Huberta (čo sa mu tu hovorí šampanské). Vedela som, že toho mu ľúto nebude. Frkla som to do panvice a musím povedať, že penne ešte nikdy neboli také skvelé.
zemo
Sovka, ak ti zostal ešte Hubert, tak ti zajtra pošlem, a teda aj iným varecháčom, recept na kura na bublinkách. Dokonca mám dva.
A k tomu pivu - pokojne vnučkám môžeš do perníka dať, ale s rozumnou mierou, lebo alkohol si za ten dlhý čas spolužitia s človekom vypestoval vlastnosť, že síce z vnútra človeka hreje, ale keď sa sám varí alebo pečie, sublimuje kade ľahšie. Teda zmizne.
sovka62
Zemo, asi pridaj k názvu dodatok - nepustí muža na pivo a ženu do sukne. Včera som ho upiekla a bol taký dobrý, že som sa musela ovládať, aby som nezhltala pol plechu. Našťastie prišli dcéra, zať a vnučka, tak som sa podelila. Dnes prišla ďalšia dcéra so zaťom a dvomi vnučkami, ale tým už sa ušlo celkom máličko, lebo manžel dnes poobede dofáral do obývačky s naloženým tanierom (a on teda sladké koláče, okrem makovej štrúdle nemusí). Všetci veľmi chválili, takže naozaj skvelý recept. Ďakujem.
zemo
Ahoj Sovka, mám ťa rád, len nejako mi prestala chutiť priliezvnuvšia komunita do varechy. Dávam útlm, ale nezabúdam. Ono ma to zjaví, keď bude treba, je tu jar, ale možno zasneží...
cica2
tiež robievam perník ale tvoj ma velmi zaujal, takže vyskúšam aj tento a spojím príjemné s užitočným:)...teda okrem nášho drobca malá pivko ešte nemôže....tak ukladám do svojej kk a vyskúšam:)....a perník je krásny, hmm aj pekne narástol, skoro ako môj...ale si fandím:)))
cica2
a na popise som sa pobavila:) ale tak to má byť, nech je stále veselo, hneď je život krajší:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia